[b4 abk] stukanie prawej polosi
[b4 abk] stukanie prawej polosi
Witam. Mam problem. Na początku to było sporadycznie ale zaczęło narastać i coraz głośniej. Jest to regularne stukanie jak od zniszczonego przegubu,ale raczej dobiega to ze skrzyni i wyczuwam mały luz na tej półosi. Po uniesieniu auta jednostronnie wystepoje to tylko z prawej strony. Moze ktos sie spotkal z takim problemem. Z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2008, 13:19 przez tomek b4., łącznie zmieniany 1 raz.
Witajcie! Miałem podobne odczucia kiedyś w Peugeocie 405,wymieniłem przegub i nie pomogło,po zdjęciu półosi okazało się że winna jest skrzynia.Naprawa kosztowała by więcej niż druga skrzynia i musiałem kupić używaną. Mam nadzieję że tak nie jest u ciebie,ale pomyslałem że napiszę bo miałem podobnie co nie znaczy tak samo! Pzd
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przegub w B4 2.0 ABK z ABS
Witam. U mnie też stuka w prawym kole (tak jakby przegub). Kupiłem go od handlarza z Bytomia, który powiedział mi że to muszę zrobić (nawet sam się zaoferował ale w końcu mam ręce i trochę kluczy). Planuje kupić od razu 2 sztuki, bo znając życie to trochę pojeżdżę i lewy też bedzie stukał. I chyba "zdrowiej" dla skrzyni bedzie bo wątpię żeby lubiła luzy. I mam w związku z tym problem. Nie wiem co kupić. W sklepie zdzierają po 250 od sztuki a na allegro to sami wiecie. sprzedają wszystko. Jaką markę wybrać?
wiez to zalezy od kasy ile masz ale badziewia nie kupuj bo szkoda twojego czasu wiec kup lepsze i cziesz sie z jazdy,ja robilem cale przednie zawieszenie wlasnie taki badziew kupilem i 2 miesiacach wszystko poszlo w kosz wiec polecam besmarex zabrze typu tuleje,sfoznie ,lozyska dzis jestem zadowolony jakbym jezdzil nowka z salonu
co do przeglubu wybiez ta za 250pln. <ok>
co do przeglubu wybiez ta za 250pln. <ok>
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam u mnie urodziło się coś takiego, auto nie ma przełożenia na koła.
Dodaje gazu biegi zmieniam dochodzi prędkośc na liczniku 60 km/h coś zaczyna stukac od podłogi lewa półoś sie kręci druga stoi w miejscu a w efekcie całe auto stoi w miejscu co to może być?
Prosze o porade,mial ktos coś takiego?
Dodaje gazu biegi zmieniam dochodzi prędkośc na liczniku 60 km/h coś zaczyna stukac od podłogi lewa półoś sie kręci druga stoi w miejscu a w efekcie całe auto stoi w miejscu co to może być?
Prosze o porade,mial ktos coś takiego?
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nieco odgrzeję temat. Lekko mi stuka z prawej strony. Wiem, że to przegub. Znalazłem na internecie cudo firmy Dachstien. Są opinie na innych forach podzielone jeśli chodzi o skuteczność przynajmniej jeśli chodzi o wahacze do BMW. 60 zeta za sztukę to kusząca oferta dla człowieka, który nie używa auta do szaleństw. Tyle, że samo stukanie mi nie przeszkadza. wystarczy nieco delikatniej ruszać na skrętach i jest cisza. Ale ostatnio zdziwił mnie fakt drżenia kierownicy w momencie przyspieszania i utrzymywania stałej prędkości podczas jazdy na biegu. Przy jeździe na luzie, hamowaniu silnikiem oraz hamowaniu hamulcem kierownica stoi jak wryta. Owszem są jeszcze tulejki do roboty ale to jak będę miał dostęp do prasy (ostatnie wybijałem nasadką giedora 27 mm i nie chce mi się tego powtarzać). Moje pytanie czy to tylko przeguby czy może mam się czego innego spodziewać? Że to niby skrzynia albo sprzęgło (te sprężynki skrętne na tarczy). Zjawisko występuje mocniej przy delikatnym przyspieszaniu na niskim biegu.
Pany ja potrzebuje pomocy na ten tychmiast sprawa ma się tak jak w pierwszym poście sporadyczne stukanie jakby przegub, ale to nie przegub ani wewnętrzny ani zewnętrzny osłony w idealnym stanie nie ma luzów a stukanie jest dodam że tylko z prawej strony. Dzisiaj wracając z pracy to stukanie bardzo się nasiliło Bardzo podkreślam i tak po powrocie stanąłem zdejmuję koło i niby wszystko OK, ale stukanie jest poruszając półosią do przodu (kręcąc) da się czuć duży opór i przeskok i w tym samym momencie stuknięcie dodam, że przy półosi wszystko jest suche nie ma wycieków i tym podobnych wyciek jest ale gdzieś przy lewarku, Panowie pomóżcie to to może być czy skrzynia poszła się opalać czy jak bo sam już nie wiem a boje się jeździć żeby nie stanął w drodze. POZDRAWIAM.