Apel ?
- Skuciok
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Apel ?
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=24524#253571
Głównie IC69 został wywołany do odpowiedzi w tym temacie ale tyczy się nas wszystkich.
Może przedyskutujemy tutaj co z tym począć a później wspólnym głosem odpowiemy userowi zgredek27
Co do tematu gość moim zdaniem ma trochę racji, również w moim odczuciu robi się mały chaos na forum. Wejdzie się widzi się 300-500 czy ileśsettam postów dziennie, a wartych poczytania jest kilka czasem kilkanaście.
Wiele tematów jest zamykanych (jedynie zamykanych a nie usuwanych) przez modów i użycie wyszukajki w jakimś popularnym temacie zwraca mnóstwo wątków do przeglądnięcia. Czasem rzeczywiście się idzie pogubić.
Może dałoby się zrobić jakoś żeby użytkownik w działach technicznych mógł założyć nowy temat dopiero po użyciu szukajki, czy coś koło tego, albo wprowadzić potwierdzanie zakładania nowych tematów ?
Nie wiem.
Co Wy o tym wszystkim myślicie :?:
Głównie IC69 został wywołany do odpowiedzi w tym temacie ale tyczy się nas wszystkich.
Może przedyskutujemy tutaj co z tym począć a później wspólnym głosem odpowiemy userowi zgredek27
Co do tematu gość moim zdaniem ma trochę racji, również w moim odczuciu robi się mały chaos na forum. Wejdzie się widzi się 300-500 czy ileśsettam postów dziennie, a wartych poczytania jest kilka czasem kilkanaście.
Wiele tematów jest zamykanych (jedynie zamykanych a nie usuwanych) przez modów i użycie wyszukajki w jakimś popularnym temacie zwraca mnóstwo wątków do przeglądnięcia. Czasem rzeczywiście się idzie pogubić.
Może dałoby się zrobić jakoś żeby użytkownik w działach technicznych mógł założyć nowy temat dopiero po użyciu szukajki, czy coś koło tego, albo wprowadzić potwierdzanie zakładania nowych tematów ?
Nie wiem.
Co Wy o tym wszystkim myślicie :?:
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Moje zdanie jest dokładnie takie samo jak kolegi Zgredek27. Niestety również uważam, że na forum robi się śmietnik. Pisałem o tym już kilka m-cy temu przy okazji mojej sprzeczki z Doc'iem ale oczywiście to ja byłem ten zły
(przy okazji jakimś dziwnym trafem cały ten wątek rozpłynął się w nicości
).
. Pomijam kwestię, że często gęsto nieregulaminowe (ogólnie mówiąc) wątki i posty "wiszą" na forum bardzo długo zanim ktoś się nimi zajmie.
Myślę, że to nic nie da, bo po kliknięciu w szukaj, zamiast przejrzeć wyniki od razu będą pisać nowe wątki.Skuciok pisze:Może dałoby się zrobić jakoś żeby użytkownik w działach technicznych mógł założyć nowy temat dopiero po użyciu szukajki,
To z kolei chyba zbyt rygorystyczne, no i znacznie opóźniłoby wejście wątku na forum co rzeczywiście mogłoby zniechęcić userów (nie tylko nowych). Moim zdaniem (które również wyraziłem w linkowanym wątku) to konsekwentne wymaganie przestrzegania regulaminu i usuwanie nowych powtarzających się wątków, a nie jedynie ich zamykanie czy wręcz tylko wklejenie niebieskiej tabliczkiSkuciok pisze:albo wprowadzić potwierdzanie zakładania nowych tematów ?
- Oofol
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Zgadzam się kolego! W niektórych działach jest po kilka wątków nawet zdarzają się pod rząd... Inna sprawa to fakt iż "szukajka" nie działa sprawnie...To z kolei chyba zbyt rygorystyczne, no i znacznie opóźniłoby wejście wątku na forum co rzeczywiście mogłoby zniechęcić userów (nie tylko nowych). Moim zdaniem (które również wyraziłem w linkowanym wątku) to konsekwentne wymaganie przestrzegania regulaminu i usuwanie nowych powtarzających się wątków, a nie jedynie ich zamykanie czy wręcz tylko wklejenie niebieskiej tabliczki. Pomijam kwestię, że często gęsto nieregulaminowe (ogólnie mówiąc) wątki i posty "wiszą" na forum bardzo długo zanim ktoś się nimi zajmie.
Nie raz sam próbowałem znaleźć jakiś topic który kiedyś czytałem i... i nic... Wyskakują tematy ze wszystkich działów w których nie ma mojego słowa kluczowego i nic nie mogę znaleźć
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Jeśli ktoś zakłada temat istniejący już na naszym forum, w którym to podane jest rozwiązanie jego problemu, uważam, że należy go usunąć, a w formularzu powiadamiającym podać link.
Rozumiem, że to jest tu problemem.
Nie dziwię się jednak moderatorom, że nie są w stanie spamiętać, lub też za każdym razem szukać za każdego usera.
Utrzymanie absolutnego ładu i składu na tak dużym forum nie jest rzeczą łatwą. Trochę wyrozumiałości. Każdy może zgłaszać posty i każdy może budować FAQ. Niestety na moich wiele apeli odnośni budowania FAQ, żaden user nigdy nie zareagował, a porządek chcieliby mieć ( niektórzy przynajmniej ).
To znacznie ułatwi modom pracę. Podkreślam, każdy może to robić i nie musi mieć rangi moderatora. Zamiast zatem żalić się, stroić fochy, apelować, niechaj się pokażą od tej strony. Nie mam na to innego pomysłu. Tematów powielanych wiele razy być nie powinno. Powinny być usuwane z adnotacją "dlaczego".
Niestety mało kto odpowiednio jej używa. Jest tam kilka opcji wartych używania.
UpDate:
Stworzyłem zamknięty dział "Śmietnik". Znajduje się on na dole forum.
Tam należy wywalać wszelkie tematy. User używający szukajki powinien zaznaczyć odpowiedni dział, tak, aby ze śmietnika nie wyszukiwała ona tematów.
Podczas usuwania tematu znajduje się przycisk, dzięki któremu szybko i łatwo można wywalić temat do śmietnika. Patrz screen.
Ze śmietnika automagicznie wywalane będą tematy co pół roku.
Rozumiem, że to jest tu problemem.
Nie dziwię się jednak moderatorom, że nie są w stanie spamiętać, lub też za każdym razem szukać za każdego usera.
Utrzymanie absolutnego ładu i składu na tak dużym forum nie jest rzeczą łatwą. Trochę wyrozumiałości. Każdy może zgłaszać posty i każdy może budować FAQ. Niestety na moich wiele apeli odnośni budowania FAQ, żaden user nigdy nie zareagował, a porządek chcieliby mieć ( niektórzy przynajmniej ).
Każdy użytkownik widząc zdublowany temat może użyć szukajki, znaleźć temat podobny, wkleić link do niego i jasno napisać "BYŁO", a do tego zgłosić ten temat (przycisk zgłoś moderatorowi).Skuciok pisze:przedyskutujemy tutaj co z tym począć
To znacznie ułatwi modom pracę. Podkreślam, każdy może to robić i nie musi mieć rangi moderatora. Zamiast zatem żalić się, stroić fochy, apelować, niechaj się pokażą od tej strony. Nie mam na to innego pomysłu. Tematów powielanych wiele razy być nie powinno. Powinny być usuwane z adnotacją "dlaczego".
Szukajka działa w oparciu o tak dużą bazę, wiec nie ma co się jej dziwić.Oofol pisze:"szukajka" nie działa sprawnie...
Niestety mało kto odpowiednio jej używa. Jest tam kilka opcji wartych używania.
UpDate:
Stworzyłem zamknięty dział "Śmietnik". Znajduje się on na dole forum.
Tam należy wywalać wszelkie tematy. User używający szukajki powinien zaznaczyć odpowiedni dział, tak, aby ze śmietnika nie wyszukiwała ona tematów.
Podczas usuwania tematu znajduje się przycisk, dzięki któremu szybko i łatwo można wywalić temat do śmietnika. Patrz screen.
Ze śmietnika automagicznie wywalane będą tematy co pół roku.
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Bez urazy, ale jest Was tylu, że naprawdę bardzo mnie dziwi, iż kiedy modów było znacznie mniej to porządek był większy, a zdublowanych wątków mniej niż teraz (od tamtej pory wcale forum aż tak bardzo się nie rozrosło, powiększyła się znacznie co najwyżej liczba wątków o ... Maryni czyli w "Na każdy temat" oraz spamu. I absolutnie nie przypisuję tu zasług sobie bo oprócz mnie było kilku innych modów. Będę nudny ale gdyby moderatorzy i administracja konsekwentnie i bez zwłoki pilnowali przestrzegania regulaminu oraz stanowczo egzekwowali jego przekroczenie, to problemu by nie było (w każdym razie nie w tej skali).
Moim zdaniem pomocne byłoby podzielenie odpowiedzialności modów na poszczególne działy tak by każdy dział miał swojego jednego lub dwóch modów. Na czas dłuższej nieobecności ktoś z pozostałych modów dostawałby zastępstwo. Znacznie ułatwiłoby to pracę modom (mniej postów do kontroli) i zwiększyłoby skuteczność. Dodatkowo nie włazilibyście sobie w paradę, jak to miało kilka razy miejsce.
Dział "Na każdy temat" również mógłby być automatycznie czyszczony po kilku miesiącach od pojawienia się wątku.
Dział śmietnik moim zdaniem niczego nie poprawi. Należy wykorzystać (efektywnie i konsekwentnie) te narzędzia, które już macie (Regulamin i Wasze uprawnienia), a nie tworzyć dodatkowe.
Moim zdaniem pomocne byłoby podzielenie odpowiedzialności modów na poszczególne działy tak by każdy dział miał swojego jednego lub dwóch modów. Na czas dłuższej nieobecności ktoś z pozostałych modów dostawałby zastępstwo. Znacznie ułatwiłoby to pracę modom (mniej postów do kontroli) i zwiększyłoby skuteczność. Dodatkowo nie włazilibyście sobie w paradę, jak to miało kilka razy miejsce.
Dział "Na każdy temat" również mógłby być automatycznie czyszczony po kilku miesiącach od pojawienia się wątku.
Dział śmietnik moim zdaniem niczego nie poprawi. Należy wykorzystać (efektywnie i konsekwentnie) te narzędzia, które już macie (Regulamin i Wasze uprawnienia), a nie tworzyć dodatkowe.
- Solskier
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Ja uważam iż nie tylko administracja powinna pilnować porządku i dziwi mnie jeden fakt osoba która czyta "nieprawidłowy" wątek nawet nie ruszy palcem aby zgłosić ten post, a nagle zaraz ma pretensje ze jest śmietnik i nie może znaleźć czegoś na wyszukiwarce. Gdyby było więcej takich userów jak Danek którzy czynnie zgłaszają posty wtedy nie było by żadnych problemów, a tak się składa ze te osoby nie robią poza czytaniem nic (nie potrafią zgłosić posta) a teraz najgłośniej krytykują.
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Wniosek nasuwa się jeden, widzę co najwyżej dwóch modów, którzy traktują swoje obowiązki Moderatora poważnie, a nie jak zabawę.
