[B4 ABT]Wymiana przewodow ukł. hamulcowego
[B4 ABT]Wymiana przewodow ukł. hamulcowego
Witam.
Zauwazylem ostatnio, przez miekki pedal hamulca, ze mam wyciek plynu hamulcowego. Po obejzeniu auta okazalo sie ze cieknie gumowy wezyk za przednim zaciskiem od strony kierowcy. Wzucam zdjecie dokladnie o ktory przewod mi chodzi.
http://imageshack.us/photo/my-images/89 ... 81247.jpg/
I tu pytanie- jak go wymienic? bo z tego co widze koncowki sa przymocowane do tej metalowej oslonki, z ktorej wychodzi juz przewod metalowy. Nie chcialbym zrobic wiekszego balaganu niz jest dlatego prosze was o pomoc.
Z góry dzieki!
Zauwazylem ostatnio, przez miekki pedal hamulca, ze mam wyciek plynu hamulcowego. Po obejzeniu auta okazalo sie ze cieknie gumowy wezyk za przednim zaciskiem od strony kierowcy. Wzucam zdjecie dokladnie o ktory przewod mi chodzi.
http://imageshack.us/photo/my-images/89 ... 81247.jpg/
I tu pytanie- jak go wymienic? bo z tego co widze koncowki sa przymocowane do tej metalowej oslonki, z ktorej wychodzi juz przewod metalowy. Nie chcialbym zrobic wiekszego balaganu niz jest dlatego prosze was o pomoc.
Z góry dzieki!
- damianek1234561
- Forum Audi 80
Filozofii większej nie ma. Zapodaj jakiegoś WD na te połączenie parę godzin wcześniej i z czuciem próbuj luzować. Uważaj tylko żeby nie obrobić. Jak Ci się uda to i z mocowaniem nie będzie problemu bo wszystko się razem trzyma <ok> Później wymiana i oczywiście odpowietrzenie układu(tylko tego koła). Przed jazdą próbną odpal silnik i wciśnij hamulec na maxa i jak nic nie puści to musi banglać
Układ jest jeden ale chodzi oto że nie zapowietrzy się inne koło jak wszystko jest szczelne.
Pamiętaj żeby pilnować stanu płynu w zbiorniczku bo jak zejdzie cały to niestety cały układ do odpowietrzenia. Najpierw sobie ten przewód poluzuj z dwóch stron, a wtedy szybka podmianka <ok> uważaj też na odpowietrznik w zacisku bo jak dawno nie odkręcany to lubi się obrobić. Zacznij najlepiej od poluzowania właśnie odpowietrznika.
Pamiętaj żeby pilnować stanu płynu w zbiorniczku bo jak zejdzie cały to niestety cały układ do odpowietrzenia. Najpierw sobie ten przewód poluzuj z dwóch stron, a wtedy szybka podmianka <ok> uważaj też na odpowietrznik w zacisku bo jak dawno nie odkręcany to lubi się obrobić. Zacznij najlepiej od poluzowania właśnie odpowietrznika.
W blaszce są wycięcia, aby przewód giętki nie obracał się podczas odkręcania. Do odkręcenia przewodu należy użyć specjalnego klucza (pod żadnym pozorem nie odkręcać płaskim). Klucz do przewodów wygląda jak oczkowy... lecz ma wycięcie w celu założenia przez przewód. Oczywiście po zabiegu wymiany przewodu jak najbardziej należy odpowietrzyć i w miarę potrzeby uzupełnić płyn hamulcowy.
[ Dodano: 2013-04-23, 14:16 ]
Klucz wygląda jak na fotce poniżej. Identyczny komplet kupiłem za kilkanaście zeta w pobliskim sklepie. Do opisywanego przewodu będzie potrzebna 11-stka.
[ Dodano: 2013-04-23, 14:17 ]
Koszt przewodu to kilkanaście zeta
[ Dodano: 2013-04-23, 14:16 ]
Klucz wygląda jak na fotce poniżej. Identyczny komplet kupiłem za kilkanaście zeta w pobliskim sklepie. Do opisywanego przewodu będzie potrzebna 11-stka.
[ Dodano: 2013-04-23, 14:17 ]
Koszt przewodu to kilkanaście zeta
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
To musiałeś mieć te klucze z plasteliny. Ja mam f-my Yato i naprawdę dają radę, chwyt klucza jest znacznie lepszy niż w przypadku zwykłego płaskiego - nie ma porównania.ignac112 pisze:Te klucze do niczego się nie nadają niestety. W moim przypadku obrobiły tylko nakrętkę. pomogła zwykła dobra (niewyrobiona) płaska 11stka...
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A ja wiem co to było, na pewno nie dobry klucz... <ok>tomek83 pisze:To musiałeś mieć te klucze z plasteliny. Ja mam f-my Yato i naprawdę dają radę, chwyt klucza jest znacznie lepszy niż w przypadku zwykłego płaskiego - nie ma porównania.ignac112 pisze:Te klucze do niczego się nie nadają niestety. W moim przypadku obrobiły tylko nakrętkę. pomogła zwykła dobra (niewyrobiona) płaska 11stka...
Witam Panowie ja powiem wrażenia z mojej dzisiejszej wymiany takiego przewodu, a mianowicie próbowałem odkręcić ten giętki przewód płaskim no i mi obcioł kąty nakrętki. Jutro będę w sklepie to kupie taki specjalny klucz i zobaczymy jak sobie poradzi(mam nadzieje że będzie dobrze i odkręce ale to tylko nadzieja).