Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3] Podświetlenie nóg kierowcy i pasażera

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

[80 B3] Podświetlenie nóg kierowcy i pasażera

Post autor: Patrique » 11 paź 2012, 17:32

Znany bajer z "lepszych" samochodów. Mam coś takiego w mondeo i chciałbym to zaadaptować w 80-tce. Już mam dwie oprawki z żarówkami pozycyjnymi. Chciałbym to cudo przytwierdzić do tunelu środkowego nad pedałem przyspieszenia i analogicznie na tej samej wysokości po stronie pasażera. Lampki miałyby być połączone z lampką w podsufitce. Otóź pytanie które do was kieruję jest następujące: gdzie najlepiej i najbliżej się podpiąć pod układ oświetlenia oraz czy i w którym miejscu stosować dodatkowe bezpieczniki? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Awatar użytkownika
MalyGlodek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MalyGlodek » 27 paź 2012, 20:24

Cześć, ja problem rozwiązałem trochę inaczej, mam paski diodowe białe z przodu założone na obudowę półki nad pedałami w przypadku kierowcy u pasażera zaraz pod schowkiem, światło od góry daje lepsze oświetlenie podnóżka gdy nogi są na nim, dodatkowo ja zaszalałem i mam podświetlenie podnóżków z tyłu oraz doświetlenie pasażerów, światłem z uchwytów na rękę górnych, jutro pstryknę parę fotek i wrzucę, dodatkowo u mnie przy otwarciu danych drzwi zapala się podświetlenie danego podnóżka czyli drzwi kierowcy to tylko światło na podnóżek kierowcy + górne przy lusterku wstecznym i analogicznie z innymi, do tego potrzebowałem tylko dodatkowych 2 krańcówek na tylne drzwi bo wszystkie muszą być 2 pinowe, a takie są tylko z przodu, z tyłu ich nie ma

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Silnik:

Post autor: Patrique » 01 lis 2012, 18:48

MalyGlodek, tylko powiedz mi jedno. Gdzie się podpiąłeś fizycznie z tymi diodami nad pedałami. Mnie chodzi o to, żeby jak najmniej kabli puszczać pod wykładziną, a już najlepiej, żeby ograniczyło się do wpięcia się od strony kokpitu. Tylko nie wiem gdzie szukać wiązki za to odpowiedzialnej. Chciałbym to zrobić w miarę fabrycznie. Nie chce mi się rozgrzebywać forda żeby zobaczyć jak to jest zrobione w jego przypadku. Niewątpliwie wszystkie kable pójdą w tekstylnych oplotach tak jak ori. No i czy trzeba dawać jakieś dodatkowe bezpieczniki?

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 01 lis 2012, 21:40

Patrique pisze:Mnie chodzi o to, żeby jak najmniej kabli puszczać pod wykładziną, a już najlepiej, żeby ograniczyło się do wpięcia się od strony kokpitu.
Weź podepnij się pod oświetlenie schowka (+), a (-) pociąg z krańcówek przednich drzwi. Jeżeli poprowadzisz te "masy" osobno do każdej z żarówek, to zaświecać się będzie tylko ta po stronie otwartych drzwi. W Mondeo, o ile sobie przypominam, zaświecają się obie na raz?
Patrique pisze: czy trzeba dawać jakieś dodatkowe bezpieczniki?

Jeżeli zasilisz to oświetlenie z obwodu już zabezpieczonego, to dodatkowy bezpiecznik jest chyba zbędny.

Nie jesteś prekursorem takiego rezanka, więc masz tu jeszcze temat o takiej modyfikacji. ;-)
:arrow: https://audi80.pl/all-oswietlenie-nog-vt35040.htm

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Silnik:

Post autor: Patrique » 02 lis 2012, 10:31

IC69, dzięki za odpowiedź. W fordzie świecą mi zawsze obydwie lampki. Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie rzeczywiście podłączenie pod każdą lampkę z osobna inną masę, żeby świeciło się po danej stronie. Zastanawiam się również nad zastosowaniem "ściemniacza" oświetlenia. W pewien sposób zaczął mnie irytować sposób wł i wył lampki tylko przy otwieraniu i zamykaniu drzwi. ;-)

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 02 lis 2012, 10:37

mam lampki z a4 i też zamierzam robić takie oświetlenie <ok>

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Silnik:

Post autor: Patrique » 02 lis 2012, 10:50

wujo1 pisze:mam lampki z a4 i też zamierzam robić takie oświetlenie <ok>
W mondku nie ma lampek hihi są tylko same wystające żarówki hehe. Już myślałem, że ktoś zajumał gdzieś ale u znajomego w tym samym aucie jest tak samo. Dlatego do audi mam już oprawki z żarówek postojowych ze starych lamp od 80 B3.

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 02 lis 2012, 10:54

Patrique pisze:
wujo1 pisze:mam lampki z a4 i też zamierzam robić takie oświetlenie <ok>
W mondku nie ma lampek hihi są tylko same wystające żarówki hehe. Już myślałem, że ktoś zajumał gdzieś ale u znajomego w tym samym aucie jest tak samo. Dlatego do audi mam już oprawki z żarówek postojowych ze starych lamp od 80 B3.
lepiej byś zrobił jak byś wyrwał lampki z a4 lub 80 takie jak w bagażniku np i zrobił tak jak na foto a nie kombinować z oprawkami itp to będzie zgrabniej ogarnięte

http://s0.mojalbum.com/534450_11384192_ ... 707015.jpg

Awatar użytkownika
decoo89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: decoo89 » 18 lis 2012, 15:47

ja miałem wcześniej wpięte w radio samochodowe, w przewód od automatycznie wysuwającej sie anteny, jeżeli macie taki w radiu, i w momencie wł radia, zapalały sie podświetlenia nóg, tyle ze paliły sie wtedy kiedy grało radio heheh

Yattaman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Yattaman » 23 lis 2012, 23:15

To chyba lepiej podłaczyc sie pod właczniki w drzwiach ktore odpowiadaja za oswitlenie wnetrza auta. Wtedy podswietlaja ci sie kiedy drzwi otwierasz.

jannosik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jannosik » 24 lis 2012, 18:26

jak napisał Yattaman podpiąć pod drzwi czyli najlepiej podpiąć pod czujnik w dzrzwiach tak?

Yattaman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Yattaman » 25 lis 2012, 01:43

jannosik pisze:jak napisał Yattaman podpiąć pod drzwi czyli najlepiej podpiąć pod czujnik w dzrzwiach tak?
Dokladnie tak. Minus do drzwi tego pstryczka a plus podpialem pod silownik od centralnego
Ja mialem zamontowane lampki w podswietlenie drzwi kiedy sie otwierały.

Obrazek

kris00
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris00 » 25 lis 2012, 09:56

Myślałem tez nad takim udogodnieniem tylko jak by takie lampki oświetlenia drzwi zamontował od spodu w boczek jak to jest ori a młodszych modelach tam jest mało miejsca ale wyglądało by to ładnie

Yattaman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Yattaman » 25 lis 2012, 15:12

Ta biała co swieci jest montowana od spodu. Idelanie wczodzi w plastik miedzy kieszenia a metalem tak wiec w kieszeni nie ma zadnych kabli ani uwypuklen. Jednynie co to jak troche poswieci jest cieplejsza kieszen. Natomiast ta czerona to tylko odblask fabryczny, tylko przy zdjeciu jak lampa blysla to wyglada to jak lampka

Wostok
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wostok » 27 lis 2012, 21:10

Panowie,
Chciałbym aby podświetlenie podłogi włączało się wraz z otwarciem drzwi (obojętnie których) jak lampka w suficie. Czy przewody muszę przeciągać z lampki sufitowej czy mogę je znaleźć w okolicy licznika jeśli tak gdzie je szukać??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl