[80 B4 2,0 ABT] czyszczenie tłoczka hamulcowego
[80 B4 2,0 ABT] czyszczenie tłoczka hamulcowego
Witam, koledzy przekopałem całe forum i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Chce wyczyści i wymienić gumy na tłoczku hamulcowym przednim przy audi 80 b4, gdyż ostatnio zaczął mi się blokować , a teraz jest na to czas.Zestaw naprawczy już mam. Może ktoś napisać krótko jak się za to zabrać, czy jest to trudna sprawa. Jeszcze jedno jak skręcam przednie koło z przegubem to muszę cofnąć śrubę tak jak z tyłu, czy przykręcam na siłę.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 10:29 przez rafgre, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Na początek popraw nazwę tematu. Zastosuj odpowiedni tag.
Wykręć cały zaciśk, zabezpiecz przewód hamulcowy aby płyn hamulcowy nie wyciekł, wyjmij tłoczek najlepiej wypchnij powietrzem podłączonym w miejscu przewodu, dokładnie umyj wszystko posprawdzaj sam tłoczek czy nie ma na nim jakiś większych rysr, posmaruj odpowiednim smarem i poskładaj całość odpowietrz hamulce i po robocie. Czasem może być tak że wine za nie odbijający hamulec ponosi przewód elastyczny.
Srubę na przegubie dociągamy bardzo mocno- nie pamietam momentu , ale nic nie cofamy.
Wykręć cały zaciśk, zabezpiecz przewód hamulcowy aby płyn hamulcowy nie wyciekł, wyjmij tłoczek najlepiej wypchnij powietrzem podłączonym w miejscu przewodu, dokładnie umyj wszystko posprawdzaj sam tłoczek czy nie ma na nim jakiś większych rysr, posmaruj odpowiednim smarem i poskładaj całość odpowietrz hamulce i po robocie. Czasem może być tak że wine za nie odbijający hamulec ponosi przewód elastyczny.
Srubę na przegubie dociągamy bardzo mocno- nie pamietam momentu , ale nic nie cofamy.