Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Doradźcie mi - chrom avensis

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.
Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 22 sie 2009, 20:15

Ciekawe kiedy ASO dojdą do wniosku że jeśli zaproponują normalne ceny za części to po prostu ludzie zaczną tam kupować ? Ja mam inny przykład, podobno zębatka zdawcza do VFRki w ASO kosztuje 350 zł :!: za coś co ma 17 zębów, trochę metalu, trochę gumy i co trzeba wymienić w najlepszym przypadku po 25 tyś km. Dla porównania za cały napęd bardzo dobry skąd innąd dałem 600 zł z czego 430 kosztował sam łańcuch. Zestaw składał się z łańcucha i dwóch zębatek 17 i 43 zęby.

Za kawałek chromu nigdy w życiu nie dałbym 600 zł, ciekawi mnie kto to kiedykolwiek kupi w tym salonie. Za te 6 stówek wolałbym pojechać nad morze.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 22 sie 2009, 20:29

Kiedyś pytałem się o regulator temperatury oleju (taki termostat oleju) do swojej B3. Za pierdołek który budową przypominał zwykły termostat krzyczeli 250-300 zł. Odpuściłem sobie.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 22 sie 2009, 20:57

Do ASO tylko jak masz gwarancje lub jeśli znajomek tam zasiada i tyle.
Nie można się z Tobą nie zgodzić ;-)
luk_OP_Q89 pisze:W ASO Peugeota w którym pracowałem 200%marży to było minimum.A Peugeot Polska niczego nie monitorowało,każdy właściciel ASO ustala roboczogodzinę i ceny części jak chce.Mało tego nawet ilość roboczogodzin przypadających na daną czynność naprawczą/serwisową waliłem z palca a nie z programu/katalogu.Na polecenie bossa.Zawsze można umotywować trudnościami z demontażem blebleble...
A teraz najgorsze:Niektóre części nie posiadające żadnych nr.(tylko pudełka)typu klocki,końcówki,tarcze,itp.Braliśmy z dużej hurtowni tanie zamienniki.A kasowaliśmy jak za ori.
Na szczęście u nas takie coś nie przejdzie. FORD Polska na bieżąco monitoruje poczynania swoich dilerów poprzez wszelakiego rodzaju raporty dotyczące sprzedaży samochodów, obrotu częściami, serwisu, roboczogodzin, na ankietowaniu klientów skończywszy. Oczywiście zdarzy się czasem jakiś mały przekręt, choć by taki jak podałem wyżej. Dotyczy to przede wszystkim firm ubezpieczeniowych, które płacą za naprawy samochodów, bo jak oni nas, tak my ich ;-) Klient indywidualny zawsze dostaje ori część lub materiał który zamówił. No a marża, jak to marża :-)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 22 sie 2009, 21:03

Powiem Wam Tak.
Gdyby nie samochody flotowe i leasingowe, to wszelkie ASO wiedziałyby jakie ceny ustalać.
Zwłaszcza te drugie, bo floty też serwisują już w Warsztatach u Pana Kazia jak tylko gwarancja sie skonczy.
Niestety dopóki tak nie bedzie, zwykly szary ludzik w ASO niewiele kupi. Za świece dałem jedynie ( uwaga ) 408 zł. ( po taniości, promocja )
Poza ASO kosztowały ok 370 zł i bardzo ciężko było je dostać. Dlaczego ? Ano dlatego, bo Toyota weszła w deal z firmą Denso ( producent katalogowy, pierwszy montaż ), aby ta nie zaopatrywała sprzedawców detalicznych. Wiem to stąd, iż kolega prowadzący sklep z częściami dzwonił przez hurtownie, aż bezpośrednio do przedstawicielstwa PL Denso.
Dlaczego nikt nie zgłosił tego do UOKiK ? Nie wiem, dla mnie ewidentnie prosi się to o nagłośnienie.
Który sklep weźmie sobie na kart 5000 świec do danego silnika ? Żaden, bo leżeć mu to będzie 200 lat. Stąd taki kłopot w kupieniu ich, a zamienników też nie ma adekwatnych. Oczywiście można wkręcić coś innego co da iskrę i jakoś tam będzie jeździć.

Inna sprawa, to gwarancja. Producent zarabia na aucie 60 %, a 40 % to zysk z wymuszonych gwarancją, płatnych przeglądach w których nie robi sie tak naprawdę nic. Kosmetyka.

Wymiana w ASO po taniości ( jest akcja pt serwis dobrych cen dla samochodów pogwarancyjnych Toyota) amortyzatorów przednich to koszt 1139,23 PLN

Amortyzatory KYB do tej samej avensis, nowe na Allegro lub w sklepie to koszt ok 420 zł za oba przednie. Wymiana w każdym warsztacie to ok 150 zł, mamy zatem 570 zł w dobrym układzie ok 500 zł.
Czyli ponad dwukrotnie taniej niż w ASO podkreślam PO TANIOŚCI w tejże akcji.

