[all] bixenon do zwykłych lamp bez soczewki
[all] bixenon do zwykłych lamp bez soczewki
witam mam pytanie czy po zakupie tego zestawu bixenonu moge zamontowac to do moich lamp bez soczewki? bedzie wszystko dobrze swiecic? wiem ze soczewka daje strumien swiatła ale mam zwykle xenony teraz tylko ze nie mam dlugich i to mnie boli dlatego chce bixenon i bede mial normalnie długie swiatla na tym ?:)
http://allegro.pl/zestaw-bixenon-bi-kse ... 89157.html
http://allegro.pl/zestaw-bixenon-bi-kse ... 89157.html
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt:
aha teraz juz wiem , zalozyl hinskie przetwornice przez co doszlo do wycieku zlapala go policja zajrzeli pod maske i a tu wyciec i zalatwione dowod zabranyhudy pisze:wystarczyło że mu lekko gdzieś olej wyciekał i po dowodzie <ok>
a tak na powarznie jezeli chodzi o przeglad jezeli diagnosta bedzie chcial sprawdzic swiatla a zorientuje sie ze masz xenon aa lampy nie sa przystosowane to bedzie problem chyba ze masz znajomego, jezeli nie wystarczy na przeglad orzelozyc normalne zarowki wjechac podbije i dalej robisz swoje.
Odnosnie policji i kontroli drogowej jezeli cie zlapia i sie przyczepia ze masz xenon a nie powinienes go miec w swojej lampie, tez wystarczy miec przy sobie zarowki zmieniasz je wciagu 5 min ewentualnie jezeli jest upierdliwy sciagasz przetwornice a one sa p&p wiec tez chwile to zajmuje i nie moze ci zabrac dowodu takie jest prawo, mozesz tylko dostac mandat. Tak samo jak z nieodpowiednio przyciemnionymi szybami lub dodatkowym oswietleniem.
Jezeli chodzo o oslepianie mozna sie sprzeczac, ale jest duzo aut z fabrycznum xenonem i nie maja soczewek jedyna roznica w budowie lampy to szklo ktore jest gladkie i czasami dymione np laguna mialem wlasnie fabryczne xenony rozbieralem lampy do czyszczenia i niczym sie nie roznila od innych lamp z gladkim szklem. Rownie dobrze kupisz dobrej jakosci przetwornice i zarniki bo glownie w tym tkwi problem ze taki zarnik za 30 zl swieci wszedzie i lampa nie jest w stanie skupic swiatla i oslepia. Do tego wyczyscisz lampy w srodku zeby nie rozpraszaly + dobre ustawienie swiatel zakladajac ze nie masz szrotu w srodku i odblysniki sa w dobrym stanie i nikogo nie bedziesz oslepial. A inny idiota wyjedzie na droge z zarowka narvy bedzie slabo widzial to sobie podniesie swiatla i bedzie wszystkich razil i utrudnial zycie.
Prawda jest taka ze swiatlo xenonowe ma duzo wiecej lumenow wiec chocby swiat do gory nogami przewrocil i tak te swiatlo bedzie mocniejsze i drazniace dla oczow . Kwestia spryskow dobra sprawa i sensowna ale nie wymagana dla wszystkich aut co reguluja przepisy nie bede tu o tym pisal mozna googli uzyc( przykladowo pierwsze vectry b mialy xenon ale bez spryskiwaczy reflektorow). Jezeli chodzi o samopoziomowanie swiatel najwiekszy idiotyzm ktory mozna bylo wymyslic mialo to na celu zmiane poziomu swiatel wzgledem drogi np wzniesienia z uwagi na razace swiatlo xenonu ale w praktyce na polskich drogach auta z tym systemem na nierownych drogach daja caly czas po oczach wpadajac w najmniejsza dziure lub na pagorek wyjezdzajac z niego siwatlo zanim zdazy wrocic do swojego poziomu wjedziemy w nastepny, Wymaganie tego systemu tez reguluja przepisy a dokladnie dotyczy to tylko tych nowszych aut kiedys tego wogole nie bylo. Podstawowe wymaganie dla zrodla swiatla xenonowego to wybita homologacja dc lub dc/r + ewentualnie spryski reflektorow
Najwiekszym paradoksem tej sytuacji jest marka slynaca ze swojego bezpieczenstwa czyli volvo, starsze auta wyposarzone w xenon nie maja samopoziomowania swiatel, malo tego nie wszystkie posiadaja tez samooczyszcznia swiateł a montowane byly w normalne lampy bez soczewki a co jest najsmieszniejsze szkla lampy sa homologowane i na xenon i na normalne swiatlo podobnie ma sie sprawa chyba w starszych mercedesach
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Ale czasem przy zastosowaniu xenonów w zwykłych lampach, które jak wiadomo w Audi nie są gładkie nie będzie skutkowało świeceniem na wszystkie strony?
PS: Osobiście też wkurzają mnie ludzie którzy myślą tylko o swojej wygodzie. Ważne żeby on wszystko widział, a to że innych oślepia to już się nie liczy.
PS: Osobiście też wkurzają mnie ludzie którzy myślą tylko o swojej wygodzie. Ważne żeby on wszystko widział, a to że innych oślepia to już się nie liczy.
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt: