Dlatego w musimy poczekać aby w demokratyczny sposów wypowiedzieli się wszyscy.Danek pisze:Tylko jak na takie edytowanie postów będą reagowali inni modowie. Ja ze swej strony zapewniam, że się nie pogniewam.
Bykom STOP
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Z tymi ogonkami to jest różnie.
1. W internecie przyjęło się nieużywanie ich dawno temu. ( możliwość nieużywania )
2. Niektórzy nie mają PL windowsów. Czytając mają krzaczki, pisać "diakrytyków" też nie mogą.
3. Na kanałach IRC często używanie PL znaków jest niedopuszczalne. Stare klienty IRC miały z tym problem.
4. Mało kto używa ich w komunikatorach.
Wszystko to składa się na ogólny akcept w sieci na tą przypadłość. Uważam, że trzeba być tu delikatnym, aby nie zniechęcać userów rygorem.
Jeśli pisaliby bez błędów ortograficznych i literówek nie byłoby tak źle.
Zniosę brak znaków diakrytycznych, choć wolałbym je widzieć, ale literówki i ortografia połączona z brakiem znaków to koszmar. Przykład:
Cześć. Różne obciążona półośka ciśnie mi pasek rozrządu.
Czesc. Roznie obciazona poloska cisnie mi pasek rozrzadu.
Czesc. Ruznie obcionrzona puloska cisnie mi pasek rozrzondu.
1. W internecie przyjęło się nieużywanie ich dawno temu. ( możliwość nieużywania )
2. Niektórzy nie mają PL windowsów. Czytając mają krzaczki, pisać "diakrytyków" też nie mogą.
3. Na kanałach IRC często używanie PL znaków jest niedopuszczalne. Stare klienty IRC miały z tym problem.
Wszystko to składa się na ogólny akcept w sieci na tą przypadłość. Uważam, że trzeba być tu delikatnym, aby nie zniechęcać userów rygorem.
Jeśli pisaliby bez błędów ortograficznych i literówek nie byłoby tak źle.
Zniosę brak znaków diakrytycznych, choć wolałbym je widzieć, ale literówki i ortografia połączona z brakiem znaków to koszmar. Przykład:
Cześć. Różne obciążona półośka ciśnie mi pasek rozrządu.
Czesc. Roznie obciazona poloska cisnie mi pasek rozrzadu.
Czesc. Ruznie obcionrzona puloska cisnie mi pasek rozrzondu.
Problemem jest także kwestia kodowania polskich liter. Jeżeli stale korespondujemy z daną osobą i sprawdziliśmy, że preferowany przez nas system kodowania polskich liter jest widziany również po drugiej stronie, możemy śmiało używać polskich znaków diakrytycznych. Jeśli jednak wysyłamy listy do nieznanych osób, najbezpieczniej używać języka zwanego w żargonie "polskawym", a więc całkowicie wypranego z polskich znaków; łatwiej czyta się taki uproszczony tekst niż list, w którym polskie znaki diakrytyczne zostały zastąpione dziwnymi "krzaczkami". Wśród internautów krąży anegdotka o profesorze Władysławie M. Turskim, który pogniewał się, gdy ktoś przysłał mu e-mail zawierający polskie znaki.
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Również jestem w stanie tolerować brak ogonków, jestem zwolennikiem zdroworozsądkowego podejścia i daleki jestem od robienia komuś wyrzutów i dawania ostrzeżeń tylko dlatego, że ich nie używa. Gdyby tak nie było to 80% postów musiałbym wywalać do kosza. A jak widać tak nie jest. Nikt też nie dostał ode mnie kategorycznego żądania by używał diakrytyków. Jak sam zauważyłeś Doc'u brak ogonków w połączeniu z brakiem interpunkcji, innymi ortografami i literówkami to totalny koszmar. Jednak przede wszystkim, żeby móc oczekiwać od innych używania pełnego zestawu alfabetu należy samemu się do tego stosować.Doc pisze:Z tymi ogonkami to jest różnie.
Cytujesz netykietę Andrzeju ok. Tylko zwróć uwagę kiedy ta netykieta powstawała. Obecnie prawie każdy dysponuje windą XP (tu nie ma podziału na PL i nie PL) i zestaw polskich znaków ma pod ręką. Piszesz o IRC-u, owszem tam właśnie mogą być z tym problemy bo klienty IRC rzadko kiedy obsługują kodowanie z prostej przyczyny, IRC powstał jako board gdzie użytkownicy posługują się językiem angielskim. Ale my tu piszemy o Polskim Klubie Audi 80 i jego forum internetowym gdzie z kodowaniem liter nikt problemu raczej nie ma, a jeśli już to są to bardzo rzadkie przypadki. Tak więc podsumowując osobiście oczekiwałbym, żeby moderatorzy używali "ogonków" i świecili przykładem. <ok>
- Kokolino
- Forum Audi 80

- Imię: Radomir
- Kontakt:
Nie no ! Gościu mnie rozwala. :mrgreen:
search.php?search_author=PITER200804
search.php?search_author=PITER200804
- Kokolino
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Nie, ja sądzę że kolo jest z jakiejś zabitej dziurami wiochyDanek pisze:Dokładnie, już kilka razy pisałem mu na PW. Ostatnio po takim zwróceniu uwagi napisał posta wielkimi literami. Jestem daleki od podejrzewania go o perfidne zagrywki ale coraz bardziej mi się to nie podoba.WOJTEK26 pisze:i jak do tej pory zwracanie uwagi nie przynosi skutku,
Ostatnio zmieniony 04 paź 2008, 18:50 przez Kokolino, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Kolejny, co oszczędza na kropkach i przecinkach. Aż cud że znak zapytania dał na koniec.
viewtopic.php?t=21399#217576
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Kontakt:
NoooLabiel pisze:Kolejny, co oszczędza na kropkach i przecinkach. Aż cud że znak zapytania dał na koniec.
- Kokolino
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Nie no Doc pisałeś to chyba z dwie godziny :shock: chyba żę <pijak> <pijaczek> ktoś Ci pomógł <ok>Doc pisze:Proszę jeszcze abyś przeczytał poniższe wskazówki.
kolego na frum tu naszym boardzie jest tka ze trzeba sie powinno w sumie w zasadzie pisac ruzne slowa tak aby ńrbić literuwek i skladnie pisac wyraznie normalnie pisac jak wiesz o co mi chodzi bo przeciez regulaminowo prawda sie zachowujemy i dlatego bym chcial zby wszyscy pisali nie tak ze o to chodzi ze kazdy co chce napisalby ale tk aby pisac aby zrozumial kazdy moze przeciez poprawic zanim sie wsle psota przed wslaniem wontku i nie robiac bledow utrudniac nie chce nikt nikomu bo to zawsze mile njest o zo chodzi wiesz juz traz zpewne bo czytales bo to co npisalem tobie tu ok to czesc do nastepnego razu pozdrawiam Doc dministrator polskiego audi 80.