[B3 1.6TD RA] Przewody hamulcowe
[B3 1.6TD RA] Przewody hamulcowe
Witam. Przymierzam się do wymiany przewodów hamulcowych, bo te, które mam są dosłownie zabójcze - korozja. Gdzieś słyszałem, że można zakupić gotowy zestaw do audi 80 z pasującymi gwintami, końcówkami i odpowiednimi długościami przewodów. Należy je tylko podgiąć tam gdzie trzeba i zamontować. Kupując takie coś, mogę w sklepie dostać niepasujący zestaw (inne długości i niepasujące gwinty itp.)? Jest różnica między przewodami w audi B3 a B4? Są w necie jakieś dostępne schematy i objaśnienia do układu hamulcowego do rocznika 89'? Może się ktoś orientuje, gdzie można takie przewody dostać w okolicach Krakowa w przystępnej cenie.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Zetlały najzwyczajniej. Sytuacja jest podbramkowa bo tata pojechał w niedzielę do kościółka moją audicą i wrócił prawie bez płynu hamulcowego. Zrobiła się dziura w przewodzie do lewego tylnego koła . Przeciąłem przewód, zagiąłem go i zakleszczyłem. Na tym czasem robota. Teraz nie mam hamulca w lewym tylnym kole. Reszta przewodów wygląda nieciekawie...
Dzięki za odp. Ktoś się może orientuje jakie są długości tych przewodów? Pasowałoby mi je kupić przed weekendem, bo sklep namierzyłem a czasu i możliwości nie mam, żeby pomierzyć
[ Dodano: 2009-07-31, 11:43 ]
Znalazłem program ETKA 7.0 i schemat pasujący do mojego samochodu. Ale znowu jest problem bo jest małe zamieszanie z wymiarami. Głównie chodzi o to że jak mam numerek przy przewodzie i opis do niego to pojawiają się czasem dwie pozycje. Przykładowo przy schemacie do tyłu mam rurkę oznaczoną nr. 24. Na opisie mam pozycję 24 i (24) i przy każdej z nich jest różna długość przewodu, odpowiednio 990mm "kzl"i 1240mm "kzp". Nie wiem dokładnie o co tutaj biega i dalej nie wiem jakie długości zakupić. A na razie nie mogę pomierzyć przewodów pod samochodem bo przez cały tydzień pracuję od rana do wieczora. Pomóżcie .
Linki do tego co znalazłem w ETCE:
[ Dodano: 2009-07-31, 11:43 ]
Znalazłem program ETKA 7.0 i schemat pasujący do mojego samochodu. Ale znowu jest problem bo jest małe zamieszanie z wymiarami. Głównie chodzi o to że jak mam numerek przy przewodzie i opis do niego to pojawiają się czasem dwie pozycje. Przykładowo przy schemacie do tyłu mam rurkę oznaczoną nr. 24. Na opisie mam pozycję 24 i (24) i przy każdej z nich jest różna długość przewodu, odpowiednio 990mm "kzl"i 1240mm "kzp". Nie wiem dokładnie o co tutaj biega i dalej nie wiem jakie długości zakupić. A na razie nie mogę pomierzyć przewodów pod samochodem bo przez cały tydzień pracuję od rana do wieczora. Pomóżcie .
Linki do tego co znalazłem w ETCE: