[B3 1.8 RU] Lampy HELLA
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3 1.8 RU] Lampy HELLA
Witajcie. Dziś jadę sobie do pracy i kurde jak na złość stali polismany i mnie capneli (miałem 81km na 50 dozwolone). Policjant wyszedł z auta i od razu do mnie z ryjem czego lampy przyciemniłem sprayem :shock: . Ja mówię, że to są oryginalne lampy wyprodukowane dla audi przez hella - firmę która robi oświetlenia dla aut. Nawet im powiedziałem, że Wy macie lampy hella. A on mi mówi, że pokaż mi atest na te lampy, że moga być czarne. I jeszcze mi wciskał kit, że przez te lampy nie są kierunki pomarańczowe - daltonista czy jak :?: :roll:
Moje pytanie : Jakby znów się przywalili do mnie o te lampy z tyłu to jak ja mam im udowaodnić, że te lampy były seryjnie montowane i mają atest :?: :roll:
PS: najlepsze jest to, że o xenonach z przodu nawet nic nie wspomniał :mrgreen:
Moje pytanie : Jakby znów się przywalili do mnie o te lampy z tyłu to jak ja mam im udowaodnić, że te lampy były seryjnie montowane i mają atest :?: :roll:
PS: najlepsze jest to, że o xenonach z przodu nawet nic nie wspomniał :mrgreen:
- michael80b3
- Forum Audi 80
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Bastek, wiem Bastku . Musze sobie coś takiego kupić.
200zł i 6pktmichael80b3 pisze:A ile dostałeś mandatu?
Mają atest na 100%, bo to przecież HELLA je wypuściła, ale tępy policjant nie wie chyba co to za firma hella . Lampy mają atest, jakiś tam ciąg literek i E1 w kółku i oczywiście napis HELLAAfdi87 pisze:Gdy lampy są z atestem, to maja z tylu jakiś tam napis
He he he no mało co ze stołka nie spadłemKLAKSON pisze:PS: najlepsze jest to, że o xenonach z przodu nawet nic nie wspomniał
A propos obrysówek to chodzi Wam o odblaski - z tego co wiem to oryginalne ciemne światła z tyłu nie mają odblasków i trzeba je dac na zderzak - tak to jest zrobione w oryginale ja tak mam i wszystkie ori z ciemnymi tyłkami jakie spotkałem to mają dodatkowe odblaski na zderzaku
Dokładnie o to właśnie chodziziemor pisze:He he he no mało co ze stołka nie spadłemKLAKSON pisze:PS: najlepsze jest to, że o xenonach z przodu nawet nic nie wspomniał
A propos obrysówek to chodzi Wam o odblaski - z tego co wiem to oryginalne ciemne światła z tyłu nie mają odblasków i trzeba je dac na zderzak - tak to jest zrobione w oryginale ja tak mam i wszystkie ori z ciemnymi tyłkami jakie spotkałem to mają dodatkowe odblaski na zderzaku
heh :mrgreen: no KLAKSON współczuje a co do tych odblaskóów to ja nie mam ani w lampach ani na zderzakach. Do lamp sie nie mogą przyczepic ale jest chyba jeden mankament ...... przynajmniej u mnie nie ma światła przeciwmgielnego, mam w zderzaku, co mnie bardzo denerwuje. Teraz to juz nie wiem czy ktoss sie pomylil z tym swiatłem czy co??
2.1 - oznaczenie rodzaju światła na jakie jest nadana homologacja. Wyjaśnienie skrótów:
C - asymetryczne światła mijania wyposażone w żarówki konwencjonalne
R - przednie światła drogowe wyposażone w żarówki konwencjonalne
HC - asymetryczne światła mijania wyposażone w żarówki halogenowe
HR - przednie światła drogowe wyposażone w żarówki halogenowe
L - oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej
1, 1a, 1b, 2a, 2b, 3, 4, 5, 6, 6R, 6L, (D) - światła kierunku jazdy dla samochodów i ich przyczep
A, (D) - przednie światła pozycyjne
R, (D) - tylne światła pozycyjne
S1, S2, S3, (D) - światła hamowania
(D) - oznacza, że homologacja dotyczy pary świateł
B - przednie światła przeciwmgłowe
F - tylne światła przeciwmgłowe dla samochodów i ich przyczep
AR - światła cofania dla samochodów i ich przyczep
RL - światła jazdy dziennej dla pojazdów samochodowych
IA, IIIA, IB, IIIB - światła odblaskowe: B - wbudowane w lampy; I - dla pojazdów silnikowych; III - dla przyczep
Mogą wystąpić kombinacje literowe np.: CR, C/R, HCR, HC/R, 1D, 1aD, 1bD, 2aD, 2bD, 3D, 4D, 5D, 6D, 6RD, 6LD, AD, RD, S1D, S2D, S3D.
2.2 - jest to liczba cechowania oznaczająca maksymalną światłość reflektora (patrz poniżej pyt.4).
2.3 - jest to znak homologacji międzynarodowej składający się z litery "E" i numeru określającego kraj w którym został wydany dany certyfikat. Wykaz krajów i przypisanych im cyfr [PDF].
2.4 - indywidualny numer homologacji na dany produkt.