[B4 1.9TDI 1Z '94] brak komunikacji
tryni81, ja tez mam 93 i mala prosba do ciebie czy moglbys sprawdzic napiecie na przeplywce u siebie jak bedziesz mial chwile i voltomierz :?: bo mi nie daje ona spokoju,a na badanie wtryskow tez sie wybiore viewtopic.php?t=8213
napięcia zmieniały się tak jak pisze w tej książce tz 0k 1,5v na wolnych a potem ściągnąłem przewód i sterowałem ręcznie klapką i napięcie wzrastało do ok 4v.
pomiarów dokonałem jakieś pół roku temu jak miałem problem z mocą
co do samego pomiaru to ciężko stwierdzić stałość wzrostu napięcia bo miernik elektroniczny nie wyłapie krótkiej przerwy. najlepiej pomiar robić oscyloskopem
najszybszym sprawdzeniem przepływki jest jej podmiana z sprawnego auta ale małe szanse by ona była zepsuta (według wielu mechaników ona praktycznie się nie psuje w porównaniu z przepływką na gorącym drucie)
pomiarów dokonałem jakieś pół roku temu jak miałem problem z mocą
co do samego pomiaru to ciężko stwierdzić stałość wzrostu napięcia bo miernik elektroniczny nie wyłapie krótkiej przerwy. najlepiej pomiar robić oscyloskopem
najszybszym sprawdzeniem przepływki jest jej podmiana z sprawnego auta ale małe szanse by ona była zepsuta (według wielu mechaników ona praktycznie się nie psuje w porównaniu z przepływką na gorącym drucie)
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
witam.
od pewnego czasu probuje sie połaczyc z kompe w audi 80 b4 1.9tdi 1z na pierburgu...
Mam kabel OBD II i przejsciowke do podłaczenie sie w audi 80 b4 tdi.....
oprogramowanie mam polski vag 4.9pl na laptopie mam zainstalowany windows xp....
prosze o wytłumaczenie co to moze byc ze jak wąłczam silnik to probuje sie komunikacje z silnikiem ale wyskakuje brak komunikacji.....
od pewnego czasu probuje sie połaczyc z kompe w audi 80 b4 1.9tdi 1z na pierburgu...
Mam kabel OBD II i przejsciowke do podłaczenie sie w audi 80 b4 tdi.....
oprogramowanie mam polski vag 4.9pl na laptopie mam zainstalowany windows xp....
prosze o wytłumaczenie co to moze byc ze jak wąłczam silnik to probuje sie komunikacje z silnikiem ale wyskakuje brak komunikacji.....
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
bozmek pisze:A bezpiecznik masz dobry ?
tzn bezpiecznik jaki na ktorym wtyczce ma byc zasilanie???
biała wtyczke sie podpina do ecu a czarna do zasilania. wogle jest cos dzwinego bo jak podłacze biała to mi dioda swieci w OBDII
na białęj i czarnej ma byc 12 volt?????
Bezpiecznik o numerze 21 jest dobry. napiecie na wtyczce czarne 12volt, a na białęj 3volty...
czy dobrze jest wszystko????? proszeo pomoc...
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
no to odpalamy koparkę...
Tomcionerwus, widze, że wciąż bywasz na forum, pamiętasz czy rozwiązałeś problem? wina w jakimś bezpieczniku, czy jak? też nie potrafię się podłączyć pod kompa, mimo że interfejs łączy się z innymi smochodami i dodatkowo, że tydzień wcześniej też był podłączany pod mój samochód i wszystko można było sprawdzić
Tomcionerwus, widze, że wciąż bywasz na forum, pamiętasz czy rozwiązałeś problem? wina w jakimś bezpieczniku, czy jak? też nie potrafię się podłączyć pod kompa, mimo że interfejs łączy się z innymi smochodami i dodatkowo, że tydzień wcześniej też był podłączany pod mój samochód i wszystko można było sprawdzić
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
tak świeci się, ale tylko jedna lampka, a podobno powinny dwie, ale nie wiem czy druga włącza się pod podłączeniu białej wtyczki, czy od razu po podłączeniu tylko czarnej. Bezpieczniki sprawdzałem wszystkie, ale teraz zwrócę uwagę na ten 21-szy. Niestety drugie auto na testy interfejsa to audi a4 z wejściem obd2, więc nie będę wiedział, jak się zachowuje interfejs przy OBD1, dlatego im więcej szczegółów uda mi się od was uzyskać tym lepszą analizę mogę wykonać
do podłączenia potrzebujesz wag 3.11 na xp wersja z crackiem zeby wczytywal ze wersja pełna potem sprawne bezpieczniki i powinienes sie łaczyc jezeli sie nie da musisz ustawic interface na vagu i kliknac przycisk test musi działac ja mam taki program jak ktos chce moge podesłac na maila i kolczat mial podpinane autko pod mojego kompa i smiga a co do tdi przed 94 czyli (bosch) w ustawieniach vaga zmienia sie start baud na 240 i tezpowinno pojsc jezeli nie to cos iszkodzone komp albo wiązka