[B3 1,8 PM] Podłączenie świateł dziennych
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
[B3 1,8 PM] Podłączenie świateł dziennych
Proszę o info jak podłączyć światła dzienne z wbudowanym automatem ( 3 przewody).
Wiem, że minus dajemy do masy a plus pod stacyjkę, ale chodzi mi głównie o ten trzeci
przewód(biały-automat), gdzie go najłatwiej wpiąć, żeby rozłączał ledy po zapaleniu pozycji, mijania i drogowych? :roll:
Wiem, że minus dajemy do masy a plus pod stacyjkę, ale chodzi mi głównie o ten trzeci
przewód(biały-automat), gdzie go najłatwiej wpiąć, żeby rozłączał ledy po zapaleniu pozycji, mijania i drogowych? :roll:
-
- Forum Audi 80
Czerwony pod plus z zapłonu, czarny pod masę a biały pod plus z mijania. Jak podłączysz pod plus z postojówek to światła będą ci się rozłączać po włączeniu postoju a powinny się wyłączyć po włączeniu mijania. a tak wogóle to gdzie podłączyłeś się pod zapłon bo u mnie nie mam pojęcia a też chciałem tak zrobić.
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
No właśnie... goldi j51 jeśli wepniemy kabel pod postojówki to przy włączeniu świateł mijania nie zgasną' ledy' . A miało być takie proste... :cry: Chyba należałoby podłączyć się pod jakiś inny kabel, który ma napięcie przy włączonych wszystkich światłach- mam na myśli podświetlenie kokpitu lub np. tablicy rejestracyjnej czy zegarów- co o tym sądzicie?
Ma ktoś tak zrobione? :lol:
Ma ktoś tak zrobione? :lol:
fakatycznie jest to rozwiązanie problemu ale troszkę bez sensu bo tak jak pisze Jarek jest najprościej, u siebie mam tak właśnie podłączone.BLUECONECT pisze: tablicy rejestracyjnej czy zegarów- co o tym sądzicie?
Ma ktoś tak zrobione?
światła postojowe świecą się z każdymi innymi światłami (mijania/drogowe)BLUECONECT pisze:goldi j51 jeśli wepniemy kabel pod postojówki to przy włączeniu świateł mijania nie zgasną' ledy'
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Ok. Panowie, "światła postojowe świecą się z każdymi innymi światłami (mijania/drogowe)", ale za każde z tych świateł odpowiada chyba inny kabel we wtyczce
przełącznika świateł zespolonych.... ? Więc jeśli podłącze automat pod kabel mijania (jak npisał 'misiek3889') to przy postoju nie zgasną ledy... :-o
[ Dodano: 2011-11-29, 18:29 ]
goldi j51 -pomysłowo zrobiłeś z tym podpięciem plusa pod alternator(połączenie łatwe w stosunku do stacyjki), ale jak sądzisz czy pod stacyjką nie będzie lepiej zabezpieczony obwód? Dodam, że te moje światełka mają oryginalnie na kabelkach bezpiecznik...
przełącznika świateł zespolonych.... ? Więc jeśli podłącze automat pod kabel mijania (jak npisał 'misiek3889') to przy postoju nie zgasną ledy... :-o
[ Dodano: 2011-11-29, 18:29 ]
goldi j51 -pomysłowo zrobiłeś z tym podpięciem plusa pod alternator(połączenie łatwe w stosunku do stacyjki), ale jak sądzisz czy pod stacyjką nie będzie lepiej zabezpieczony obwód? Dodam, że te moje światełka mają oryginalnie na kabelkach bezpiecznik...
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
mam idęntyczne lampy jak ty osram po co ciągnąc kabel aż do środka i jak podepniesz się pod postojówki to i tak one się świecą razem ze światłami mijania także nic tu się nie zmieniaGorzej jest np podłaczyć sie w nowszych autach np skoda oktawia 2 tam napięcie jest cały czas na alternatorze i wszystkich bezpiecznikach
-
- Forum Audi 80
Z tego co wiem i z tego co powiedział mi diagnosta na stacji diagnostycznej światła do jazdy dziennej jeżeli auto jest starsze niż 2009 rok muszą się świecić z postojowymi. dlatego jak podłączysz czerwony kabel pod zapłon a biały pod mijania to światła będą gasły przy włączonych mijania a świeciły bez świateł jak i również z postojowymi. Ja osobiście mam podłączone czerwony do postoju, biały do mijania a czarny do masy. Więc u mnie zapalają się z postojem a gasną po włączeniu mijania. I wepnij się we wtyczki zaraz koło reflektora. Tam wszystkie kable są osobno, znajdziesz sobie ten w którym się pojawia prąd i się wlutujesz,
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Pierwsze słyszę o tym że światła dzienne maja świecić z postojówkami
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Do 'goldi j51' i 'misiek3889'- przeczytajcie ten fragment prawa stanowiącego o włączaniu świateł dziennych:
"W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."
Z tego wynika, że obydwaj macie racje!!! <ok>
Cha! Cha! prawo jest zawiłe panowie...
Ciekawe czy "niebieskie mundurki" też będą mieli taką dokładną wiedzę... :lol:
"W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."
Z tego wynika, że obydwaj macie racje!!! <ok>
Cha! Cha! prawo jest zawiłe panowie...
Ciekawe czy "niebieskie mundurki" też będą mieli taką dokładną wiedzę... :lol:
-
- Forum Audi 80
I tu się zgodzę z BLUECONECT. Właśnie o to mi chodziło. I dlatego według mnie najlepiej będzie podłączyć je tak jak napisałem wyżej, że w razie czego mamy dwa wyjścia, albo światła dzienne świecą same albo z postojem. Ja jeżdżę z dziennym i postojowymi i jak na razie nikt mi nic nie powiedział i na kontroli bo miałem nie jedną i na stacji przy przeglądzie. Ale to tylko moje sugestie każdy robi jak uważa.
- kroliqster
- Forum Audi 80
- Kontakt: