Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4.1Z .1,9 TDI 93r.] .Nie palą się żarówki od podświetlenia

modern25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4.1Z .1,9 TDI 93r.] .Nie palą się żarówki od podświetlenia

Post autor: modern25 » 03 paź 2010, 10:32

witam...
mam taki problem ze nie palą mi się żadne żaróweczki podświtlające zegary oraz podświetlenie zapalniczki i schowka ( pisze bo to wszystko idzie na jednym bezpieczniku ) śwaitło wsteczne dzała .
Bezpieczniki sprawdzone - dobre
Licznik (ścieżki ) sprawdzone - dobre .
PYTANIE :
jakie "piny" w tych kostkach co idą do licznika odpowiadają za oświetlenie licznika ?
Chce sprawdzić czy do kostki dochodzi prąd . \
kostki mam 3 . żółta , niebieska i bała .
mam audi 80 z 93r Avant 1,9 1Z.
Chce wyelimonować kolejny punkt w poszukiwaniu prądu :)
licznik i bezpieczniki są OK .
Ostatnio zmieniony 03 paź 2010, 10:45 przez modern25, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 03 paź 2010, 12:03

modern25 pisze:jakie "piny" w tych kostkach co idą do licznika odpowiadają za oświetlenie licznika
Wejście do regulatora - żółta kostka pin 1 (Powinien być prąd po włączeniu świateł)
Wyjście po regulatorze - żółta kostka pin 5 (wyjście na oświetlenie licznika i inne odbiorniki po przyciemnieniu)

Jak nie będzie prądu na pinie nr 1 to szukaj na wyłączniku świateł pin nr 58 lub w skrzynce bezpieczników wtyka J (żółta 6 pinowa) pin nr 58
Jeżeli będzie prąd na pinie nr 1 to masz uszkodzony lub przykręcony na maxa regulator oświetlenia.

modern25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: modern25 » 03 paź 2010, 21:13

dzieki za odpowiedz... sprawdze to dopiero za dwa dni ( bo pechowo ale akurat mam delegacje) to napisze co i jak mi idzie .. a na pewno nie pójdize łatwo :)
co to jest i gdze jest wtyczka J ?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 03 paź 2010, 22:32

modern25 pisze:gdze jest wtyczka J ?
Wtyka jest wpięta w skrzynkę bezpieczników od dołu, znajdziesz ją odkręcając półkę pod kierownicą. Na forum było wielokrotnie zamieszczany skan z "dołem" skrzynki np tutaj

modern25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: modern25 » 14 paź 2010, 19:24

po długich poszukiwaniach ....niepotrzebnego rozkręcania licznika na cząstki pierwsze sprawdzania ścieżek na płytce okazało się ze nie działa " ściemniacz" ....
Po zmostkowaniu ( wlutowaniu kawałku przewodu ) okazało się ze działa podświetlenie i zegarów i pokręteł regulacji nadmuchów. ALE..... na krótko .... bo wywaliło mi bezpiecznik 5A i kolejny 7,5 A ( większego nie próbowałem ) . Na razie się poddałem już nie wiem gdzie i co może nie działać . A może całkowicie wywalić zepsuty ściemniacz i zmostkować ( bo po co mi ta ściema :))

ikswezsutram
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ikswezsutram » 14 paź 2010, 22:17

skoro bezpiecznik się przepala to znaczy że coś jest nie tak.

