Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 TDI+] 80 laserrot sedan by Murdzi

Zamknięte ale dostępne tematy, własnych zdjęć samochodów do obejrzenia.
Murdzi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[B4 1.9 TDI+] 80 laserrot sedan by Murdzi

Post autor: Murdzi » 15 lut 2012, 18:19

ObrazekObrazek

Witam.

Kolejna B4 w moich rękach, słowem 80 vol. 2. Tym razem kolor czerwony i stan zdecydowanie lepszy. Auto nie uderzone, z tyłu delikatnie pęknięty zderzak po małym zdarzeniu na parkingu jeszcze u poprzedniego właściciela. Poza tym, lakier ori, mierzony czujnikiem, szyby w oryginale prócz przedniej, na zegarach 223 tysiące i sądząc po stanie jest to możliwy przebieg. Parę informacji:

Model: 80 B4 1.9TDI 90KM 1Z sedan
Rocznik: 1993
Przebieg: 223 000

WYPOSAŻENIE:

- ABS
- pakiet korbotronic
- wspomaganie kierownicy
- centralny zamek
- dzielona tylna kanapa
- kierownica skórzana
- el. szyberdach
- halogeny
- ori kołpaczki 15' od Colour Edition

PLANY I ZADANIA DO WYKONANIA/ZROBIONE:

TECHNICZNE
- wymiana termostatu ZROBIONE :!:
- wymiana siłowników tylnej klapy ZROBIONE :!:
- obrotomierz ZROBIONY :!:
- wymiana sprzęgła ZROBIONE :!:
- wymiana poduszek amortyzatorów ZROBIONE :!:
- wymiana tylnych amortyzatorów ZROBIONE :!:
- geometria ZROBIONA :!:
- wymiana linki maski ZROBIONE :!:
- wymiana tylnych klocków ZROBIONE :!:
- kompletny rozrząd do zmiany ZROBIONE :mrgreen: :!:
- ECU by Kostrz JUŻ JEŹDZI :mrgreen: :!:
- kupno wtrysków AFN ZROBIONE :!:
- dodatkowy dolot powietrza w obudowie filtra ZROBIONE :!:
- podniesiona dawka paliwa (na razie tylko do 15) + kąt wtrysku na 55 ZROBIONE :!:
- wyrzucenie katalizatora + wstawienie strumienicy ZROBIONE :!:
- zaślepienie EGRa ZROBIONE :!:
- wolna odma ZROBIONA :!:
- przeguby wewnętrzne + półosie ZROBIONE :!:
- wymiana wszystkich filtrów ZROBIONE :!:
- linki ręcznego do zmiany

WIZUALNE
- polerka całego auta ZROBIONE :!:
- polerka końcówek wydechu ZROBIONE :!:
- wymiana żaróweczek w liczniku na diody + ringi na zegary DIODY ZROBIONE :!:
- wymiana oświetlenia podsufitówki + bagażnika + tablicy rejestracyjnej na LED DIODY ZROBIONE :!:
- podłokietnik ZAŁOŻONY ORI KAMEI :!:
- kupno ori dywaników gumowych ZAŁOŻONE GUMOWE PETEXY :!:
- panel nawiewu + popielniczka w carbonie ZROBIONE :!:
- przednie kierunki dymione DEPO + malowanie ramek reflektorów w czarnym połysku + ramka grilla w czarnym macie ZROBIONE :!:
- dodatkowe oświetlenie nóg i schowka na konsoli LEDami ZROBIONE :!:
- kierownica trójramienna ZROBIONE :!:
- kupno ori alusów '15 KUPIONE ORI 10 RAMION '15 :!:
- dołożenie zagłówków na tylną kanapę ZROBIONE :!:
- karbon na panelu nawiewów i popielniczce + ringi na nawiewy ZROBIONE :!:

AUDIO/CB RADIO:
- radio Pioneer DEH-1200 JUŻ GRA :mrgreen: :!:
- głośniki Pioneer TS-1006 na przodzie GRAJĄ :mrgreen: :!:
- wzmacniacz Voice Kraft 800W + 2x200W Alphard niskotonowy w tylnej półce TEŻ JUŻ GRA :mrgreen: :!:
- kupno i montaż CB Radia ZAŁOŻONY PRESIDENT JOHNY II :!:

Ogólnie plany niewielkie, autko to typowy dupowóz, który ma jeździć tanio i sympatycznie, jednocześnie ładnie się prezentując.