Ostatnia moja wizyta dośc przyjemna, choć pewnie tania nie była. Coś zaczęło mi delikatnie, czasami stukać, stuknąć z tyłu. Jako, że pedant samochodowy ze mnie, a w tym aucie jest zupełna cisza i sielanka, pojechałem do ASO, przegląd zawieszenia za darmo. OK, fajnie.
Wykryli silentbloki tylne. Wymieniamy ? OK. 230 zł części z wymianą. Pewnie gumy kosztują 20, 30 zł, zatem zarobili tak czy siak z 400 %, ale szybko, sprawnie w przyjemnej atmosferze wymieniłem nie kombinując. Auto w sumie dość nowe, to historia ASO troszkę się liczy. Fakt, że nie musiałem u nich robić. Sprawdzili co to, powiadomili za darmo, mogłem pojechać bez robienia tego.

Zły jestem na ceny w ASO, ale dopóki mnie stać odwiedzam ich. Podoba mi się obsługa Toyoty i znajomość auta, chcę kontynuować bo mam książkę od nowości serwisowane w ASO.

Wymiana oleju kosztuje 70 zł. Oczywiście sama robota. U mojego znajomego mechanika płacę za wymianę 15, 20 zł, czyli 50 zł taniej. Niestety chcę dać 50 zł za historię ASO i pieczątke i decyduję się na to. Troche to smutne, ale prawdziwe.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 22 sie 2009, 22:24

Doc pisze:Inna sprawa, to gwarancja. Producent zarabia na aucie 60 %, a 40 % to zysk z wymuszonych gwarancją, płatnych przeglądach w których nie robi sie tak naprawdę nic. Kosmetyka.
Tylko BMW i Porsche w Europie zarabia pieniądze warte uwagi na sprzedaży nowych fur.Reszta zgarnia grosze bo to serwisy utrzymują markę.
Zły jestem na ceny w ASO, ale dopóki mnie stać odwiedzam ich. Podoba mi się obsługa Toyoty i znajomość auta, chcę kontynuować bo mam książkę od nowości serwisowane w ASO.

Wymiana oleju kosztuje 70 zł. Oczywiście sama robota. U mojego znajomego mechanika płacę za wymianę 15, 20 zł, czyli 50 zł taniej. Niestety chcę dać 50 zł za historię ASO i pieczątke i decyduję się na to. Troche to smutne, ale prawdziwe.

Z tymi pieczątkami też różnie bywa.Bo przyjeżdżasz na serwis/przegląd duży czy mały i za to masz pieczątkę oraz czynności obsługowe.Ale jeśli serwis sugeruje że do wymiany to czy tamto nie musisz się decydować.Potem sprzedajesz furę jakiemuś gościowi patrzy pieczątka z przed miesiąca,aha czyli wszystko super serwisowany.A tu wywalone zawieszenie albo koło dwu masowe.Ja robiłem wpis na fakturze w uwagach(jeżeli klient odmówił naprawy) np. D/W wahacz P/P oraz łącznik stabilizatora P/P -klient odmówił naprawy.Po pierwsze dla tego że w razie dzwona,sprzedaży czy innej bidy miałem podkładkę.A po drugie dlatego że to "mobilizowało" klienta do inwestowania w auto.Wszak wpis na fakturze zostawał w systemie i następny właściciel poznał by historię po kupnie.Niestety nie wszystkie serwisy tak postępują,większość włazi w d... klientom i nic nie piszą.
IC69 pisze: Na szczęście u nas takie coś nie przejdzie. FORD Polska na bieżąco monitoruje poczynania swoich dilerów poprzez wszelakiego rodzaju raporty dotyczące sprzedaży samochodów, obrotu częściami, serwisu, roboczogodzin, na ankietowaniu klientów skończywszy

Taa...a u nas w Opolu Chwaliński kupuje powiedzmy 70 aut na siebie zgarnia bonus za wynik sprzedaży a auta chodzą w systemie flotowym w firmach i u prywatnych ludzików ;-) Jakiś tam monitoring jest,ale bez przesady.

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 23 sie 2009, 11:16

ASO Kia
swiece zarowe
kupno- 16zl
sprzedaz- 120zl
:mrgreen:

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 24 sie 2009, 08:44

Tak licząc to trzebaby sprawdzić za ile taka listwa jest produkowana w chinach czy gdzie oni to robią, ilu jest pośredników i kto tak naprawdę zarabia. Chcecie kupować tanio a jak sami robicie komuś to czasem nie wolicie jak ktoś zapłaci więcej ? :)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 24 sie 2009, 11:18

OGr pisze:Chcecie kupować tanio a jak sami robicie komuś to czasem nie wolicie jak ktoś zapłaci więcej ? :)
Wiadomo, że każdy chce, ale ma to swoje granice ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”