[B4 ABK]Prawidłowa wartość stopnia zbieżności kół
[B4 ABK]Prawidłowa wartość stopnia zbieżności kół
Witam
Na początek opiszę zachowanie auta.
Przy skręcie do połowy kierownica ładnie odbija i wszystko jest OK.
Natomiast gdy skręce mocniej to kierownica przestaje odbijać a przy ruszaniu przy takim skręcie czuć jakby zbieżnośc się rozjeżdzała, jakby jedno koło bardziej skręcało jak drugie.
Rozmiar opon to 205 (czyli jeden z fabrycznych rozmiarów w Cabrio), felgi 16'', obwód koła myśle że nie ma tu znaczenia ale jest zblizony do oryginału. Zresztą na zimówkach w fabrycznym rozmiarze jest to samo.
Zawieszenie standard.
Wymienione gumy wahaczy, poduszka i lozysko amorka.
Pojechałem na zbieżność, wyszło -1 na co diagnosta powiedział że idealnie. Pamiętam, że chyba właśnie audi ma odwrotnie jak inne auta czyli +1?? Dobrze pamiętam?
Geometria nie sprawdzana bo muszę do tego załozyć stalówki, koło "na oko" stoją prościutko.
Powiedzcie jak ustawić zawieszenie żeby auto zachowywało się OK?
Jeśli odpowiedz gdzies jest na forum to sorry i prosze za linka bo osobiscie nie znalazlem.
Na początek opiszę zachowanie auta.
Przy skręcie do połowy kierownica ładnie odbija i wszystko jest OK.
Natomiast gdy skręce mocniej to kierownica przestaje odbijać a przy ruszaniu przy takim skręcie czuć jakby zbieżnośc się rozjeżdzała, jakby jedno koło bardziej skręcało jak drugie.
Rozmiar opon to 205 (czyli jeden z fabrycznych rozmiarów w Cabrio), felgi 16'', obwód koła myśle że nie ma tu znaczenia ale jest zblizony do oryginału. Zresztą na zimówkach w fabrycznym rozmiarze jest to samo.
Zawieszenie standard.
Wymienione gumy wahaczy, poduszka i lozysko amorka.
Pojechałem na zbieżność, wyszło -1 na co diagnosta powiedział że idealnie. Pamiętam, że chyba właśnie audi ma odwrotnie jak inne auta czyli +1?? Dobrze pamiętam?
Geometria nie sprawdzana bo muszę do tego załozyć stalówki, koło "na oko" stoją prościutko.
Powiedzcie jak ustawić zawieszenie żeby auto zachowywało się OK?
Jeśli odpowiedz gdzies jest na forum to sorry i prosze za linka bo osobiscie nie znalazlem.
Zbieżność w samochodzie bez obciążenia powinna wynośić: 10 stopni z tolerancją 10 stopni lub 1,1 mm z tolerancją 1,1mm. Więc Twój pomiar nie mieści się w dolnej tolerancji, a nie jak powiedział diagnosta idealnie. W tej chwili masz przód rozbieżny a powinien być co najmniej w zerze.PMX pisze:Pojechałem na zbieżność, wyszło -1 na co diagnosta powiedział że idealnie. Pamiętam, że chyba właśnie audi ma odwrotnie jak inne auta czyli +1?? Dobrze pamiętam?
Hmmm nie spojrzałem w jakich jednostkach pokazuje zbieżność komputer diagnosty, być wynik był w mm więc -1mm.Mobilek pisze:Zbieżność w samochodzie bez obciążenia powinna wynośić: 10 stopni z tolerancją 10 stopni lub 1,1 mm z tolerancją 1,1mm. Więc Twój pomiar nie mieści się w dolnej tolerancji, a nie jak powiedział diagnosta idealnie. W tej chwili masz przód rozbieżny a powinien być co najmniej w zerze.
Rozumiem że wynik na kompie powienien być +1.1mm lub +10st?, nie na minusie?
- szczepcio177
- Forum Audi 80
Gdyby ktoś potrzebował to daje fotkę z książki reguluje i naprawiam audi 80/90 o geometrii kół.
http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... udib4.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... udib4.jpg/
mam podobne objawy w zawieszeniu wymienilem wszystko z przodu zostawilem tylko stare sprerzyny a po zbierznosci samochod piszczy przy dynamicznym dodaniu gazu na 3 biegu przy jezdzie na wprost a na skreconych na max kolach gdy zawracam lub skrecam no to tragedia bylem na poprawkach lecz to samo piszczenie . i co o tym myslec?
[ Dodano: 2013-07-03, 18:38 ]
morz ten mech nie mial pojecia o ustawianiu .
[ Dodano: 2013-07-03, 18:38 ]
morz ten mech nie mial pojecia o ustawianiu .
- masterdisco
- Forum Audi 80
przechodzilem ten problem ponad 2 lata temu jezdzilem po warszawie jak idiota płacilem i efektu zero o przyjemnosci z jazdy tez mozna bylo zapomniec do tego stopnia bylem zdolowany ze chcialem pozbyc sie auta .
Wyleczył mnie pan W.Schubert z warszawy ul.Fletniowa 11 człowiek starej daty ale ustawia perfekt zajmuje mu to troche czasu nie jak w przypadku innych gdzie robią pełną geometrie w niecałą godzine i nastepny.
Pan Schubert jest takich perfekcionistą ze bardzo duzo serwisów ciagaja do niego auta Mercedesy Porsche lexusy itp itd .
Samo podejscie do pracy rewelacja stanowisko czysciutkie wszystko poukładane zero syfu
koszta ok 80% wieksze ale banan na twarzy po wyjechaniu od tego pana gwarantowany
Wyleczył mnie pan W.Schubert z warszawy ul.Fletniowa 11 człowiek starej daty ale ustawia perfekt zajmuje mu to troche czasu nie jak w przypadku innych gdzie robią pełną geometrie w niecałą godzine i nastepny.
Pan Schubert jest takich perfekcionistą ze bardzo duzo serwisów ciagaja do niego auta Mercedesy Porsche lexusy itp itd .
Samo podejscie do pracy rewelacja stanowisko czysciutkie wszystko poukładane zero syfu
koszta ok 80% wieksze ale banan na twarzy po wyjechaniu od tego pana gwarantowany
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.0 ACE
- Kontakt:
mi ustaiwali na komputery i chuu z tego bylo... pojechalem do goscia i ustawil mi geoemtrie jak powinno byc... jakby ktos mial problemy z okolic lodzi moge polecic warsztat mu
ps.u mnei kazdy mowil ze auto za bardzo obnizone sranie w banie.... nie mieli pojecia i tyle bo trafilem do goscia co mowi ze jak chce moge gwint skrecic na maxa i tez ustawi poprawnie
teraz naresice auto jedzie jak po snzurku.... mechanik mechanikowi nie rowny pozdr
ps.u mnei kazdy mowil ze auto za bardzo obnizone sranie w banie.... nie mieli pojecia i tyle bo trafilem do goscia co mowi ze jak chce moge gwint skrecic na maxa i tez ustawi poprawnie
teraz naresice auto jedzie jak po snzurku.... mechanik mechanikowi nie rowny pozdr
Jeśli gość robi quattro to podaj namiary (jak tajne to na priw) bo aktualnie mam problem z kątami na tyle, 2 opony już poszłydelik pisze:mi ustaiwali na komputery i chuu z tego bylo... pojechalem do goscia i ustawil mi geoemtrie jak powinno byc... jakby ktos mial problemy z okolic lodzi moge polecic warsztat mu
A że aktualnie przebywam w Łodzi to akurat mi pasuje.