Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[all] bixenon do zwykłych lamp bez soczewki

DraKio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[all] bixenon do zwykłych lamp bez soczewki

Post autor: DraKio » 21 kwie 2012, 20:52

witam mam pytanie czy po zakupie tego zestawu bixenonu moge zamontowac to do moich lamp bez soczewki? bedzie wszystko dobrze swiecic? wiem ze soczewka daje strumien swiatła ale mam zwykle xenony teraz tylko ze nie mam dlugich i to mnie boli dlatego chce bixenon i bede mial normalnie długie swiatla na tym ?:)
http://allegro.pl/zestaw-bixenon-bi-kse ... 89157.html

lukwoj21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukwoj21 » 22 kwie 2012, 09:01

mozesz załozyc ale jak policia cie zatrzyma i sie skapna ze cos nie tak to zabiora dowód.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 22 kwie 2012, 10:36

według przepisów nie można tego zakładać a druga sprawa to jak widzę takich idiotów co rażą po oczach jadąc z przeciwka takimi pseudo ksenonami to mam ochotę im lampy porozbijać...

DraKio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DraKio » 22 kwie 2012, 12:33

ale czy dlugie będą normalnie swiecić ? bo widze ze na koncu żarnika jest jakaś osłona i do chyba nie świeci do przedu tylko na boki?

Awatar użytkownika
PICEK1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PICEK1 » 22 kwie 2012, 12:59

Będą świecić,ale jeśli o mnie chodzi to także nie popieram takich praktyk,Tym którzy montują xenony w lampy nie przystosowane do tego pomimo tego że myślą że wszystko gra,że kolega powiedział że nie oślepia itp.itd,,, gówno prawda,,jak wszyscy takie pozakładają to sami się na drogach pozabijamy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 22 kwie 2012, 13:04

hudy pisze: a druga sprawa to jak widzę takich idiotów co rażą po oczach jadąc z przeciwka takimi pseudo ksenonami to mam ochotę im lampy porozbijać...
<piwo>
A z przeglądem problemu nie będzie :?:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 22 kwie 2012, 13:20

PieterB pisze:A z przeglądem problemu nie będzie :?:
wszytko zależy od stopnia upierdliwości kontrolera lub od znajomości z nim <ok> przy normalnym przeglądzie taki samochód dostał by świstek że musi to zmienić...

YoGii
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: YoGii » 22 kwie 2012, 13:46

dla mnie osobiscie powinno to byc surowo zabronione...montowanie xenonow do zwyklych lamp...wlasnie przez to co kolega hudy, mowil...ze jadac z naprzeciwka ktos nie zdaje sobie sprawy jak oslepia kierowce jadacego z naprzeciwka!! jak xenon to tylko w soczewce

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 22 kwie 2012, 20:20

czy bedzie mial ori soczewki czy spryski lamp + poznimowanie nic mu to nie da i tak mu policja dowod zabierze musi miec homologacje na lampie na xenon
zabroniona jest kazda ingerenja w lampy chocby przkeazniki itp i tak samo hinskie zarowki

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 22 kwie 2012, 20:36

Jakże się ostatnio zdziwiłem, kiedy to radiowóz przejeżdżający ulicą obok nissana primery z przeróbkami na xenony zawrócił, zatrzymał delikwenta, otwierali maske, ogladali i na koniec zabrali dowód. Całe szczęście że w końcu ktoś się tym zainteresował...

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 22 kwie 2012, 21:21

ciekawe co tam u niego pod ta maska zobaczyli ze zabrali mu dowod ... nie masz nic sensowenego do powiedzenia nie pisz wogole

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 22 kwie 2012, 21:33

wystarczyło że mu lekko gdzieś olej wyciekał i po dowodzie <ok>

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 22 kwie 2012, 22:34

hudy pisze:wystarczyło że mu lekko gdzieś olej wyciekał i po dowodzie <ok>
aha teraz juz wiem , zalozyl hinskie przetwornice przez co doszlo do wycieku zlapala go policja zajrzeli pod maske i a tu wyciec i zalatwione dowod zabrany :)

a tak na powarznie jezeli chodzi o przeglad jezeli diagnosta bedzie chcial sprawdzic swiatla a zorientuje sie ze masz xenon aa lampy nie sa przystosowane to bedzie problem chyba ze masz znajomego, jezeli nie wystarczy na przeglad orzelozyc normalne zarowki wjechac podbije i dalej robisz swoje.

