[Audi 80 B3] czarna 80 by paweł, End of Story :/
[Audi 80 B3] czarna 80 by paweł, End of Story :/
[center]Newsy na dole strony :!:[/center]
[center]na obecną chwilę tak to się prezentuje :mrgreen: [/center]
[center], [/center]
Witam,
chciałbym przedstawić moje
Opis i kilka rzeczy jakie udało mi się ogarnąć do tej pory oraz zdjęcia poniżej:
Model: Audi 80 B3 (Typ89)
Rok produkcji: 1989
Silnik: 1.8 66KW/90KM, oznaczenie jednostki PM wtrysk jednopunktowy Bosch Mono-Jetronic FWD :mrgreen:
Kolor: Satin Black Metalic (Satynowy czarny metalizowany) LY9B
Wyposażenie:
Tylne światła przeciwmgłowe
Tylna kanapa z podłokietnikiem i zagłówkami
3 światło stop
Ogrzewanie tylnej szyby i to wszystko, w sumie ubogo ale tak zostanie
Filtr kabinowy
Naprawy:
Wymiana sprzęgła: tarcza, docisk, łożysko, wysprzęglik, pompka sprzęgła
Remont głowicy: planowanie, wymiana uszczelniaczy, uszczelka głowicy, pokrywy zaworów, kolektora dolotowego, wydechowego
Przewód hamulcowy przód
Olej Shell Helix Super 15W50, filtr oleju
Płyn chłodniczy Petrygo
Filtr powietrza, lpg
Kompletny rozrząd
Sworznie wachaczy
Przegub lewy i prawy
Poduszki mc'persona
Tarcze hamulcowe
Klocki
Przewód paliwowy
Poduszki silnika
Kostka stacyjki
Końcówki drążków
Szczęki hamulcowe
Cylinderki hamulcowe
Osłony i odboje amortyzatorów
Kopułka, palec, świece, kable
Wolna odma
Tulejka bagnetu oleju
Króciec głowicy nr 13
Tuleje sanek silnika
Gumy drążka stabilizatora
Tuleje wahaczy
Czujnik oleju
Amortyzatory przód
Osłona przeguby prawego i lewego
Nowy aku Centra Futura
Zimowe papucie
Łożyska kół tył
Płyn hamulcowy
Filtr paliwa
Czujnik temperatury płynu
Włącznik termiczny układu ogrzewania dolotu
Termostat
Nowa nagrzewnica
Wymieniona tylna klapa i błotniki przód-do malowania
Zmiany: <oki>
Nowa antena
Końcówka wydechu B4
Dymione kierunki przód
Grill FK
Full smoked eyes
Wygłuszenie maski+lampka
Osłona pod silnik
Nowy mieszek
Podwójne światła przeciwmgłowe tył
Czerwone zegary
Siłownik maski
Blenda z 90
Dodatkowa zapalniczka
Tylna półka z ori roleta i głośnikami
3 światło stopy
Dodatkowe pozycje w kierunkach
Montaż filtra kabinowego
Do zrobienia:
Ogarnąć blacharkę
Fotel kierowcy i parę innych drobiazgów...
Moje plany: :!:
Jakieś alu 15"
Gleba, najlepiej -60 :mrgreen:
Tłumik dwururka
Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to napisze, a tymczasem zapraszam do oglądania i ocenienia. Uwagi oraz wszelkie pomysły mile widziane :mrgreen:
Pozdrawiam
19.01.2011 Początkowy setup, już po małych zmianach
,
20.01.2011 Rezanko podwójnych przeciwmgielnych
21.01.2011 Zakup blendy A90 i parę zimowych fotek
, , ,
26.02.2011 Montaż nowego mieszka i rezanko dodatkowej zapalniczki
14.04.2011 Zakup żarówki Led do podświetlenia bagaja i efekt końcowy
,
17.05.2011 Foto silniczka i aktualny przebieg
,
21.05.2011 Montaż siłownika i wygłuszenia maski z podświetleniem
,
25.05.2011 Parę fotek wozidła, trochę brudne ale taka pogoda
, , , , , ,
28.05.2011 Rozebrany cały środek i tragedia pod wykładziną
, ,
01.06.2011 Korzystajac z ładnej pogody wszystko zostało ogarnięte, cały środek wyprany
niestety fotek z przebiegu prac brak, a tak wygląda efekt końcowy
, , , ,
20.01.2012 Kolejne fanty: grill fk, obrysówki w kierunkach, tylna połka z ori roletą i głośnikami, 3 stop i mała naklejka
, , , , , , ,
27.11.2012 Full smoked eyes
, ,
28.11.2012 Kolejne zmiany, spojler i naklejka z szyby out, znaczki i zamek na czarno, głośniki w podszybie roadstar 120W dwudrożne oraz zimowe kapcie
, , , ,
29.11.2012 Radyjko panasonic
,
01.12.2012 Czujnik temperatury płynu bo stary szwankował
03.12.2012 Pierwszy śnieg w sezonie 2012
, , ,
05.12.2012 Czujnik oleju oraz włącznik termiczny ogrzewania kolektora
14.12.2012 Kolejne graty do walki z układem chłodzenia :evil: grr...
,
19.12.2012 Tragedia w aucie, a mianowicie oberwane wyjście na przewód z nagrzewnicy :cry:
,
20.12.2012 Nagrzewnica kupiona, a teraz tylko wymiana
27.12.2012 Start z wymiana nagrzewnicy, a przy okazji zmiana pianki na klapkach nawiewu i nagrzewnicy
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
03.01.2013 Montaż obudowy filtra kabinowego
, ,
08.01.2013 Do dupowozu wpadł funkiel nówka nie śmigany filtr kabinowy
parę fotek brudasa :mrgreen:
, , ,
Oraz ciekawa rzecz w umowie ubezpieczenia OC jak dostrzegłem dopiero teraz po pół roku a mianowicie baba mi wpisała <quattro> hah...
Moje nowe stare lampy
Tak było:
A tak jest:
może nie wygląda to jak oryginał ale zawsze coś, zostały tylko narożne czyli najgorsze :mrgreen:
09.01.2013 Lampy skończone
,
13.01.2013 Napadało trochę śniegu więc wstawiam parę zimowych fotek
, , , , , , , ,
15.01.2013 Mam małe vt dla porównania
Przed:
Po:
16.01.2013 Rozsypany zamek w bagaju i nocne foto
, , ,
17.01.2013 Plany na sezon 2013:
Zakup 15 calowej stali i malowanie na biało
Gleba -60
Może dystanse...
Tłumik końcowy
Bra na maskę
Hella black lub treser na tył
I parę gratów wnętrza :roll:
26.01.2013 Urwane pokrętło ręcznego zaworu bezpieczeństwa w butli lpg str. 13
27.01.2013 Małe bum str. 14
, , , ,
28.01.2013 Przód po kolizji ogarnięty a wyszło to całkiem nieźle, zostało mi tylko podciągnąć zderzak do góry bo straszna "szpara" <cieszy> no i kopic grylla...
foto:
, , , , ,
30.01.2013 Wczoraj zrobiłem mały wypad na szrot i był bardzo udany <yes> wyrwałem sporo gratów za grosze... wszystko co widać na zdjęciach za 70 zł :-o
, , , ,
Kawał rury co by się katalizatora pozbyć
Na klapę wrócił spojler i trafił znaczek "80" oraz oooo w grillu na czarno
,
No i zestaw naprawczy do parownika bo spalanie 14l :evil:
Mały bonus tylko nie wiem jak to założyć bo piny się nie bardzo pokrywają, raz że kabli mi zostaje to i kolory inne... przejrzałem chyba wszystkie tematy z tym związane ale dalej coś mi nie pasuje może ktoś mnie oświeci :?:
31.01.2013 A oto efekt moje dzisiejszej zabawy
Na razie podłączałem tylko "na ryja" żeby sprawdzić czy wszystko działa okazało się że kable wszystkie były tylko niektóre były na odwrót w kostkach teraz tylko muszę kupić obudowę do tego pająka...
Niby wszystko działa tylko że nie ma mrugnięcia długimi a rączka wycieraczki w położenie wyjściowe ma tak jak by był 1 bieg już załączony ale niby są oprócz tego jeszcze 3 położenia tyle że jak włączę 1 to wycieraczki stoją a jak włączę np. 2 czy 3 i cofnę na 1 to już działa o co kaman :?: reszta jest ok :mrgreen: tyle że na 1 biegu chodzą ciągle nie ma czasówek, no chyba że ja nic nie wiem o tym że nowy pająk ma już 4 biegi jak to jest :?:
04.02.2013 Okrągły pająk na pokładzie i wywaliłem blachę ze zderzaka
08.02.2013 Kat out
dupowóz w końcu dostał rurkę zamiast kata który wyglądał tak
i podejrzewam że był całkiem zapchany bo autko od razu lepiej wkręca się na obroty od dołu...
a dla tych którzy twierdzili że będzie ryczał to nic takiego nie ma bo chodzi ładniutko a nawet dużo lepiej niż wcześniej jak był jeszcze cały kat, na prawdę polecam taki zabieg.
14.02.2013 Tarcza prędkościomierza w milach
17.02.2013 tarcza w mph już na liczniku, trochę słabe foto ale robione tel...
no i radyjko też w końcu zamontowane
,
24.02.2013 audik wczoraj wrócił od gazownika, nowy zestaw naprawczy zapakowany i wyregulowany stare membrany były już kompletnie na wykończeniu i jak to koleś powiedział "dziwne że to w ogóle jeździło"
od razu widac różnice w pracy no i że lepiej się zbiera, a co najważniejsze to problem z nietrzymaniem obrotów na jałowym znikł jak ręką odjął heh w końcu zobaczymy jak będzie ze spalaniem bo było w granicach 13, 14l ...
Witam,
chciałbym przedstawić moje
Opis i kilka rzeczy jakie udało mi się ogarnąć do tej pory oraz zdjęcia poniżej:
Model: Audi 80 B3 (Typ89)
Rok produkcji: 1989
Silnik: 1.8 66KW/90KM, oznaczenie jednostki PM wtrysk jednopunktowy Bosch Mono-Jetronic FWD :mrgreen:
Kolor: Satin Black Metalic (Satynowy czarny metalizowany) LY9B
Wyposażenie:
Tylne światła przeciwmgłowe
Tylna kanapa z podłokietnikiem i zagłówkami
3 światło stop
Ogrzewanie tylnej szyby i to wszystko, w sumie ubogo ale tak zostanie
Filtr kabinowy
Naprawy:
Wymiana sprzęgła: tarcza, docisk, łożysko, wysprzęglik, pompka sprzęgła
Remont głowicy: planowanie, wymiana uszczelniaczy, uszczelka głowicy, pokrywy zaworów, kolektora dolotowego, wydechowego
Przewód hamulcowy przód
Olej Shell Helix Super 15W50, filtr oleju
Płyn chłodniczy Petrygo
Filtr powietrza, lpg
Kompletny rozrząd
Sworznie wachaczy
Przegub lewy i prawy
Poduszki mc'persona
Tarcze hamulcowe
Klocki
Przewód paliwowy
Poduszki silnika
Kostka stacyjki
Końcówki drążków
Szczęki hamulcowe
Cylinderki hamulcowe
Osłony i odboje amortyzatorów
Kopułka, palec, świece, kable
Wolna odma
Tulejka bagnetu oleju
Króciec głowicy nr 13
Tuleje sanek silnika
Gumy drążka stabilizatora
Tuleje wahaczy
Czujnik oleju
Amortyzatory przód
Osłona przeguby prawego i lewego
Nowy aku Centra Futura
Zimowe papucie
Łożyska kół tył
Płyn hamulcowy
Filtr paliwa
Czujnik temperatury płynu
Włącznik termiczny układu ogrzewania dolotu
Termostat
Nowa nagrzewnica
Wymieniona tylna klapa i błotniki przód-do malowania
Zmiany: <oki>
Nowa antena
Końcówka wydechu B4
Dymione kierunki przód
Grill FK
Full smoked eyes
Wygłuszenie maski+lampka
Osłona pod silnik
Nowy mieszek
Podwójne światła przeciwmgłowe tył
Czerwone zegary
Siłownik maski
Blenda z 90
Dodatkowa zapalniczka
Tylna półka z ori roleta i głośnikami
3 światło stopy
Dodatkowe pozycje w kierunkach
Montaż filtra kabinowego
Do zrobienia:
Ogarnąć blacharkę
Fotel kierowcy i parę innych drobiazgów...
Moje plany: :!:
Jakieś alu 15"
Gleba, najlepiej -60 :mrgreen:
Tłumik dwururka
Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to napisze, a tymczasem zapraszam do oglądania i ocenienia. Uwagi oraz wszelkie pomysły mile widziane :mrgreen:
Pozdrawiam
19.01.2011 Początkowy setup, już po małych zmianach
,
20.01.2011 Rezanko podwójnych przeciwmgielnych
21.01.2011 Zakup blendy A90 i parę zimowych fotek
, , ,
26.02.2011 Montaż nowego mieszka i rezanko dodatkowej zapalniczki
14.04.2011 Zakup żarówki Led do podświetlenia bagaja i efekt końcowy
,
17.05.2011 Foto silniczka i aktualny przebieg
,
21.05.2011 Montaż siłownika i wygłuszenia maski z podświetleniem
,
25.05.2011 Parę fotek wozidła, trochę brudne ale taka pogoda
, , , , , ,
28.05.2011 Rozebrany cały środek i tragedia pod wykładziną
, ,
01.06.2011 Korzystajac z ładnej pogody wszystko zostało ogarnięte, cały środek wyprany
niestety fotek z przebiegu prac brak, a tak wygląda efekt końcowy
, , , ,
20.01.2012 Kolejne fanty: grill fk, obrysówki w kierunkach, tylna połka z ori roletą i głośnikami, 3 stop i mała naklejka
, , , , , , ,
27.11.2012 Full smoked eyes
, ,
28.11.2012 Kolejne zmiany, spojler i naklejka z szyby out, znaczki i zamek na czarno, głośniki w podszybie roadstar 120W dwudrożne oraz zimowe kapcie
, , , ,
29.11.2012 Radyjko panasonic
,
01.12.2012 Czujnik temperatury płynu bo stary szwankował
03.12.2012 Pierwszy śnieg w sezonie 2012
, , ,
05.12.2012 Czujnik oleju oraz włącznik termiczny ogrzewania kolektora
14.12.2012 Kolejne graty do walki z układem chłodzenia :evil: grr...
,
19.12.2012 Tragedia w aucie, a mianowicie oberwane wyjście na przewód z nagrzewnicy :cry:
,
20.12.2012 Nagrzewnica kupiona, a teraz tylko wymiana
27.12.2012 Start z wymiana nagrzewnicy, a przy okazji zmiana pianki na klapkach nawiewu i nagrzewnicy
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
03.01.2013 Montaż obudowy filtra kabinowego
, ,
08.01.2013 Do dupowozu wpadł funkiel nówka nie śmigany filtr kabinowy
parę fotek brudasa :mrgreen:
, , ,
Oraz ciekawa rzecz w umowie ubezpieczenia OC jak dostrzegłem dopiero teraz po pół roku a mianowicie baba mi wpisała <quattro> hah...
Moje nowe stare lampy
Tak było:
A tak jest:
może nie wygląda to jak oryginał ale zawsze coś, zostały tylko narożne czyli najgorsze :mrgreen:
09.01.2013 Lampy skończone
,
13.01.2013 Napadało trochę śniegu więc wstawiam parę zimowych fotek
, , , , , , , ,
15.01.2013 Mam małe vt dla porównania
Przed:
Po:
16.01.2013 Rozsypany zamek w bagaju i nocne foto
, , ,
17.01.2013 Plany na sezon 2013:
Zakup 15 calowej stali i malowanie na biało
Gleba -60
Może dystanse...
Tłumik końcowy
Bra na maskę
Hella black lub treser na tył
I parę gratów wnętrza :roll:
26.01.2013 Urwane pokrętło ręcznego zaworu bezpieczeństwa w butli lpg str. 13
27.01.2013 Małe bum str. 14
, , , ,
28.01.2013 Przód po kolizji ogarnięty a wyszło to całkiem nieźle, zostało mi tylko podciągnąć zderzak do góry bo straszna "szpara" <cieszy> no i kopic grylla...
foto:
, , , , ,
30.01.2013 Wczoraj zrobiłem mały wypad na szrot i był bardzo udany <yes> wyrwałem sporo gratów za grosze... wszystko co widać na zdjęciach za 70 zł :-o
, , , ,
Kawał rury co by się katalizatora pozbyć
Na klapę wrócił spojler i trafił znaczek "80" oraz oooo w grillu na czarno
,
No i zestaw naprawczy do parownika bo spalanie 14l :evil:
Mały bonus tylko nie wiem jak to założyć bo piny się nie bardzo pokrywają, raz że kabli mi zostaje to i kolory inne... przejrzałem chyba wszystkie tematy z tym związane ale dalej coś mi nie pasuje może ktoś mnie oświeci :?:
31.01.2013 A oto efekt moje dzisiejszej zabawy
Na razie podłączałem tylko "na ryja" żeby sprawdzić czy wszystko działa okazało się że kable wszystkie były tylko niektóre były na odwrót w kostkach teraz tylko muszę kupić obudowę do tego pająka...
Niby wszystko działa tylko że nie ma mrugnięcia długimi a rączka wycieraczki w położenie wyjściowe ma tak jak by był 1 bieg już załączony ale niby są oprócz tego jeszcze 3 położenia tyle że jak włączę 1 to wycieraczki stoją a jak włączę np. 2 czy 3 i cofnę na 1 to już działa o co kaman :?: reszta jest ok :mrgreen: tyle że na 1 biegu chodzą ciągle nie ma czasówek, no chyba że ja nic nie wiem o tym że nowy pająk ma już 4 biegi jak to jest :?:
04.02.2013 Okrągły pająk na pokładzie i wywaliłem blachę ze zderzaka
08.02.2013 Kat out
dupowóz w końcu dostał rurkę zamiast kata który wyglądał tak
i podejrzewam że był całkiem zapchany bo autko od razu lepiej wkręca się na obroty od dołu...
a dla tych którzy twierdzili że będzie ryczał to nic takiego nie ma bo chodzi ładniutko a nawet dużo lepiej niż wcześniej jak był jeszcze cały kat, na prawdę polecam taki zabieg.
14.02.2013 Tarcza prędkościomierza w milach
17.02.2013 tarcza w mph już na liczniku, trochę słabe foto ale robione tel...
no i radyjko też w końcu zamontowane
,
24.02.2013 audik wczoraj wrócił od gazownika, nowy zestaw naprawczy zapakowany i wyregulowany stare membrany były już kompletnie na wykończeniu i jak to koleś powiedział "dziwne że to w ogóle jeździło"
od razu widac różnice w pracy no i że lepiej się zbiera, a co najważniejsze to problem z nietrzymaniem obrotów na jałowym znikł jak ręką odjął heh w końcu zobaczymy jak będzie ze spalaniem bo było w granicach 13, 14l ...
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, 15:37 przez Pavell, łącznie zmieniany 192 razy.
O widze ze rowniesz mam prbilem z woda w bagazniku
U mnie to lecialo tymi kratkami z boku
Jak bys zdjal zderzak to byly tam takie gumowe blaszki
Nie wiem po co tam to jest..chyba cos do przewietrzania i umnie ta dolna polowenie trzymala i tam leciala woda a tak na przyszlosc to wywiercilem dziurke w tym plastiku zeby woda sobie wylatywala
A co do audi no to powiem ze stan suuuper
U mnie to lecialo tymi kratkami z boku
Jak bys zdjal zderzak to byly tam takie gumowe blaszki
Nie wiem po co tam to jest..chyba cos do przewietrzania i umnie ta dolna polowenie trzymala i tam leciala woda a tak na przyszlosc to wywiercilem dziurke w tym plastiku zeby woda sobie wylatywala
A co do audi no to powiem ze stan suuuper
W mojej B3 bagaznik jest suchy <ok>DYZIO pisze:Ładna czarnulka <ok> i zadbana a z tymi zalanymi bagażnikami to chyba w b3 częsta przypadłość kumpel miał b3 i tez tak miał to na bagażnik mówił akwarium <ok>
A średnie spalanie? Odpalasz silnik na PB czy LPG? Jak się silnik sprawuje po takim przebiegu?Pavell pisze: maksymalne spalanie to 12-13l/100km więc myślę, że nie jest źle :-> aktualny przebieg to 239842km.