Przykład pierwszy z brzegu:
Wątek moderatora IC69 w dziale warsztat o naprawie wiązki. Czy ktoś tam zagląda? Jeśli tak to gratuluję rzetelności w sprawowaniu funkcji bo postów nie na temat i łamiących regulamin znalazłem tam kilka. Irku to tylko przykład jakich można znaleźć wiele. Nie bierz tego osobiście, proszę. Źle nazwanych wątków w dziale powitań pojawia się od metra i wiszą tam bardzo długo. O źle, nierzetelnie wypełnionych profilach nie wspominając.
Może i jestem upierdliwy ale jak coś robić panowie to porządnie, a nie pierdolić, że się robi.
Przykład pierwszy z brzegu:
Wątek moderatora IC69 w dziale warsztat o naprawie wiązki. Czy ktoś tam zagląda? Jeśli tak to gratuluję rzetelności w sprawowaniu funkcji bo postów nie na temat i łamiących regulamin znalazłem tam kilka. Irku to tylko przykład jakich można znaleźć wiele. Nie bierz tego osobiście, proszę. Źle nazwanych wątków w dziale powitań pojawia się od metra i wiszą tam bardzo długo. O źle, nierzetelnie wypełnionych profilach nie wspominając.
Może i jestem upierdliwy ale jak coś robić panowie to porządnie, a nie pierdolić, że się robi.
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Przy okazji ten wątek https://audi80.pl/viewtopic.php?t=24 ... =50#253780 moim zdaniem zaczyna skręcać po raz kolejny w niewłaściwą stronę. Proponowałbym zamknąć ten bezsensowny bełkot.
- IC69
- Przyjaciele

- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Danek, to dlaczego ich nie zgłosiłeś? Przecież sam dobrze wiesz, że nie można być wszędzie.Danek pisze:Wątek moderatora IC69 w dziale warsztat o naprawie wiązki. Czy ktoś tam zagląda? Jeśli tak to gratuluję rzetelności w sprawowaniu funkcji bo postów nie na temat i łamiących regulamin znalazłem tam kilka.
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Zgłosiłem, a jakżeIC69 pisze:Danek, to dlaczego ich nie zgłosiłeś? Przecież sam dobrze wiesz, że nie można być wszędzie.
Panowie Moderatorzy. Ciąć, kasować i upominać aż do bólu, dopiero potem pytajcie zakładającego temat "o co chodzi".
Żartuję oczywiście, ale dobrocią i spolegliwością nic nie wywalczycie.
Macie być wszechwiedząca wyrocznią, która za dobre wynagradza a za złe karze.
Zauważyłem, że w zbyt wielu kwestiach za wiele się zastanawiacie. Działać, działać , oby zdodnie z regulaminem.
Dział śmietnika uważam za zbędny, to lekki plagiat z innego forum.
Żartuję oczywiście, ale dobrocią i spolegliwością nic nie wywalczycie.
Macie być wszechwiedząca wyrocznią, która za dobre wynagradza a za złe karze.
Zauważyłem, że w zbyt wielu kwestiach za wiele się zastanawiacie. Działać, działać , oby zdodnie z regulaminem.
Dział śmietnika uważam za zbędny, to lekki plagiat z innego forum.
-
UFOtm
- Moderator

- Imię: Michał
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Michał ma racje, jeżeli w danym temacie zaczyna sie druga strona postow ktore tylko przytakuja poprzednikowi nie wnoszac nic nowego i nie wyrazajac swojego zdania to ja bym takie wpisu wywalal w kosmos bez ostrzezenia a argumentował tym ze post nic nie wnosi poza zbednym spamem. Na innych forach wielokrotnie spotkałem sie z takim postepowaniem a tutaj tego nie ma a jesli juz to sporadyczne przypadki bynajmniej tak mi sie wydaje. Jeśli władza zacznie coraz czesciej reagowac na takie przypadki to i ludzie sie uspokoja sami w koncu a porzadek sam zacznie sie robic powoli, nie reagujac tylko sprawa sie nasila co jest coraz bardziej zauważalne.