[b3 3a 2.0] brak świateł mijania i drogowych
- Slicznotka
- Forum Audi 80
[b3 3a 2.0] brak świateł mijania i drogowych
Witam! Właśnie wracałem od dziewczyny do domu i kilometr przed domem, pogasły mi światła nie ma drogowych i mijania, są tylko pozycyjne. jakimś cudem doturlałem się do domu. Nie mam pojęcia co się stało. Bezpieczniki wszystkie całe. Pomóżcie mi co to może być. Bardzo pilne potrzebuje pomocy
Ostatnio zmieniony 19 lut 2010, 07:22 przez Slicznotka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Slicznotka
- Forum Audi 80
Najpierw musisz określić jakiego sygnału brakuje na żarówkach (+) czy (-). A potem szukaj dalej w kierunku pająka. Wg. tego co opisałeś wynika że nie masz masy (-). Doprowadż osobnym przewodem masę z karoseri do żarówki i zobacz. Tak samo z (+) z klemy akumulatora. Przewód masowy powinien iść z punktu z lewej strony nóg kierowcy. Włączniki świateł mijania i długich są na dwóch różnych stykach więc awaria pająka jest mniej prawdopodobna ale nie wykluczona.
- Slicznotka
- Forum Audi 80
oczywiście że sprawdzałem na odpalonym silniku. Teraz dobrałem się do pająka i odpaliłem auto, zsunąłem trochę kostkę z pająka żeby sprawdzić kontrolką czy dochodzi prąd. tak wiec pozycyjne, prąd do kostki dochodzi, do "mrugania" długimi też jest prąd. Czyli to nie pająk. to zrobię jak kolega kubik mówił. puszcze najpierw + później - i zobacze czy to coś da
[ Dodano: 2010-02-19, 12:58 ]
podłączyłem + i żarówka zaświeciła się.
[ Dodano: 2010-02-19, 12:58 ]
podłączyłem + i żarówka zaświeciła się.
- Slicznotka
- Forum Audi 80
- Slicznotka
- Forum Audi 80
- Slicznotka
- Forum Audi 80
Jak masz stary typ pająka (a zapewne masz, bo 88rok), to psiknij wd-40 do niego. Ja niedawno miałem taka sytuacje, ze wszystko działało, tylko nie swiatla mijania. Gdy czekałem na pająka z rozbitej 80-tki, wyjąłem starego, profilaktycznie spsikalem wd-40. Po godzinie czekania kolega przywiózł mi pająka z b4 z innym rozkładem pinów, wiec z powrotem zamontowałem starego. Niestety światła nadal nie działały. Następnego dnia wsiadam do auta z zamiarem odwiedzenia szrotu, zapalam silnik, włączam jeszcze raz światła z ciekawości, i co? Świecą :mrgreen: wiec spróbuj, może akurat <ok>