OBECNY WYGLĄD:

ObrazekObrazek
Obrazek

HISTORIA ZMIAN:

Fotki parę dni po zakupie:

Obrazek Obrazek

22.02.2012r.
Spolerowałem kominy, doszło oświetlenie wnętrza, bagażnika i tablicy rejestracyjnej w LED

5.03.2012r.
Nowe foto ->
Obrazek

14.03.2012r.
Zamontowany podłokietnik - inna kultura jazdy :mrgreen:

18.03.2012r.
6000KM bez awarii i nagle... siadło sprzęgło - trzeba postawić na serwis :-( Z pozytywów - kupiłem dywaniki Petex gumowe, leżą idealnie; ponadto moje pierwsze w życiu zakupy w ASO - ori zaślepki pokrywy silnika :mrgreen:

11.04.2012r.
Wybrałem się dzisiaj na małą wycieczkę po graty do Audicy, przywiozłem parę bzdur, mam nadzieję, że będą się elegancko prezentować ;) Poza tym tydzień temu wymieniłem klocki hamulcowe z tyłu, zaś w tym tygodniu łożyska amortyzatorów szykują się do wymiany... Wkrótce więcej fotek maszyny ;-)

15.04.2012r.
Dzisiaj udało się założyć grill z ciemną ramką + moja Ukochana zrezała mi podłokietnik w ori materiale z fotela. Foto w weekend ;-)

18.04.2012r.
Autko dostało obrotomierz z benzyny i od razu przyjemniej się we wnętrzu zrobiło ;)

23.04.2012r.
Podłokietnik już na aucie, wymienione łożyska amortyzatorów, zrobiona geometria, założony black grill, doszły również alusy 16 ori z Compi. Weekend majowy również zapowiada się bardzo owocnie...

29.04.2012r.
Najważniejszy jak dotąd mod już zainstalowany - ECU z programem od Kostrza... Auto jedzie elegancko :mrgreen: Zdjęcie na black froncie:

Obrazek

8.05.2012r.
Wypadł katalizator, wpadła strumienica, jest odczuwalna poprawa :mrgreen: Do tego zaślepki pokrywy silnika i miodzio się prezentuje komora.

11.05.2012r.
Dzisiaj udało się zaślepić EGRa dzięki wielkiej pracy Pana Gajosa - dzięki wielkie Mistrzu <piwo> Nie obyło się bez problemów, ale wszystko ładnie pięknie działa <cieszy>

23.05.2012r.
Po małej polerce -->
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

1.06.2012r.
Kierownica trójramienna:

Obrazek

4.07.2012r.
Dwa tygodnie temu wymieniony olej na Mobil 1 10W40 półsyntetyk i od tamtej pory przelatane już 2000km... Parę rzeczy do wymiany w piątek - amortyzatory tylne (dzięki Delik), tuleje na wahaczach z przodu z obu stron. Do tego chciałem coś podziałać w temacie przetarcia na fotelu, ładniej zamontować dodatkowe gniazdo zapalniczki w tunelu i ogólnie zadbać o kosmetykę. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie...

12.07.2012r.
Od wczoraj auto prezentuje się tak:

Obrazek

Tak, wiem, tragedia, ale już w sobotę powinno być zdecydowanie lepiej, ponieważ wpadają ori 10 ramienne 15. Co poza tym? Ano czeka mnie malowanie tylnej półki, rezanie grilla w czerni (ponownie), całkiem możliwe, że zajmę się w końcu małym przetarciem na przednim fotelu i zrobię zbieżność, bo coś do prawej strony ciągnie Audiczkę.

27.07.2012r.
Dzisiaj powrócił na auto black grill, tym samym znowu zawitał full black front:

Obrazek
Obrazek

Jutro robię geometrię, mam nadzieję, że tym razem będzie elegancko się autko prowadziło. Dodatkowo wczoraj wpadła dmuchawa nawiewu od kolegi Audi Sport, więc teraz mam już w aucie namiastkę klimy <ok>

15.08.2012r.
Ostatnio autko zaliczyło wizytę w warsztacie, drugi raz za swojej kadencji wymieniałem poduszkę amortyzatora, tym razem kupiłem porządnego Lemfordera - mam nadzieję, że wytrzyma dłużej niż 4000km :evil: Co ponadto? Zbieżność zrobiona, najprawdopodobniej jedna felga będzie do zmiany, bo jest bicie :-( I najfajniejsze info, taki pomysł w mojej głowie się urodził i mam zamiar go zrealizować:

Obrazek

19.08.2012r.
Wczoraj wyrezałem z kolegą dodatkowy dolot powietrza w obudowie filtra. W sumie to jakieś pół godzinki roboty, a autko ciągnie lepiej. Do tego ustawiliśmy dawkę paliwa, która była trochę za mała. Teraz autko jedzie tak jak jechać powinno, czyli bardzo dobrze :mrgreen:

21.08.2012r.
Carbon ukończony, tak to się prezentuje - wg. mnie nieźle.

Obrazek

26.08.2012r.
Wczoraj udało mi się po wielu trudach zmienić linkę maski oraz pokleić zderzak. Czekam aktualnie na przeguby wewnętrzne i na wypłatę - zmienimy wówczas zacisk oraz wpadnie trochę stickerów na tylną szybę oraz zderzak. Będzie miodzio.

28.08.2012r.

Małe porządki w temacie zrobiłem, żeby lepiej się czytało pierwszą stronę...

28.08.2012r.
Parę nowych fotek z ostatniej spontanicznej sesji telefonem...

ObrazekObrazek
Obrazek

8.09.2012r.

Zmiana oparć przednich foteli - nareszcie bez przetarcia, nareszcie z dużymi zagłówkami ;-)
Obrazek

16.09.2012r.

Udało się w końcu włożyć oparcie + zagłówki na tył, trochę zabawy z wykręceniem tego cholerstwa, ale ogólnie myślałem, że będzie gorzej... efekt:

ObrazekObrazek

Wymieniłem w końcu filtr kabinowy, który był... oryginalny :shock: Po dziewiętnastu latach użytkowania wyglądał tak:

Obrazek

20.09.2012r.

W końcu jakaś naprawdę fajna sesja...

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

23.09.2012r.

Zmieniłem w olej + filtr oleju, przeguby wewnętrzne oraz niespodziewanie dość okazało się, że interwencji wymagają przednie klocki hamulcowe. Zatem parę złotych kosztował mnie niestety serwis, ale za to kierownica już praktycznie nie bije... Poza tym, umówiłem się na wymianę rozrządu w październiku...

27.09.2012r.

Kupiłem dzisiaj od kolegi z forum wtryski AFN. Mam nadzieję, że odczuję jakąś różnicę w jeździe :mrgreen:

29.09.2012r.

Dzisiaj wpadła wolna odma, była planowana od dawna, ale jakoś nie mogłem się do tego zabrać. W sumie zeszła nam z tym godzinka (licząc wędrówkę po potrzebne bzdury) i wyszedł mi koszt 15zł.

Przewód od turbo zaślepiony zaworem 3/4 cala i ładnie skręcony opaską, na puszkę odmy założona przejściówka od Opla, w to wpięty wąż gumowy i poprowadzony pod auto.

ObrazekObrazek

30.09.2012r.

Dzisiejszy mały update: wizyta na giełdzie w Koszalinie i prezent od mojej Ukochanej:

Obrazek

Piękny! 8-)

05.10.2012r.

Dzisiaj w końcu mogę się pochwalić jakimś konkretnym modem - wpadły wtryski z AFN, jazda stała się jeszcze przyjemniejsza, auto nie kopci za mocno, trakcję gubi na drugim biegu bez problemu, także jest ogień. Ogólnie to chyba koniec przeróbek w silniku, bo już za bardzo nie ma co zmieniać :mrgreen: Pozostały sprawy wizualne, którymi będę się powoli zajmował...

09.10.2012r.

Wleciały nowe głośniki na przód, Pioneer TS-1006, 30W, więc gra całkiem sympatycznie, na pewno czyściej niż ori Nokia.

Obrazek

23.10.2012r.

Dawno nic nie pisałem w temacie, ogólnie mało się działo, bo i kasy nie było. Na początku listopada wpada nowy rozrząd, wszystkie paski + naprawiam zacisk tylni (wreszcie). Dzisiaj założyłem zimowe koła i jestem mega zadowolony, bo poprzednie opony były tragiczne i jeździło się na nich też już nie za ciekawie. Na stalówki przyszły ori kołpaczki od Colour Edition i wygląda całkiem sympatycznie:

Obrazek

4.11.2012r.

Najważniejsza techniczna sprawa w aucie już ogarnięta - rozrząd + wszystkie paski zostały wymienione. Oczywiście wszystko na markowych częściach. Do tego nowe tarcze hamulcowe na froncie i jeździ się już prawię idealnie. Prawie, bo jak się okazało nie tylni zacisk jest do roboty, a linki ręcznego. Zatem zostało już naprawdę niewiele do technicznej igiełki ;)
Ostatnio zmieniony 09 lis 2012, 11:02 przez Murdzi, łącznie zmieniany 84 razy.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 15 lut 2012, 18:49

Ładny zetorek, podobaja mi sie te kolory szczegolnie po wosku i w pelnym słońcu :-D
i ori alu 10 ramienne <ok>
Powodzenia w przywracaniu swietnosci i blasku <piwo>

Murdzi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Murdzi » 15 lut 2012, 19:22

Zgadza się, wosk + polerka będzie na wiosnę, na razie nie ma warunków. Przyznam szczerze, że właśnie o tych aluskach myślałem, nic innego w 15 calach zbytnio mi nie podchodzi. Ewentualnie ori BBS :roll:

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 15 lut 2012, 19:33

Ja mam czary Panthero metalic i tez na lato ori alu 10 ramienne a na zime 5 ramienne.
Moj tez mi podoba sie w pelnym sloncu i po myjni z woskiem. <ok>

Murdzi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Murdzi » 15 lut 2012, 19:47

Zimą skupiam się bardziej na technicznych sprawach, wizualnie trzeba się latem pokazać 8-)

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Silnik: 2.3 NG

Post autor: Tigeros » 15 lut 2012, 21:00

A cóż się stało z b5 ? Auto fajne, szczególnie te kołpaki bo mi takie chamy zawinęli :-|

Murdzi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Murdzi » 15 lut 2012, 21:31

B5 stoi w garażu ;) Trzeba było kasę w rodzinie pożyczyć, ojciec miał nagrane A6, ale wyszło jak wyszło. Zostawiłem A4 w domu, sobie kupiłem B4, bo głupio, żeby ojciec jeździł gorszym autem niż syn :mrgreen: Ale nie powiem, w sumie bardzo zadowolony jestem, szczególnie ze spalania.

P.S. Kołpaczki moje ulubione 8-)

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 15 lut 2012, 22:05

Srebrne było ładniejsze :-P

Ogólnie to ładne auto z odpowiednim serduszkiem na fajnych kołpakach ;-) Bezawaryjności życze :-)

Murdzi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Murdzi » 15 lut 2012, 22:32

A w życiu. Srebrne miało tylko lepsze wyposażenie. Poza tym, to auto i jedzie, i wygląda i co najważniejsze - ciesze się z jego posiadania i jak na razie nie zdenerwowała mnie zbyt mocno, co srebrna czyniła zbyt często.

Aha, i najważniejsze - srebrny choćby nie wiem co nigdy nie będzie na B4 tak ładny jak czerwony :mrgreen:

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tigeros » 15 lut 2012, 22:34

Te <nono> Wrogów sobie na forum narobisz :mrgreen: :mrgreen: haha <lol>

Awatar użytkownika
Bronek27
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Bronek27 » 15 lut 2012, 22:37

eeeee tam czerwone jest szybsze i jest nas więcej wiec spoko maroko :mrgreen: ładna sztuka :)

Murdzi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Murdzi » 15 lut 2012, 22:41

Tighe, wyjątek potwierdza regułę.

Bronek27, tylko wsiadasz i od razu +5 koni więcej 8-)

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tigeros » 15 lut 2012, 22:57

Gusta i guściki, dla mnie srebrny najlepszy, a czerwony robi robotę tylko jak się porządnie o niego dba ;-)

Bronek, co Ci po większości jak Górnik moderator działu ze srebrem w garażu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bronek27
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Bronek27 » 15 lut 2012, 23:00

Spoko spoko i właśnie o to biega w garażu hehehehe jego niuśka to zimu nie widziała bidulka :) <mikolaj>

Murdzi
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Murdzi » 16 lut 2012, 00:37

Nie wychodźmy przed szereg Bronek :mrgreen: My wiemy swoje 8-)

Zablokowany

Wróć do „Archiwum starych zdjęć.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl