Witam
Postanowiłem napisać nowy post bo przez wczorajszy wieczór nie znalazłem podobnego tematu.
Mam nastepujacy problem - od strony przedniego lewego kola słychać szum i bicie - jest tak silne że powoduje drgania całej budy - niezależnie od prędkości bo nawet gdy auto się toczy czuje jak telepie calą karosrią ale najgorzej jest przy 80 km/h. Nie czuć tak bardzo tego bicia na kierownicy, poprostu to takie głuche walenie dobiegające od strony koła. Dodam że nie ma znaczenia czy skręcam czy jadę na wprost.
- Wymieniłem tarcze i klocki
- Wymieniłem opony (zimowe na letnie, potem letnie przód - tył wszystko proste, wyważone)
- Wymieniłem przeguby zewnętrzne
- Wymieniłem łożyska kół
- Wymieniłem tuleje wachaczy
Problem nie znikł - dlatego prosze o podpowiedz co ewentualnie jeszcze mogę sprawdzić i czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. Dziekuje i pozdrawiam
[B4 1.9 1Z] Bicie i szum w przednim lewym kole
[B4 1.9 1Z] Bicie i szum w przednim lewym kole
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, 12:49 przez pawel1985, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem dokładnie jak to zrobic i sprawdzałem tak : ruszam półoską góra - dół luzu nie wyczuwam,bo jak zmieniałem przegłub i ruszalem półoska przód - tył luz był ale nie wiem czy ma być czy nie. Gdy auto było podniesione na podporach, odpalone, koła w górze i rozpędzone do prędkości 60 km/h nie ma bicia i drgań, tak samo przy zgaszonym, podniesionym i na biegu nie moge przekręcic kołem wiecej niz kilka centymetrów
Wolalem zapytac forumowiczów co to moze byc niz wymienic jeszcze wiecej rzeczy bez skutku, tym bardziej ze temu biciu towarzyszy odgłos toczenia i nie ma znaczenia czy jade na biegu czy na luzie - toczenie i bicie wzrasta wraz z prędkością. Dzieki za trop sprawdze jeszcze raz ten przegub w razie co go wymienie i dam znac czy to pomoglo.