A tak ogólnie to bardzo ładna B3 .
12.09.2011
Dziś audik dostał nowe fanty a mni. wymiana oliwy Shell Helix Super 15W50+filtr
poduchy amorów febi, osłony i odboje SACHS, amory przód KYB, przegub lewy i osłona prawego i trochę gratów zawiechy heh końcówki drążków i sworznie trochę to wyniosło ale było warto bo całkiem inna jazda :mrgreen:
Co najlepsze lewy amor był jeszcze ori :roll:
Co gorsza jak się okazało chyba pada mi docisk sprzęgła pedał nie odbija do końca i bierze na samym dole... a pompka sprawdzana daje ciśnienie więc to chyba nie to :?: :?:
Dziś audik dostał nowe fanty a mni. wymiana oliwy Shell Helix Super 15W50+filtr
poduchy amorów febi, osłony i odboje SACHS, amory przód KYB, przegub lewy i osłona prawego i trochę gratów zawiechy heh końcówki drążków i sworznie trochę to wyniosło ale było warto bo całkiem inna jazda :mrgreen:
Co najlepsze lewy amor był jeszcze ori :roll:
Co gorsza jak się okazało chyba pada mi docisk sprzęgła pedał nie odbija do końca i bierze na samym dole... a pompka sprawdzana daje ciśnienie więc to chyba nie to :?: :?:
Siema Paweł!
Nie no! Takie same wozidło i jeszcze mnie tu nie było :roll:
Mojej jakieś 3 latka temu padły ori amorki a te co założyłem (niemieckie zamienniki) padły kilka miesięcy temu :shock:
Co to masz za olej 15W50? bo ja leję 15W40 Mobil Super M,50 to to,że do lpg czy jaki czort?
Długo śmigasz na lpg?
Co do niuni to śliczna i wielkie <bravo> za wkład w nią,bo oczy aż :shock: jak się patrzy,ja śmigam już swoją przeszło 6 lat i ten zapał do rezania jakoś ucichł,muszę popracować nad tym
Co do środeczka,to u mnie też pewnie jest jak u Ciebie było pod spodem,ale dop.na wiosnę się zabiorę za to,jeszcze raz <bravo> za zamiłowanie do OOOO
Nie no! Takie same wozidło i jeszcze mnie tu nie było :roll:
Mojej jakieś 3 latka temu padły ori amorki a te co założyłem (niemieckie zamienniki) padły kilka miesięcy temu :shock:
Co to masz za olej 15W50? bo ja leję 15W40 Mobil Super M,50 to to,że do lpg czy jaki czort?
Długo śmigasz na lpg?
Co do niuni to śliczna i wielkie <bravo> za wkład w nią,bo oczy aż :shock: jak się patrzy,ja śmigam już swoją przeszło 6 lat i ten zapał do rezania jakoś ucichł,muszę popracować nad tym
Co do środeczka,to u mnie też pewnie jest jak u Ciebie było pod spodem,ale dop.na wiosnę się zabiorę za to,jeszcze raz <bravo> za zamiłowanie do OOOO
Olej ten polecił mi sąsiad mechanik, on sam leje taki do swojej audioli. Jest to całkiem dobra oliwa, podobno specjalnie do aut z dużym przebiegiem i powiem że po przejechaniu 2 tys od wymiany był stan a olej czysciutki , no i tak by było gdyby nie padł czujnik oleju i musiałem troche dolac. Wcześniej miałem zalany lotosem i powiem że jest różnica. A czy to do lpg to powiem Ci że raczej nie, musiał bym poczytac na atykietce.Tomiko9 pisze:Co to masz za olej 15W50? bo ja leję 15W40 Mobil Super M,50 to to,że do lpg czy jaki czort?
Dzieki za miłe słowo
zgadza się nie mam wlepki, ale postara sie to zmienic a gdzie konkretnie bywasz :?:gibaj pisze:he często jestem w Lja :mrgreen: ale jakoś nie kojarzę twojej bryki może dlatego że nie ma wlepki
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 09:10 przez Pavell, łącznie zmieniany 2 razy.