Jak to podczas remontu i oględzin bywa stwierdziłem że prawe tylne koło prawie nie hamuje.
Niedawno regenerowałem lewy zacisk, pamiętam że był problem z odpowietrzeniem prawego tylnego koła( płyn nie chciał lecieć z odpowietrznika). Dziś postanowiłem wykręcić zacisk i po odkręceniu przewodu stwierdziłem że nie leci z niego płyn, nawet po kilkukrotnym mocnym wciśnięciu pedału hamulca. Czy układ może być zapchany, czy to wina czegoś innego?
Od czego zacząć sprawdzanie żeby nie rozbierać wszystkiego?
[ Dodano: 2011-04-06, 17:45 ]
Doszedłem do wniosku ze najprawdopodobniej zapchana jest pompa ABS. Po odkręceniu na wyjściu od pompy przewodu który prowadzi do kola gdzie nie działa hamulec i po wcisnięciu pedału hamulca nie pojawia się płyn. Pedał zachowuje się tak jakby nic nie było rozkręcane. Jak wyczyścić taką pompę? czy łatwo się ją rozkręca? Czy są tam rzeczy , których nie da się naprawić i lepiej może kupić drugą?
[B4 ABK] Pompa ABS
-
- Forum Audi 80
[B4 ABK] Pompa ABS
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 11:24 przez Panaspirant, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Przewody sprawdziłem. Są ok. Ale czy nie powinno być tak że po odkręceniu przewodu hamulcowego od pompy i wciśnięciu pedału hamulca powinien pojawić się płyn? A u mnie jest normalnie sucho. Odkręcam przewód od lewego koła, wcisnę pedał, płyn wyłazi. Po dokręceniu od prawego koła nie, a pedał zachowuje się tak jakbym nic nie odkręcił.
-
- Forum Audi 80
Mam podobny problem w moim Audi 80 B4 ADA,pompa ABS prawie wcale nie podaje płynu hamulcowego na tylne lewe koło,jak odkręcam od pompy ABS przewód od tylnego lewego koła to płyn wcale nie idzie mimo wciśniętego pedału hamulca,też się właśnie zastanawiam co jest nie tak,czy to w ogóle da się naprawić w jakiś sposób,czy pompa ABS do wymiany,o nowej można od razu zapomnieć,w ASO koszt do 5000 zl :roll: używka na szrocie po 100 zl
-
- Forum Audi 80
Da sie samemu naprawic miałem taki sam problem tylko ze z prawym tyłem ja sie przygotowalem juz na wymiane pompy ABS ale stwierdziłem co mi tam i tak na szrot to sprobuje sam cos zrobic. To tak wykrec pompe z auta patrzac od gory na nia masz 6 srob odkrec je zdejmij lekko dekiel i uwazaj zeby nie popsuc uszczelek w deklu zostana ci 4 takie jakby cylinderki do kazdego ida 2 kable , to to sa elektrozawory u ciebie lewy tyl nie dziala to z tego co pamietam jest to przedni lewy patrzac w kierunku jazdy ale na wszelki wypadek sprawdz wszystkie tzn. ze wszystkich elektrozaworow wychodza kable i sa lutowane przy przekaznikach bierzesz aku albo cos co daje 12V i tam gdzie sa przylutowane czarne kable to jest - a zielone i jakes tam jeszcze nie pamietam jakie to + do kazdego z nich i jak podlaczysz je to maja tak pykac sprawdz wszystkie . ten co nie pyka to wlasnie blokuje ci plyn. Ja zdjalem te cienka blaszke z niego i go rozebralem udezylem go pare razy kluczem
(tyklo nie pomyl sie i nie lej po uzwojeniu) potem zlozylem spowrotem i tak pare razy podlaczalem prad i zaczal dzialac po prostu byl zastany potem wszystko umylem przedmuchalem zlozrzylem i pozostalo odpowietrzyc uklad. a a w deklu elektrozawor siedzi na uszczelce to delikatnie go reka zdejmiedz
(tyklo nie pomyl sie i nie lej po uzwojeniu) potem zlozylem spowrotem i tak pare razy podlaczalem prad i zaczal dzialac po prostu byl zastany potem wszystko umylem przedmuchalem zlozrzylem i pozostalo odpowietrzyc uklad. a a w deklu elektrozawor siedzi na uszczelce to delikatnie go reka zdejmiedz