[b4 1,9 TDi] brak tylnych pozycyjnych i oświetlenia deski
[b4 1,9 TDi] brak tylnych pozycyjnych i oświetlenia deski
Koledzy podobny problem co kolega z b3-nie świecą pozycyjne tylne plus nie swieci deska rozdzielcza.Bezpieczniki,żarówki ok,działają wszystkie inne światła.Prosze o pomoc .Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 18:47 przez zwoli77, łącznie zmieniany 1 raz.
zwoli77, pająk to te "dzwigienki" przy kierownicy. Często się pali lub w najlepszym przypadku brudzi.
Co do tematu to:
Po 1 Światła drogowe są z przodu.
Po 2 Sprawdź czy masz bezpiecznik w na 14 pozycji wpięty.
Po 3 Żeby wyczyścić styki musisz rozebrać pająka. Jeśli nie jesteś "dobry" w te klocki to możesz mieć problem, ze złożeniem. Poszukaj tematu o pająku. Było tego troche na forum.
powodzenia
edit: A podświetlenie tablicy działa?
Co do tematu to:
Po 1 Światła drogowe są z przodu.
Po 2 Sprawdź czy masz bezpiecznik w na 14 pozycji wpięty.
Po 3 Żeby wyczyścić styki musisz rozebrać pająka. Jeśli nie jesteś "dobry" w te klocki to możesz mieć problem, ze złożeniem. Poszukaj tematu o pająku. Było tego troche na forum.
powodzenia
edit: A podświetlenie tablicy działa?
podświetlenie tablicy nie działa od czasu gdy go mam,czyli ''pająk'' to po prostu przełączniki świateł ,wycieraczek itp. :oops: tak? :lol: dzięki czyli nie mam POZYCYJNYCH :mrgreen:
[ Dodano: 2011-06-08, 18:49 ]
czyli musze rozkręcic kolumne kierowniczą i obejrzeć te styki,jeżeli nie dam rady to czy ktoś wie jaki jes tego koszt u mechanika ,wiadomo że różnie biorą ale żebym sie nie dał mocno naciągnąć to ile mnie może skasować mechanik
[ Dodano: 2011-06-08, 18:49 ]
czyli musze rozkręcic kolumne kierowniczą i obejrzeć te styki,jeżeli nie dam rady to czy ktoś wie jaki jes tego koszt u mechanika ,wiadomo że różnie biorą ale żebym sie nie dał mocno naciągnąć to ile mnie może skasować mechanik
wydaje mi sie że bezpiecznik jest ok.sprawdzałem wszystkie ,to potrafie :mrgreen: ,ale sprawdze jeszcze raz ,ale właśnie coś mi sie wydaje ze ten bezpiecznik jest jeszcze odpowiedzialny za schowek,a tam ostatnio wypadł mi ten przełącznik któru zapala przy otwarciu światełko w schowku i cały czas sie świecił jak tylko włączałem światła ide to oblukać DZIĘKI
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
trzy tematy pod rzad o tym samym "brak postojowych tylnych" panowie jak to?
bardziej bym ztym powiazal przelamane przewody w klapie bagaznika, jesli juz bedziesz tam klad nowe przewody to zrob zapas, zeby nie bylo naprezen, jak klapa sie rusza
oraz bym zobaczyl jak wygladaja sciezki kolo potencjometru w liczniku
dostaje przez ten sam bezpiecznik prad co oswietlenie tablicy, i ten bezpiecznik podaje prad na potencjometr w liczniku do oswietlenia licznikazwoli77 pisze:czy żarówka w schowku jak jest spalona może wpływać na oświetlenie deski
bardziej bym ztym powiazal przelamane przewody w klapie bagaznika, jesli juz bedziesz tam klad nowe przewody to zrob zapas, zeby nie bylo naprezen, jak klapa sie rusza
oraz bym zobaczyl jak wygladaja sciezki kolo potencjometru w liczniku
- MalyGlodek
- Forum Audi 80
zwoli77, światła pozycyjne tylne są nie w klapie a w boczkach razem z kierunkami zespolone odnośnie tematu niepalących się świateł pozycyjnych tylnych tutaj masz cały wywód https://audi80.pl/80-b3-brak-tylnych ... t55462.htm
Jeśli chodzi o oświetlenie pozycyjne tylne itp, schemat postępowania w przypadku B3. B4 bez względu na silnik jest taki sam, wyjątkiem jest pająk przy B3 mamy ekstra dzyngiel od awaryjnych w pająku a B4 ma osobne na przełączniku w kokpicie.
Jeśli chodzi o oświetlenie pozycyjne tylne itp, schemat postępowania w przypadku B3. B4 bez względu na silnik jest taki sam, wyjątkiem jest pająk przy B3 mamy ekstra dzyngiel od awaryjnych w pająku a B4 ma osobne na przełączniku w kokpicie.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
niebardzo, zarowka sie np spala i tyle, a licznik i inne podswietlenia powinny graczwoli77 pisze:spalona żarówka w schowku może być przyczyną nie świecenia deski rozdzielczej
w liczniku zobacz sciezki kolo potencjometru, i czy na pin pierwszy pin w zoltej kostce dochodzi napiecie, po wlaczonych swiatlach pozycyjnych,
w klapie idzie podswietlenie tablicy co idzie z wiazki pozycycjnych, stad te powiazanie i jednoczesnie idzie na licznik
Dzięki panowie ale na zabawy z elektryką nie mam umiejętności i czasu.Myślałem że to coś bardziej prozaicznego ale wymiana instalacji elektrycznej to raczej nie dla mnie.Mam jeszcze pytanie ile może skasować mnie elektryk za naprawe tych usterek.jESZCZE RAZ DZIĘKI I PozdRawiam Może ma ktoś z Was namiary na dobrego elektryka bo to nie jedyne usterki w instalacji <osohozi> Jestem z Myszkowa woj.śląsk
- MalyGlodek
- Forum Audi 80