po sprzedaży Audi Cabio 1.9 TDi przyszedł czas na "coś" bardziej praktycznego i z napędem na 4-ry łapki. W grę wchodziła buda sedan lub avant.
Późnym wieczorem (14.01.2012) wraz z żoną udaliśmy się Jej Avanturnikiem do zaśnieżonego Śląska by stać się posiadaczem Audi z Quattro.
Na chwilę obecną auto doprowadzane będzie do ładu mechanicznego, bo jak to w leciwych autach bywa zawsze coś jest do zrobienia (jeżeli na bieżąco się nie robiło):
- wymiana tulejek stabilizatora tył i przód → ZROBIONE;
- wymiana łączników stabilizatora tył → ZROBIONE ;
- wymiana tulejek przód → ZROBIONE;
- ustawienie geometrii (zwracając szczególną uwagę na pochylenie koła P-P) → ZROBIONE;
- i porządne uszczelnienie silnika od strony miski olejowej, rozrządu i łączenie skrzynia-silnik → ROBI SIĘ, ALE KTO WIE CO WYJDZIE I CZY NIE BĘDZIE WCZEŚNIEJSZEGO SWAPu;
- trochę kosmetyki z zew. i wewnątrz i będzie malina

- zlikwidowanie sporego ubytku pł. chłodniczego → ZROBIONE;
Co do modów to:
- kierownica S-line → zmiana- poszukiwania ori S2;
- alumy r17 lub r18 → ZROBIONE RH Phoenix R17;
- włożenie kpl. skórzanej tapicerki;
- osłony przednich słupków dać na czarne z Audi Cabrio + daszki przeciwsłoneczne z oświetleniem + na nowo zrobić podsufitkę w czerń;
- jak silnik się skończy to SWAP na ... (?);
Z zew. auto ma zostać tak jak jest czyli w zasadzie ORI.
W zasadzie, czyli nie do końca, bo:
- trzeba pozbyć się kilku dużych wgnieceń na masce silnika → ZROBIONE- Carbon;
- coś zrobić ze zmatowiałym i porysowanym szyberdachem → ZROBIONE- Carbon;
Nowe foto po ogarnięciu kilku tematów i czyszczeniu:
24.01.2012 - Wypad po graty do Compi i Avanturnika:
- wygłuszenie klapy bagażnika:
- felgi R17 TSW - coś na lato się z nimi zrobi → rancik w polerkę a środek może w jakiś kolor...
02.02.2012- ACE WYBIELACZE- LEJE SIĘ JAK ZE STAREJ ****
Spalanie gazu: 10 l/100 km;
Wyciek oleju silnikowego: 0,5 l/300 km;
- do wymiany uszczelniacz na wale i uszczelnienie miski olejowej- reszta do dalszej obserwacji;
- żeby nie było mało to pomału rozrusznik już pada

Zamienił chłop dobry motor (1Z) na szrot (ACE)

Jak tak dalej pójdzie to kto wie czy jakiś TDi nie zawita pod maską- interesować mnie będzie silnik przy którym za dużo nie będzie trzeba modzić by go wstawić. Może 1Z z mocą pod ok. 130 KM? Czekam na sugestie i opinie. Zależy mi na wytrzymałej jednostce i takiej by w miarę OK napędzała 4-ry łapki (na napęd i budę nie narzekam, ale silnik to jedna wielka KUPA- chodzi o wycieki). Kupa która przy moich przebiegach może szybko skończyć w kiblu jak olej zgubi.
03.02.2012- po umyciu w dniu wczorajszym silnika i przejechaniu ok. 120 km tak o to wygląda to coś...patrz zdjęcia:
Brak słów...
13.02.2012- pacjent na stół <ok>
Na początek uszczelka pokrywy zaworów i usunięcie "TUNINGU" z pokrywy- pomalowanej na czerwono <ok> oraz wym. pompy wody:
Przy okazji Compi padła na glebę i podarowałem Jej ori kołpaki:
16.02.2012 - zamówiono przednie tuleje tylnych wahaczy- wyrąbane są w kosmos i pamiętają "czasy Stalina".
05.04.2012- NOWE KOŁO NA POKŁADZIE:
Felgi TSW poszły do innego Klubowicza.
Felgi RH Phoenix 8J R17 + opony FULDA 215/40/17- oponki jednakowe (leżaki z 2008 i 2009 roku w cenie nowych chińczyków nad którymi również kiedyś myślałem). Koła kupione przypadkowo parę dni temu w komplecie w cenie samych opon <ok> - 800 zł

Fotki z komórki:
Jutro będzie mały mod i wtedy zapadnie decyzja czy iść w "tym" kierunku.
06.04.2012- FOTKI Z NUDÓW + CARBON NA PEWNYCH ELEMENTACH (ALE TO NIE KONIEC :roll: ):
Obniżenie przodu:
Oklejony w carbon szyberdach ze względu na rysy i zmatowienie oraz słupki:
Przed:
Po:
Na koniec maja umówiony jestem na oklejenie maski silnika (powód wgniotki oraz rysy- nie za mojej kadencji

12.04.2012- PO TRUDACH DOSTAŁEM PACZKĘ Z WKŁADAMI AMORKÓW NA PRZÓD MTS:
A w sobotę będą działania przy zawiasie <ok> - przednie amorki, kpl. wahacze na przód z tulejkami, oraz przednie tuleje tylnych wahaczy <ok> . Niedługo auto ogarnięte w końcu będzie pod względem technicznym i mam nadzieję, że nie będzie ciągle już coś wychodziło jak to było po kupnie.
14.04.2012- Przedni zawias ogarnięty już w 100% (zostały już tylko tuleje tylnych wahaczy).
Poniżej fotki prastarych zaniedbań i oszczędności:
- dwa różne amortyzatory przednie (jeden ori Compi, drugi Sachs) :shock: :shock: - nie do pomyślenia- Polak potrafi <ok> :
** To takie coś czarnego koło wkładów to olej z nich <ok> .
- przednie wahacze wraz z poliuretanami, które jak się okazało akurat te były kiepskie na maxa i niby nie tak dawno zmieniane:
Wszelakie tulejki, poduszki, łączniki to lemforder lub febi, a amorki MTS.
18.04.2012- WYMIANA KOŃCÓWEK DRĄŻKA KIEROWNICZEGO WRAZ Z ŚRUBAMI RZYMSKIMI + GEOMETRIA.
08.05.2012 - CARBON NA BLAT (MASKA):
- Wszędobylskie wgniotki i rysy na masce (nie za mojego panowania <ok>):
- Mały Make Up:
Do tego został położony klar, odczekanie i klejenie.
- Proces obklejania:
I mały bonus:
Zdjęcia robione niestety komórką.
Jutro postaram się zrobić bardziej profesjonalnym sprzętem i pokazać jak to wygląda w świetle słonecznym.
Lepsze foto:
16.05.2012- POLERKA LAKIERU:
Teraz tylko czeka w kolejce na mycie <ok> .
I po myciu (jeszcze trzeba dobrze domyć, ale na to dziś czasu już nie ma- jestem ogólnie zadodowolony <ok> ):
29.05.2012- Competition VS. S4 2.2 T:
10.07.2012- zapłon:
Jak się ma auta to są wydatki <ok> - do eSki wleciały nowe kapcie i kpl. wahacz a Compi... no jak to Compi <ok> . Od narodzin Syna zaczęła się "sypać" w deszczowy dzień. Myślałem, że to gryzoń przegryzł przewód WN, ale.... oprócz gryzonia poleciała również kopułka i palec, czyli...
1. Problemy z uruchomieniem pojazdu (mega);
2. Jazda na żabkę;
3. Brak mocy;
4. Nerwy (bezcenne);
Więc zamówienie części i wymiana:
- kopułka, palec, przewody i świece;
Trochę po drodze było nerwów i ****, ale po jakimś czasie wróciła kondycja ACE <ok> - kocham ten silnik.
Jutro zamieszczę fotkę jak nie zapomnę jak kopułka wyglądała (okopcona, zrąbana jak stonka po opryskach <ok> ).
CDN ...