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 14 paź 2010, 22:53

Pewnie w nim jest coś skopane skoro mostkowałeś i działało a przestało bo był może za duży pobór albo zwarka poszła na nim, sciemniacz to inaczej potencjometr podświetlenia tablicy rozdzielczej tak ? jak tak to takie coś posiadam ;-)

Awatar użytkownika
Apocalipto
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Apocalipto » 15 paź 2010, 17:22

Możesz coś mieć namieszane w dalszej instalacji. Nemajstrowałeś czegoś przy instalce od radia? Często spotykałem się z tym, że ludzie podłączając radio nipoizolowali kabli lub nie tak podpieli i im bezpieczniki pali.

semi281
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: semi281 » 16 paź 2010, 15:37

A podświetlenie tablicy rejestracyjnej masz i światło w przestrzeni bagażowej?? W mojej B3 przyczyną takiego zaćmienia był przerwany przewód w wiązce idącej przy klapie bagażnika, musiałem rozcinać przewód i połączyć dwa przerwane przewody.

morzin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morzin » 30 lis 2010, 13:19

Witam !!

Ja mam następujący problem:

Jakieś 6 miesiecy temu, wywaliło mi bezpiecznik, a powodem okazała sie przerwana wiązka bagaznika (standard w tym modelu). No to zakupiłem kabel pięciozyłowy, wyciąłem kawałek starej wiązki i polutowałem nową zgodnie z kolorami. Efekt: przeciwmgielne, oświetlenie tablicy wszystko luxx. Ale po jakichs dwóch dniach wywaliło mi bezpiecznik ponownie. no to wymieniłem go na 7,5 i za 2 dni znowu wywaliło.
Rozkręciłem zegary bo chciałem wymienić oswietlenie i zauważyłem że ta kostka w której sie znajduje pokrętło ściemniania podswietlenia zegarów jest pęknięta. No to wymieniłem potencjometr na inny, podświetlenie także. Efekt: Od tamtej pory nie pali mi bezpiecznika (mimo iz załozony jest tylko 5A) tylko pali ścieżki na płycie licznika.

W tej sytuacji logiczne jest że cos jest z tym przewodem na klapie bezpiecznika, ale wszystko połączone jest kolorami i niewiem co może być nie tak?

Ręce opadają myslałem że zrobię to sam, ale chyba ni ciula nie dam rady, a troche jeżdźe nocą i doskwiera mi brak podświetlenia zegarów.
Jeśli ktos ma jeszcze pomysł co możę byc nie tak to jestm otwarty na wszelkie sugestie.
A jak nie to jade do elektryka bo juz nerwy mi sie kończą na to wszystko, a chyba jestem w miare spokojnym człowiekiem.

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 01 gru 2010, 10:01

mam podobnie, po zrobieniu wiazki na klapie, przepalalo bezpiecznik. Na nowym swieci podsw tablicy itp. a srodek ciemny (zegary i reszta osprzetu). Mial ktos taki przypadek i go rozwiazal?

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 01 gru 2010, 10:34

morzin, ja raz 3 razy od nowa lutowałem bo gdzieś się stykały i łamały, potem każdy kabelek osobno izolowałem i od tamtego czasu spokój ;-)

morzin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morzin » 01 gru 2010, 23:20

Chyba jeszcze raz sprawdze to połączenie w klapie no bo innej koncepcji juz niemam. No i czeka mnie teraz znowu wyciąganie i lutowanie ścieżki na płycie licznika. Echhh... :cry:

modern25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: modern25 » 16 gru 2010, 22:00

ja już chyba oleje sie na to ... zmostkowany ściemniacz .. działało dwa dni i bezpiecznik 5A przepalony. Wymiana na nowy 7,5 A .. dwa dni i czuje w kabinie swąt palonych kabli ...
i trach przepalone zostały chyba ścieżki w liczniku bo połowa licznika pali a połowa nie pali . nie pali także podświetlenie regulacji nawiewu i schowek . A pali zegar z godziną i podświetlenie tablicy rejestracyjnej ,,,, może ma ktoś do sprzedania nowy licznik >?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 17 gru 2010, 19:51

napiszcie mi ktory numer bezpiecznika odpowiada za podswietlenie zegarow licznika?
naprawde uwazacie ze zegary i tylna klapa maja ze soba cos wspolnego? ale nie dziala wam jakies swiatlo na tylnej klapie wraz z zegarami?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl