[80 B3] Dym przy hamowaniu
[80 B3] Dym przy hamowaniu
Witam. Przejrzałem kilkanaście stron z działu technicznego. Może jestem mało spostrzegawczy a może po prostu nie ma tam mojego problemu.
Chodzi o dym wydobywający się z okolicy kół przednich podczas gwałtownego hamowania. Nie jest to oczywiści dym z gum. Jest jasny i pachnie (nie wiem czy to coś pomoże) tak jakoś elektryczno - metalicznie.
Podczas normalnej jazdy jest wszystko ok. Felgi się nie grzeją (nawet przy dużych prędkościach). Spokojnie wytraca prędkość podczas hamowania z prędkości powyżej 130. Przy depnięciu na pedał nie czuję ani znikania ani twardnienia. Przy gwałtownym hamowaniu (nawet z 40 czy 30 km/h) dym i nieprzyjemny zapach.
Może ktoś pomoże?
Z góry dzięki
Jacek
Chodzi o dym wydobywający się z okolicy kół przednich podczas gwałtownego hamowania. Nie jest to oczywiści dym z gum. Jest jasny i pachnie (nie wiem czy to coś pomoże) tak jakoś elektryczno - metalicznie.
Podczas normalnej jazdy jest wszystko ok. Felgi się nie grzeją (nawet przy dużych prędkościach). Spokojnie wytraca prędkość podczas hamowania z prędkości powyżej 130. Przy depnięciu na pedał nie czuję ani znikania ani twardnienia. Przy gwałtownym hamowaniu (nawet z 40 czy 30 km/h) dym i nieprzyjemny zapach.
Może ktoś pomoże?
Z góry dzięki
Jacek
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jestem za klockami, kup nowe, lepsze i pewnie droższe a od razu poczujesz różnicę w jakości. Ja nie pamiętam na jakich jeżdżę, ale jakieś normalne, i fakt czuć nieraz klocuszki, jak trzeba ze np. 120-140 wychamować nagle do 50 to się przyciera i śmierdzi jak się zatrzymasz, ale to akurat jest normalne, a to co się dzieje u Ciebie to raczej do normalnych zjawisk bym nie zaliczał.
Dzięki Panowie za pomoc. Byłem kilka dni bez dostępu do netu. Jeszcze raz dzięki. Fajnie, że jest społeczność ludzi, którzy kochają swoje niunie i nie odmawiają dobrej rady komuś, kto się dopiero w niuni zakochuje.
Robotę zrobię dopiero za dwa tygodnie. Na razie muszę autko oszczędzać. Powiem wtedy jakie firmy i jak się wszystko sprawdziło.
Pozdrawiam
Robotę zrobię dopiero za dwa tygodnie. Na razie muszę autko oszczędzać. Powiem wtedy jakie firmy i jak się wszystko sprawdziło.
Pozdrawiam
Hejka, dodatkowe pytanko
Czy znacie może firmę FORMAX? Byłem w sklepie u nas na prowincji i gość właśnie polecił mi klocki i tarcze właśnie tej firmy. Tarcze za sztuke 50 PLN a klocki za komplet 41 PLN. Możecie coś na ten temat powiedzieć? Gościu twierdzi, że właśnie te "się sprzedają" i podobno są dobre... Tylko, że nie wiem co było w moją niunię wcześniej wsadzone a wiem, co się z nią teraz dzieje.
Dzięki z góry za odpowiedź.
Pozdro
Dzięki z góry za odpowiedź.
Pozdro
Kolego FORMAXY to no name robione z tego co pamiętam dla Foty tak jak KAGER
dla Inter Carsu. Więc co do jakości nie będą zbyt dobre. Powiem Ci tak ja za swoje dałem jakieś 80pln i jak troszkę wilgoci to popiskują :cry: a jak kilka razy mocniej podeptasz po hamulcu to strasznie im spada skuteczność :-x Więc wydaje mi się że przy takim zestawie tanie tarcze + tanie klocki może być nieciekawie, ale to moje zdanie . Teraz już wiem że następne kupię ATE albo FERODO lub BOSCHE.Pozdrówki i miłych i dobrych zakupów <ok>
dla Inter Carsu. Więc co do jakości nie będą zbyt dobre. Powiem Ci tak ja za swoje dałem jakieś 80pln i jak troszkę wilgoci to popiskują :cry: a jak kilka razy mocniej podeptasz po hamulcu to strasznie im spada skuteczność :-x Więc wydaje mi się że przy takim zestawie tanie tarcze + tanie klocki może być nieciekawie, ale to moje zdanie . Teraz już wiem że następne kupię ATE albo FERODO lub BOSCHE.Pozdrówki i miłych i dobrych zakupów <ok>