światła dzienne
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
światła dzienne
Panowie co o tym myślicie ?
straszny wieś tuning ?
Z praktycznego punktu widzenia jest to doskonałe.
Nie wypala się latem przy +30C, w korkach, bez sensu odbłyśników w soczewkach xenon. Swoje reflektory, odbłyśniki niedawno regenerowałem. 150 zł od sztuki.
Teraz co prawda idzie jesień, zima, więc i tak mijania, ale latem, wiosną ?
Ten praktyczny punkt widzenia mnie skłania do tego, ale brzydzę się wieś tuningiem. Sam nie wiem, chyba tak źle to nie wygląda.
http://www.avensisklub.pl/topics4/276.htm
straszny wieś tuning ?
Z praktycznego punktu widzenia jest to doskonałe.
Nie wypala się latem przy +30C, w korkach, bez sensu odbłyśników w soczewkach xenon. Swoje reflektory, odbłyśniki niedawno regenerowałem. 150 zł od sztuki.
Teraz co prawda idzie jesień, zima, więc i tak mijania, ale latem, wiosną ?
Ten praktyczny punkt widzenia mnie skłania do tego, ale brzydzę się wieś tuningiem. Sam nie wiem, chyba tak źle to nie wygląda.
http://www.avensisklub.pl/topics4/276.htm
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80

Może na wiosnę znajdziesz coś dedykowanego pod twój zderzak,lub coś ciasno spasujesz.
Jestem zwolennikiem świateł dziennych ale homologowanych i niezbyt oczojebnych,zbyt dużych (są modele ciągnące się na 30 diód i wyglądają jak lampki choinkowe).
W tym konkretnym aucie/zderzaku dzienne są zbyt blisko przeciwmgielnych co mnie deczko razi.
Jestem zwolennikiem świateł dziennych ale homologowanych i niezbyt oczojebnych,zbyt dużych (są modele ciągnące się na 30 diód i wyglądają jak lampki choinkowe).
W tym konkretnym aucie/zderzaku dzienne są zbyt blisko przeciwmgielnych co mnie deczko razi.
- Oofol
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Andrzej, moim skromnym zdaniem jest to dobry pomysł. Sam zamierzam coś takiego założyć.
Jest jednak ważną rzecz na której musisz skupić swoją uwagę - jakość. Jest wiele rodzajów tego typu lampek. Niektóre są niebywale tandetne...
Na "zaodrzu" jeździ bardzo dużo aut z takimi dodatkami i wygląda to nieźle, żeby nie powiedzieć seryjnie. Przy dobrym wykonaniu lampek diody dają czystą biel a nie niebieski i światło jest odpowiednio rozpraszane przez dobrej jakości odbłyśniki.
A tak swoją drogą to w tak młodym aucie jak Twoja Toyota musiałeś regenerować już odbłyśniki :?: :!: :?: :!:
Jest jednak ważną rzecz na której musisz skupić swoją uwagę - jakość. Jest wiele rodzajów tego typu lampek. Niektóre są niebywale tandetne...
Na "zaodrzu" jeździ bardzo dużo aut z takimi dodatkami i wygląda to nieźle, żeby nie powiedzieć seryjnie. Przy dobrym wykonaniu lampek diody dają czystą biel a nie niebieski i światło jest odpowiednio rozpraszane przez dobrej jakości odbłyśniki.
A tak swoją drogą to w tak młodym aucie jak Twoja Toyota musiałeś regenerować już odbłyśniki :?: :!: :?: :!:
- IC69
- Przyjaciele

- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jeżeli spełnisz te wszystkie warunki, to będziesz miał pewność, że do nich nie dopłaciszŚwiateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:
* Symetrycznie względem osi pojazdu
* Na równej wysokości
* Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
* Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
* Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być ≥40cm², a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
Natomiast co do wyglądu, to niczego sobie <ok>