prawa autorskie
prawa autorskie
centrum audi80 zrobiło się już dosyć popularne... a w downloadzie jest sporo rzeczy, do których nie mamy praw do rozpowszechniania, choćby te publikacje "reguluję i naprawiam"....
tak się zastanawiam, kiedy ktoś nas o to zahaczy wreszcie? czy może jednak nie przejmować się tym?
tak się zastanawiam, kiedy ktoś nas o to zahaczy wreszcie? czy może jednak nie przejmować się tym?
Podziwiam Was chłopaki za odwagę, bo z tego co kojarzę to tak do końca nie jest legalne. Co do dokumentacji np. LPG to jeszcze można na to przymknąć oko, oby nie były z tego czerpane profity, ale gorzej jest z muzyką. Tylko patrzeć jak u drzwi stanie załoga G i zaczną się problemy. Zastanawiałem się kiedyś nad tym problemem i doszłem do podobnego wniosku, że kiedyś ktoś może upomnieć się o swoje.
Ja miałem kiedyś dwa telefony najprawdopodobniej z firm tuningowych, które chciały mnie wybadać, czy przypadkiem nie handluję ich softem. Więc jak sami widzicie właściciele czuwają nad swoim interesami. Do tego wszystkiego jeszcze ten minister od sprawiedliwości.
Kolejna sprawa to dział odnośnie polecanych i nie polecanych warsztatów. Widziałem już taki post z danymi personalnymi mechanika podpadziochy. Oby nie skończyło sie tak, że ktoś np. mechanik samochodowy poczuje się szykanowany i do tego publicznie. Mogą być z tego powodu kłopoty. Nasze forum przegląda wiele osób, naprawdę różnych. Wiekszość z nich jest zapewne życzliwa nam, ale trafi się taki sukin..... jeden z drugim i cała frajda z forum pryśnie. Obym nie miał racji. Odpukuję w niemalowane.
Ja miałem kiedyś dwa telefony najprawdopodobniej z firm tuningowych, które chciały mnie wybadać, czy przypadkiem nie handluję ich softem. Więc jak sami widzicie właściciele czuwają nad swoim interesami. Do tego wszystkiego jeszcze ten minister od sprawiedliwości.
Kolejna sprawa to dział odnośnie polecanych i nie polecanych warsztatów. Widziałem już taki post z danymi personalnymi mechanika podpadziochy. Oby nie skończyło sie tak, że ktoś np. mechanik samochodowy poczuje się szykanowany i do tego publicznie. Mogą być z tego powodu kłopoty. Nasze forum przegląda wiele osób, naprawdę różnych. Wiekszość z nich jest zapewne życzliwa nam, ale trafi się taki sukin..... jeden z drugim i cała frajda z forum pryśnie. Obym nie miał racji. Odpukuję w niemalowane.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 01:02 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Wiele rozgłośni już miałem. Jeśli nawet ZAiKS czy ZPAV będzie miał pretensje to przyśle maila z zapytaniem o licencję i tantiemy. Wówczas jest czas na wyłączenie streamu.czarekj pisze:LPG to jeszcze można na to przymknąć oko, oby nie były z tego czerpane profity, ale gorzej jest z muzyką
Poza tym zawsze można dogadać się z wykonawcami i grać za ich zgodą, ale tu zachodu sporo by było, aby do nich się odezwa.
Można też grać Mozarta i innych 25 lub więcej lat nie żyjących
no Szefie... stare kawałki rockowe masz już za free... RollingStones`i, Metallica, Deep Purple, AC/DC i wiele wiele innych z tej kategorii... do tego dochodzą Beatlesi, Lombard, Abba i naprawdę wiele innych :mrgreen:Doc pisze:Poza tym zawsze można dogadać się z wykonawcami i grać za ich zgodą, ale tu zachodu sporo by było, aby do nich się odezwa.
Można też grać Mozarta i innych 25 lub więcej lat nie żyjących
a co do Downloadu, to najlepiej byłoby linkować do obcego serwera, jakiegoś Rapida, coby tylko nie usuwali tego po jakimś czasie... a polecane i niepolecane warsztaty, to zdałoby się przed wpisaniem nazwiska poszukać kolesia w internecie... jeśli będzie jakieś jego ogłoszenie to na dzień dobry nie ma żadnych problemów... zawsze można podac linka
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Poczułem się wywołany do tablicy a pro'pos praw. Jedna z książek, mianowicie "Samochodowe instalacje zasilania gazem" A. Sowy jest moją własnością, tzn. zapłaciłem za nią i mam prawo do dozwolonego udostępniania (zgodnie z prawem autorskim) swoim znajomym
. Tak na marginesie to i tak niewiele w niej ciekawego, no ale zawsze jakieś podstawy
. Co do pozostałych materiałów, np. materiały BRC, to były one swojego czasu dostępne na stronie Czakramu. Bingo, Stag, Lecho są ogólnie dostępne. Schematy wiszą na bardzo wielu stronach w sieci. Materiały diagnostyczne i serwisowe też leżą w sieci jako ogólnodostępne. Więc myślę, że nie powinno być z tego tytułu wielkiego hallo. Tym bardziej, że nie jest to rozpowszechnianie komercyjne. Jedynie soft Autronica to rozkodowana wersja bo oryginał wymaga klucza sprzętowego (dlatego m.in. nie cierpię tych włoskich wynalazków). Pozostałe softy przeważnie pochodzą z "elektrody" itp. boardów.