Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 Avant] Zdjęcie wiązki tylnej klapy.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 Avant] Zdjęcie wiązki tylnej klapy.

Post autor: kojak85 » 02 sty 2012, 08:30

Witam,
prosiłbym, by Ktoś w miarę możliwości zrobił zdjęcie kabli w lewym schowku w Avancie. U mnie ktoś już naprawiał wiązkę i jest trochę bajzel i ciężko dojść jak to powinno oryginalnie wyglądać. Dodatkowo mam hak, więc jest jeszcze większy bajzel. Chciałbym to przywrócić do stanu "normalnego". Gdyby Ktoś posiadał schemat wiązki pod ręką lub inną kończyną to również bardzo bym prosił. Będę niezmiernie wdzięczny :-) Z góry dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
VW_parts
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: VW_parts » 02 sty 2012, 16:55

a poco ? jak wszytko dziala i jezdzi to ja bym nic nie ruszał

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 02 sty 2012, 17:38

speckom pisze:a poco ? jak wszytko dziala i jezdzi to ja bym nic nie ruszał
Ja też bym nie ruszał a jednak muszę ruszyć, bo nie mam oświetlenia tylnej klapy. Musiałem odłączyć, bo jak włączałem wsteczny to mi się przycisk podgrzewania tylnej szyby i przeciwmgielnego świecił i do tego światła cofania ledwo świeciły. Teraz chcę doprowadzić wszystko do porządku ale trudno mi to ogarnąć i stąd moja prośba chociaż o zdjęcie.

Awatar użytkownika
misiekdzwon
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: misiekdzwon » 03 sty 2012, 00:31

No to może masz przerwane przewody między klapą, a budą? Robią się zwary i stąd te problemy z oświetleniem. U mnie podobna sytuacja była, wymiana przewodów pomogła, bo lutowanie nie zda egzaminu.

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 03 sty 2012, 08:21

misiekdzwon, tak, przewody były powiedzmy sobie pozałamywane, ale złączyłem je odpowiednio jak były i dalej nic. A w bagażniku jest trochę plątaniny i chciałem chwilowo dorobić drugą wiązkę i sprawdzić tak na szybko powiedzmy pomijając już istniejącą wiązkę w klapie i później ewentualnie włożyć nową, bo łatanie to średnio się nadaje.
Gdyby ktoś więc mógł pstryknąć dla mnie fotkę kabli w bagażniku to byłoby pysznie. Z góry dzięki.

Zdjęcia nie otrzymałem, ale jakoś sobie poradziłem - póki co prowizorka bo nie miałem czasu a auta potrzebowałem do jazdy na co dzień do pracy.
Otóż za choinkę związaną z zapalaniem się włącznika światła przeciwmgielnego oraz podgrzewania tylnej szyby odpowiadał uszkodzony kabel masy - brązowy.
Generalnie wszystkie były połamane w kilku miejscach i trzeba było rzeźbić. Jak będę robił finalną wersję to napiszę kolorystycznie, który przewód jest od czego, bo sam nie mogłem znaleźć teraz już wiem. :-)

Awatar użytkownika
LOQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LOQ » 06 lut 2012, 12:47

misiekdzwon pisze:No to może masz przerwane przewody między klapą, a budą? Robią się zwary i stąd te problemy z oświetleniem. U mnie podobna sytuacja była, wymiana przewodów pomogła, bo lutowanie nie zda egzaminu.
Witam. Tylna wycieraczka działa mi tylko jak otworzę klapę do góry ;-) Także będę chciał wymienić wiązkę przewodów łączących klapę z budą. Proszę o info jak to się robi i czy są dostępne jakieś gotowe przewody w sklepie, czy trzeba rezać po swojemu ? Ewentualnie jak ktoś zna link do takiego tematu bo nie mogę nic znaleźć.