Odnosnie policji i kontroli drogowej jezeli cie zlapia i sie przyczepia ze masz xenon a nie powinienes go miec w swojej lampie, tez wystarczy miec przy sobie zarowki zmieniasz je wciagu 5 min ewentualnie jezeli jest upierdliwy sciagasz przetwornice a one sa p&p wiec tez chwile to zajmuje i nie moze ci zabrac dowodu takie jest prawo, mozesz tylko dostac mandat. Tak samo jak z nieodpowiednio przyciemnionymi szybami lub dodatkowym oswietleniem.

Jezeli chodzo o oslepianie mozna sie sprzeczac, ale jest duzo aut z fabrycznum xenonem i nie maja soczewek jedyna roznica w budowie lampy to szklo ktore jest gladkie i czasami dymione np laguna mialem wlasnie fabryczne xenony rozbieralem lampy do czyszczenia i niczym sie nie roznila od innych lamp z gladkim szklem. Rownie dobrze kupisz dobrej jakosci przetwornice i zarniki bo glownie w tym tkwi problem ze taki zarnik za 30 zl swieci wszedzie i lampa nie jest w stanie skupic swiatla i oslepia. Do tego wyczyscisz lampy w srodku zeby nie rozpraszaly + dobre ustawienie swiatel zakladajac ze nie masz szrotu w srodku i odblysniki sa w dobrym stanie i nikogo nie bedziesz oslepial. A inny idiota wyjedzie na droge z zarowka narvy bedzie slabo widzial to sobie podniesie swiatla i bedzie wszystkich razil i utrudnial zycie.

Prawda jest taka ze swiatlo xenonowe ma duzo wiecej lumenow wiec chocby swiat do gory nogami przewrocil i tak te swiatlo bedzie mocniejsze i drazniace dla oczow . Kwestia spryskow dobra sprawa i sensowna ale nie wymagana dla wszystkich aut co reguluja przepisy nie bede tu o tym pisal mozna googli uzyc( przykladowo pierwsze vectry b mialy xenon ale bez spryskiwaczy reflektorow). Jezeli chodzi o samopoziomowanie swiatel najwiekszy idiotyzm ktory mozna bylo wymyslic mialo to na celu zmiane poziomu swiatel wzgledem drogi np wzniesienia z uwagi na razace swiatlo xenonu ale w praktyce na polskich drogach auta z tym systemem na nierownych drogach daja caly czas po oczach wpadajac w najmniejsza dziure lub na pagorek wyjezdzajac z niego siwatlo zanim zdazy wrocic do swojego poziomu wjedziemy w nastepny, Wymaganie tego systemu tez reguluja przepisy a dokladnie dotyczy to tylko tych nowszych aut kiedys tego wogole nie bylo. Podstawowe wymaganie dla zrodla swiatla xenonowego to wybita homologacja dc lub dc/r + ewentualnie spryski reflektorow
Najwiekszym paradoksem tej sytuacji jest marka slynaca ze swojego bezpieczenstwa czyli volvo, starsze auta wyposarzone w xenon nie maja samopoziomowania swiatel, malo tego nie wszystkie posiadaja tez samooczyszcznia swiateł a montowane byly w normalne lampy bez soczewki a co jest najsmieszniejsze szkla lampy sa homologowane i na xenon i na normalne swiatlo podobnie ma sie sprawa chyba w starszych mercedesach

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 27 kwie 2012, 13:06

Ale czasem przy zastosowaniu xenonów w zwykłych lampach, które jak wiadomo w Audi nie są gładkie nie będzie skutkowało świeceniem na wszystkie strony?

PS: Osobiście też wkurzają mnie ludzie którzy myślą tylko o swojej wygodzie. Ważne żeby on wszystko widział, a to że innych oślepia to już się nie liczy.

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 01 maja 2012, 01:43

toretycznie tak, ale praktycznie jak sie kupi tani zestaw to wydaje mi sie ze takie szkla skupia i ztlumia bardziej swiatlo niz gladkie. Nie ma co gdybac nasze auta nie sa do tego przystosowane trzeba by bylo rezac lampy od innego modelu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl