Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

450 euro kary za naruszenie praw autorskich, download

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.
Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

450 euro kary za naruszenie praw autorskich, download

Post autor: FranoF1 » 01 lis 2009, 12:16

witka,

Musze z przykrością pożalić się, że w sobote dostałem nie przyjemny list na 10stron a4, w którym chodzi o nielegalny download mp3, autora Jens Vogt. Chciałbym Was ostrzeż, byście nic takiego nigdy nie otrzymali.

Czas do zapłaty 10.11.2009, jeżeli nie zaakceptuje to sprawa trafi do sądu i koszta zaczynają się od 5100 euro, masakra.

Kutafony nawet wiedzieli, w którym czasie zacząłem pobierać i o której godzine skończyłem... Zostałem po prostu bez słów.

Panowie uważajcie.

Pozdr
Krzysiek.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 01 lis 2009, 13:11

FranoF1, a nie zwinęli Ci kompa/dysku żeby znaleźć więcej nielegalnego stuffu? Czytałem kiedyś o podobnych akcjach w polskich akademikach tylko że brali się za tych co do których mieli podejrzenie że rozprowadzają piraty przez P2P.

W pobliskim miasteczku Międzyrzecu Podlaskim też swojego czasu kontrowali ostro komputery osób które zapisały się na radiowy internet. Firma która była dostawcą tego internetu napisała na swojej ulotce że będzie udostępniać kilka setek filmów na w-lanie ten wpis ponoć podziałał jak płachta na byka w wydziale policji gdzieś w Lublinie.
Masa ludzi dostała kary w okolicach 15 000 zł za to co mieli na dyskach.

Sam staram się trzymać jak najwięcej piratów z dala od komputera aby w razie kontroli nie znaleźli.

PS. trochę szkoda tych 450€

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 01 lis 2009, 16:31

aldi pisze:FranoF1, a nie zwinęli Ci kompa/dysku żeby znaleźć więcej nielegalnego stuffu?
Namierzyli mnie podczas ściągania, nie robili najazdu na dom. Może, dlatego, że z neta korzystam tylko w weekendy, troszkę pechowy przypadek, że akurat na mnie trafiło... a miała być lekka maska do Audi :-(

spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kris
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 1.6 JK

Post autor: spiczi » 01 lis 2009, 17:21

Ściągałeś p2p :?: Musieli u siebie na kompie udostępniać te pliki i widzieli kto ściąga i pewnie jesteś jedynym którego złapali. :roll:

Jak się tak zastanowić nad prawami autorskimi to na naszym forum też jest trochę plików które naruszają prawa autorskie (skany książek itp) i jak by sie ktoś uwział to i z forum mógłby byc problem

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2009, 22:59

To mam do was takie pytanko. Korzystam z internetu radiowego. Tyle że koleś od którego to mam nie za bardzo dba o ten interes (dostał zlecenie od gminy na jakieś systemy informatyczne i radiówkę puścił sobie bokiem) tak że sieć jest całkowicie niezabezpieczona. Korzystam sobie więc z tego neta za darmo tak jak i połowa osiedla. Z tego co wiem to wszyscy korzystający mają jedno zewnętrzne IP sieci. W takim razie nie ma chyba możliwości namierzenia mojego kompa. Jeśli nawet znali by IP mojego to nie ma sposobu na określenie tego gdzie mieszkam? Dobrze kombinuje?

UFOtm
Moderator
Moderator
Imię: Michał
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Kontakt:

Post autor: UFOtm » 01 lis 2009, 23:51

:arrow: Kris strasznie mi przykro - czemu to zawsze trafia na tych co chca tylko odrobine sobie poprawic status.
Odpowiadajac sobie samemu, pewnie dlatego, ze nie dzialamy z premedytacja i jestesmy lakomym kaskiem jak ktos chce sie wykazac... <buu>

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz

Post autor: Audi 80 Polska » 02 lis 2009, 08:31

Labiel pisze: Z tego co wiem to wszyscy korzystający mają jedno zewnętrzne IP sieci. W takim razie nie ma chyba możliwości namierzenia mojego kompa. Jeśli nawet znali by IP mojego to nie ma sposobu na określenie tego gdzie mieszkam? Dobrze kombinuje?
Zależy jak podszedł do tego administrator tej sieci. Gdyby sieć była w pełni legalna miałby obowiązek logowanie ruchu sieciowego - kto z jakiego adresu IP wewnętrznego łączy się z IP na zewnątrz sieci. Tylko jak twoja sieć jest nie do końca profesjonalna to ciekawe czy jest tam jakiś w miarę profesjonalny serwer czy tylko jest zrobione na jakimś tanim routerze.
spiczi pisze:Jak się tak zastanowić nad prawami autorskimi to na naszym forum też jest trochę plików które naruszają prawa autorskie (skany książek itp) i jak by sie ktoś uwział to i z forum mógłby byc problem
Podejrzewam że mogliby się przyczepić do właściciela serwera że rozpowszechnia "piraty". Chyba że by się udało wymigać i udowodnuć że administrator nie miał pojęcia o tych plikach które wrzucił jakiś użytkownik.
Podobnie działają serwisy które zarabiają dzięki rozpowszechniani piratów. Takie jak chomikuj.pl, rapidshare etc. Może jakby wrzucić te nasze pliki na rapidshare i dać linki do nich to można by się wymigać tak się robi na forach warezowych i do nich nie można się przyczepić bo nie trzymają oni nielegalnych danych u siebie tylko mają linki.
Zresztą trzeba by wynająć prawnika aby zaspokoić swoją ciekawość.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 02 lis 2009, 15:07

Apropo materiałów na forum:albo dostęp tylko dla "swoich" albo wyczyszczenie skanów z tytułów i innych identyfikatorów,albo jak pisze aldi, na zewnętrznym serwerze.Takie metody chronią w 100% przed ew.kłopotami.Chociarz u nas nie niemcownia,szkodliwość społeczna znikoma nikt się rzucał nie będzie.

FranoF1, współczuje stary,te europejskie standardy...na naszym podwórku pewno nikt by cię nie męczył.

Chociarz jak bym coś tam nagrywał i żył ze sprzedaży tego czegoś na płytach to pewnie dostawał bym kabli i maksymalnej piany patrząc na torrentowe zwyczaje :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”