Awatar użytkownika
Spietyq
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Spietyq » 06 lut 2012, 20:21

Jestem właśnie po reanimacji przewodów w tylnej klapie. Nagle nie grzała mi tylna szyba, po włączeniu przycisku grzania podświetlało mi przycisk od przeciwmgielnych. Po wyciągnięciu przewodów okazało się, że ktoś już musiał tam majstrować, trzy przerwane i totalny bałagan. Ktoś wcześniej tylko poskręcał i okleił taśmą izolacyjną. Dałem dłuższe przewody silikonowe lutowanie i koszulki termokurczliwe i na jakiś czas starczy.

Awatar użytkownika
LOQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LOQ » 14 lut 2012, 10:21

Spietyq pisze:Jestem właśnie po reanimacji przewodów w tylnej klapie. Nagle nie grzała mi tylna szyba, po włączeniu przycisku grzania podświetlało mi przycisk od przeciwmgielnych. Po wyciągnięciu przewodów okazało się, że ktoś już musiał tam majstrować, trzy przerwane i totalny bałagan. Ktoś wcześniej tylko poskręcał i okleił taśmą izolacyjną. Dałem dłuższe przewody silikonowe lutowanie i koszulki termokurczliwe i na jakiś czas starczy.
Poszedłem Twoim tropem. Wstawka z przewodów silikonowanych. Na ori przewodach popękała izolacja, i 3 przewody przy wyciąganiu pękły. Poniżej fotki dla rekonesansu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Bartezzz922
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bartezzz922 » 16 lut 2012, 10:25

tak samo u mnie , wreszcie się zebrałem zrobiłem i nareszcie tylna wycieraczka ożyła :mrgreen:

rumun01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rumun01 » 04 cze 2012, 14:12

od kilku dni palił mi sie bezpiecznik 12 i niedziałał licznik obrotomierz wskaznik paliwa i temperatura nie wiedzialem co jest grane az wczoraj przestały sie swiecic lampy od wstecznego .Dzięki wam zajrzałem do swojej wiązki kabli (3 ulamane calkiem a reszta z drutami na wierzchu )właśnie zabieram sie za wymiane .Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
LOQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LOQ » 07 cze 2012, 19:02

powodzenia :-)

a80tdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: a80tdi » 27 gru 2012, 20:25

A czy ta wiązkę przewodów da się jakoś rozłączyć? Bo mam tam jest trochę ciasno i zauważyłem że kilka przewodów jest uszkodzonych tak troszkę wewnątrz klapy i chciałbym to rozłączyć żeby łatwiej było to lutować. Da się to jakoś zrobić?

drzejson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: drzejson » 11 lip 2013, 09:06

Cześć wam,

Jeden kolega skierował mnie na wasz temat. Mam takie same problemy jak wszyscy wcześniej i też mam avanta z hakiem.

Jaki jest sposób na bezpieczne wyciągnięcie tych wiązek? Macie jakieś fotostory jak to robić żeby nic nie pourywać?

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 16 lip 2013, 22:14

Uważać musisz tylko z obudową słupka, bo ona może pęknąć. Musisz zdecydowanie dosyć silnie odciągać tę obudowę i wyjdzie. Jeżeli masz kliny, dźwignie do tapicerki to pójdzie Ci jeszcze łatwiej.

drzejson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: drzejson » 17 lip 2013, 11:29

kojak85 pisze:Uważać musisz tylko z obudową słupka, bo ona może pęknąć. Musisz zdecydowanie dosyć silnie odciągać tę obudowę i wyjdzie. Jeżeli masz kliny, dźwignie do tapicerki to pójdzie Ci jeszcze łatwiej.
Dzięki za odpowiedź. Ściągnąłem to, ale zauważyłem, że problem jest jednak w tej osłaniającej gumie. Widać, że kiedyś była już rozcinana przez poprzedniego właściciela, a potem zgrzana i wraz z tym zgrzaniem pochytały się kable.

Poniżej na zdjęciu mam całkowicie przerwany gruby brązowy kabel i jest bardzo ciężkie dojście do niego bo urwał się przy wejściu do dachu i nie wiem czy dam rade złączyć. Poza tym są poocierane inne kable, ale te sobie zaizoluje.

Macie jakieś pomysły na naprawę tego brązowego?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl