Witam kolegów czy spotkał sie któryś z was żeby bębny hamulcowe sie starły tak że auto nie hamuje?? Jaka jest dopuszczalna średnica wewnętrzna bębna i jest jakiś sposób żeby zmierzyć to w miarę dokładnie??? Coś słabo hamują mi tylne koła, przód przy ostrym hamowaniu blokuje całkowicie i autko wpada w poślizg, ręczny też licho co trzyma a jest naciągnięty na maxa a i ten samoregulator przy szczekach jest całkowicie ściagniety do dolu czyli tak mi sie wydaje maxymalnie rozpiera szczeki. Prosze o jakies rady.
POZDRO
[b3 80 1.8 RU] grubość bębnów hamulcowych
Ja znalazłem coś takiego:
Hamulce kół tylnych / bębnowe, z samoczynną regulacją luzu szczęk, VAG
Średnica robocza bębna
- nominalna 200 mm
- maksymalna dopuszczalna 201 mm
Okładziny cierne / Jurid 580 lub Jurid 591
Szerokość okładzin 40 mm
Grubość nominalna okładzin 5,25 mm
Średnica cylinderków 19,05 mm
Więc faktycznie jest tylko 1mm różnicy.
Hamulce kół tylnych / bębnowe, z samoczynną regulacją luzu szczęk, VAG
Średnica robocza bębna
- nominalna 200 mm
- maksymalna dopuszczalna 201 mm
Okładziny cierne / Jurid 580 lub Jurid 591
Szerokość okładzin 40 mm
Grubość nominalna okładzin 5,25 mm
Średnica cylinderków 19,05 mm
Więc faktycznie jest tylko 1mm różnicy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Podobnie zresztą jest z przednimi tarczami hamulcowymi. Tam różnica pomiędzy nowymi a tymi do wymiany też jest nie wielka. Już teraz nie pamiętam, ale to kwestia 2-3 mm.
No ale to są oczywiście dane podane przez producenta i gdybyśmy stosowali sie do wszystkich wymogów jakie narzuca producent to musielibyśmy co roku wymieniać w samochodzie wszystko. Bo na czym producenci zarabiają jak nie na częściach?
No ale to są oczywiście dane podane przez producenta i gdybyśmy stosowali sie do wszystkich wymogów jakie narzuca producent to musielibyśmy co roku wymieniać w samochodzie wszystko. Bo na czym producenci zarabiają jak nie na częściach?