[B3] 1.8 quattro
- karol13171
- Forum Audi 80
[B3] 1.8 quattro
Witam!
Na początku chciałem się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum. Wasze auta oglądam już od dłuższego czasu ale dopiero teraz zarejestrowałem się
Auto, którym aktualnie jeżdżę to Audi 80 b3 1.8 quattro z '88 roku. Zostało sprowadzone przez mojego ojca w '96 roku po lekkiej "przygodzie" z tyłu i służy dzielnie do tej pory. Ogólnie auto jest w bdb stanie. Silnik ma prawie 200 tys. km przebiegu (i raczej jest prawdziwy, bo w chwili sprowadzenia miała niecałe 80 tys.) jest suchutki i nie bierze ani grama oleju. Blacha również w stanie wzorowym - dzięki ocynkowi :mrgreen: Aktualnie autko stoi na 14 calowych felgach firmy ATS - całkiem solidne, bo wytrzymały na polskich drogach 13 lat i jeszcze coś pewnie jeździły w Niemczech)
Wyposażenie (o ile jest )
- abs
- wspomaganie
- manualny szyberdach
- blokada tylnego dyferencjału
Jest to dosyć paliwożerny silnik, bo spalenie 10-12 litrów to żadne zaskoczenie :hyhy:
W planach:
- zmiana audio
- wymiana felg na 15''
- polerka
- konserwacja podwozia
Auto chcę zostawić w oryginalnym stanie, jedynie zmienię tylko felgi. Ale myślę również aby zakupić zderzaki od wersji USA - w kolorze nadwozia i z halogenami. Zastanawiam się też nad zamontowaniem lamp z wersji Avant - wtedy kierunkowskaz byłby czerwony.
A teraz foty. Sorry za jakość ale nie dało się nic zrobić z tym słońcem :lol:
Miłego oglądania <ok>
Pozdrawiam!
Na początku chciałem się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum. Wasze auta oglądam już od dłuższego czasu ale dopiero teraz zarejestrowałem się
Auto, którym aktualnie jeżdżę to Audi 80 b3 1.8 quattro z '88 roku. Zostało sprowadzone przez mojego ojca w '96 roku po lekkiej "przygodzie" z tyłu i służy dzielnie do tej pory. Ogólnie auto jest w bdb stanie. Silnik ma prawie 200 tys. km przebiegu (i raczej jest prawdziwy, bo w chwili sprowadzenia miała niecałe 80 tys.) jest suchutki i nie bierze ani grama oleju. Blacha również w stanie wzorowym - dzięki ocynkowi :mrgreen: Aktualnie autko stoi na 14 calowych felgach firmy ATS - całkiem solidne, bo wytrzymały na polskich drogach 13 lat i jeszcze coś pewnie jeździły w Niemczech)
Wyposażenie (o ile jest )
- abs
- wspomaganie
- manualny szyberdach
- blokada tylnego dyferencjału
Jest to dosyć paliwożerny silnik, bo spalenie 10-12 litrów to żadne zaskoczenie :hyhy:
W planach:
- zmiana audio
- wymiana felg na 15''
- polerka
- konserwacja podwozia
Auto chcę zostawić w oryginalnym stanie, jedynie zmienię tylko felgi. Ale myślę również aby zakupić zderzaki od wersji USA - w kolorze nadwozia i z halogenami. Zastanawiam się też nad zamontowaniem lamp z wersji Avant - wtedy kierunkowskaz byłby czerwony.
A teraz foty. Sorry za jakość ale nie dało się nic zrobić z tym słońcem :lol:
Miłego oglądania <ok>
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 14:06 przez karol13171, łącznie zmieniany 1 raz.
- karol13171
- Forum Audi 80
No właśnie również zauważyłem, że te drzwi mają inny odcień ale widać tylko na zdjęciach.
W domu sprawdziłem miernikiem lakieru (o ile można mu wierzyć) i wszystko wydaję się idealne. Z tego co wiem to nigdy nie była bita w tym miejscu.
Audi zostaje u mnie już na zawsze. Szkoda jej sprzedawać za parę tys. A za kilka lat przyjemnie będzie sobie pojeździć takim "dziadkiem" :mrgreen:
Co do felg: myślałem nad założeniem jakiś Borbet'ów ale to wtedy raczej trzeba by było też lekką glebe zrobić żeby ładnie się komponowało a tego raczej nie chce robić
W domu sprawdziłem miernikiem lakieru (o ile można mu wierzyć) i wszystko wydaję się idealne. Z tego co wiem to nigdy nie była bita w tym miejscu.
Audi zostaje u mnie już na zawsze. Szkoda jej sprzedawać za parę tys. A za kilka lat przyjemnie będzie sobie pojeździć takim "dziadkiem" :mrgreen:
Co do felg: myślałem nad założeniem jakiś Borbet'ów ale to wtedy raczej trzeba by było też lekką glebe zrobić żeby ładnie się komponowało a tego raczej nie chce robić
- barto-team
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- karol13171
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- karol13171
- Forum Audi 80
Mam nadzieję, że autko jeszcze dłuuugo pojeździ. Za parę lat będzie trzeba kupić jakieś auto do jeżdżenia na co dzień, a Audi pójdzie do garażu i będzie na "niedziele" :mrgreen:
Tylko ciekawe, czy takie stanie w garażu nie zniszczy jej bardziej niż co dzienna eksploatacja :roll:
Audi Sport - niezły wypas masz w tej swojej B3 :shock: Pozazdrościć <ok>
Tylko ciekawe, czy takie stanie w garażu nie zniszczy jej bardziej niż co dzienna eksploatacja :roll:
Audi Sport - niezły wypas masz w tej swojej B3 :shock: Pozazdrościć <ok>
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
karol13171, Autko jeszcze sporo ci posłuży,teraz już wiesz jaki masz napęd
Nie włączaj przycisku "Diff" czyli blokady tylnego mostu na suchej i przyczepnej nawierzchni typu asfalt bo załatwisz napęd.Blokada tylko na śliskie nawierzchnie(zimą).
Poczytaj troszkę o quattro o jego budowie i zasadzie działania warto bo to naprawdę bardzo dobry napęd.
Nie włączaj przycisku "Diff" czyli blokady tylnego mostu na suchej i przyczepnej nawierzchni typu asfalt bo załatwisz napęd.Blokada tylko na śliskie nawierzchnie(zimą).
Poczytaj troszkę o quattro o jego budowie i zasadzie działania warto bo to naprawdę bardzo dobry napęd.
- karol13171
- Forum Audi 80
karol13171 pisze:No właśnie również zauważyłem, że te drzwi mają inny odcień ale widać tylko na zdjęciach.
Ładna i zadbana furka, no i teen napęd
Z lakierem miałem podobny problem o ile to możliwe u Ciebie. Poprostu kiedys ktoś zobezbieczył lakier specjalnym ''silikonem'' (tak to sie zwało chyba)
, ale niedokładnie i pozostały plamy ,a jak zmatowiały to miały inny odcien i się dziwiłem co to jest. :shock:
Najlepiej zrób je jakąś pastą, troche Ci to zajmie ale efekt jest zadowalający.A najlepsze do tego to k2 Tempo.
Pozdrawiam