Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nasze forum.

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.
Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Nasze forum.

Post autor: Kokolino » 23 lut 2010, 08:05

Witajcie.
Jak zapewne niektórzy wiedzą nie jestem zbyt wylewny i może nie przedstawie w pełni tego co mam na myśli.
Do napisania tego tematu skłoniły mnie ostatnie wydarzenia na forum, a one niestety nie są ani dobre ani miłe.
Na początek przytoczę jedną z wypowiedzi naszych klubowiczy:
że kazdy z modów ma swój styl, ale kurwa muszą zrozumieć, że wszyscy razem i każdy z osobna pracujemy na opinie administracji
pozwolę sobie na to aby ta osoba została anonimowa.
Zmieniłbym w terści tylko to: że każdy z nas a w szczególności moderatorzy i sympatycy. Niestey trzeba stwierdzić że ostatnio znów zaczyna się dziać na forum. Ludzie zaczynają sobie skakać do oczu, powstaje coraz więcej nieporozumień, coraz więcej nienawiści i coraz mniej polubownych rozwiązań problemów.
Ostatnimi czasy długo się zastanawiałem dlaczego takie sytuacje mają miejsce i jedynym powodem takie sytuacji wydaje mi się być zbytnia pobłażliwość i brk jednomyślności wśród nas.
Z łezką w oku wspominam jak na początku istnienia tego forum panowała tu miła i w miarę zgodna atmosfera, ludzie na forum sami nawzajem się pilnowali, grzecznie zwracali sobie uwagę i starali się być uczynnymi wobec siebie. W chwili obecnej każda próba zwrócenia uwagi drugiemu userowi a nie daj Boże modowi albo kończy "przedszkolnym" fochem albo awanturą. Taka sytuacja panuje prawie na każdym kroku. Powstaje coraz więcej niewyjaśnionych waśni, coraz więcej pytań bez odpowiedzi.
Uważam iż, zamiast się czepiać o pierdoły, ciskać w siebie piorunami trzeba czasem zacisnąc zęby, przełknąć dumę i podać sobie rękę, aby móc zacząć działać jak społeczność a nie jak banda rozwydrzonych dzieciaków boczących się o byle zabawkę. Panowie więcej kompromisu, więcej dialogu i więcej porozumień. Nie róbmy tak jak nasz RZĄD i dąsajmy się o byle powody a brudy nasze pierzmy w na naszym podwórku. Moderator powinien być podporą dla drugiego moderatora a nie wilkiem.
Nie mogę sobie do tej pory wyjaśnić jak to jest że ktoś przez kogoś odchodzi, rezygnuje z funkcji. Obserwując takowe sytuacje to tak jaby oglądać widomości z sejmu.
Następna sprawa to kasowanie postów, podpisów etc. Tutaj trzeba być elastycznym na pewno nikt nie będzie pozwalał na łamanie regulaminu ale panowie nie popadajmy w skrajośći i nie egzekwujmy prawa wstecz toż to porażka jest. Podpisy, obrazki avatary, jeżeli jest coś wyjątkowo wulgarnego, obelżywego ipt to kasujmey jeżeli natomiast co się nie podoba, ktoś zgłasza to wyślijmy wiadomość do posiadacza niech wie że jest widziany i że ma wpływ na kreowanie swojego wizerunku, a nie od razu kosz.
W wielu wątkach nie brałem udziału, milczałem sądząc że sprawy się jakoś wyjaśnią to był największy błąd bo się nie wyjaśniły.
Pisząc to nie chcę nikogo ganić ani chwalić ale chcę ratować forum bo dalszy rozwój takiej sytuacji prowadzi do tego że to forum przestanie istnieć.
W każdej nawet najlepszej rodzinie zdarzają się burze, ale burze przemijają i znów świeci słońce a będąc członkiem naszgo klubu to bycie członkiem takiej wirtualnej rodziny.
Każdy z nas jest inny, dla każdego z nas co innego jest lepsze ale jeżeli chcemy forum z przed dwóch lat to musimy zjednoczyć nasze siły bo w jedności siła.
Tak proszę Was koledzy o zakopanie "siekier" i zebranie sił aby na tym forum zaś zapanował niepowtarzalny klimat taki jakimi niepowtarzalnymi są nasze auta.
P.S. Tak jak na początku pisałem nie jestem wylewny(to chyba moje najdłuższe wypracowwanie :mrgreen: ) ale mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 23 lut 2010, 09:50

kokolino1 pisze:Każdy z nas jest inny, dla każdego z nas co innego jest lepsze ale jeżeli chcemy forum z przed dwóch lat to musimy zjednoczyć nasze siły bo w jedności siła.
Święte słowa. Polać mu <piwo>

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 23 lut 2010, 09:57

Dlatego proponuje usunąć ten temat z kasowaniem postów wyjaśnić sprawę z usuwaniem postów czy postanawiamy jeden drugiemu całkowicie się nie wtrącać i żyć w zgodzie i pomagając sobie nawzajem bo po to tu jesteśmy żeby trzymać ład i porządek a to co się teraz dzieje przechodzi ludzkie pojęcie.W końcu nie ma nas tak strasznie dużo żebyśmy sobie z taką sytuacją nie poradzili

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 23 lut 2010, 10:18

Zgadzam się z tym w 110 % i podpisuje obiema rękami.
Dla zwykłych userów dział S jest specjalnym wyróżnieniem działalności tego forum. Nie dawno Ysiul sam napisał że czuje się wyróżniony i jest to dla nie go zaszyt.
Jest to niewątpliwie ogromna nagroda za udział w czynnym budowaniu "Polskiego Klubu Audi 80". Z chwilą kiedy ja otrzymałem prawa wstępu do tego działu też poczułem się wyróżniony. Ilość osób mających tu dostęp na tle zarejestrowanych userów to kropla w morzu. Skoro mamy być wzorem dla innych takie sytuacje jaka ma teraz miejsce nie mogą się zdarzać. Jednakże skoro sie już zdarzyła powinniśmy wyciągnąć z tego jakieś właściwe wnioski i wyjść z tego silniejsi. W każdej grupie (rodzinie) są lepsze i gorsze dni ale nie można dopuścic do tego żeby taka pierdoła ciągła za sobą tak powazne konsekwencje.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 23 lut 2010, 10:41

kubik pisze:Zgadzam się z tym w 110 % i podpisuje obiema rękami.
Dla zwykłych userów dział S jest specjalnym wyróżnieniem działalności tego forum. Nie dawno Ysiul sam napisał że czuje się wyróżniony i jest to dla nie go zaszyt.
Jest to niewątpliwie ogromna nagroda za udział w czynnym budowaniu "Polskiego Klubu Audi 80". Z chwilą kiedy ja otrzymałem prawa wstępu do tego działu też poczułem się wyróżniony. Ilość osób mających tu dostęp na tle zarejestrowanych userów to kropla w morzu. Skoro mamy być wzorem dla innych takie sytuacje jaka ma teraz miejsce nie mogą się zdarzać. Jednakże skoro sie już zdarzyła powinniśmy wyciągnąć z tego jakieś właściwe wnioski i wyjść z tego silniejsi. W każdej grupie (rodzinie) są lepsze i gorsze dni ale nie można dopuścic do tego żeby taka pierdoła ciągła za sobą tak powazne konsekwencje.
W pełni się z Tobą zgadzam <ok>
Powinniśmy przestrzegać zasady, że Sympatyk, a zwłaszcza moderator ma świecić przykładem, dawać przykład i dbać o wizerunek PKA80. Przynależność do tego grona nie tworzy z nikogo "świętej krowy" i nie daje prawa do czepiania się innych z byle pozoru. I jak przedmówcy wspomnieli, jest to dla każdego wyróżnienie.
Dlatego uważam, że nie może tak być, że ktoś robi bałagan, oczernia innych wypisując bzdury na otwartym forum bądź SB oraz w inny sposób podburza userów, tworzy jakieś śmieszne grupy, a potem udaje, że nie wie o co chodzi.
Chciałbym jeszcze coś wyjaśnić. Może nie wszyscy z Was wiedzą dlaczego wstawiłem się w obronie Jacka. Otóż sam niedawno byłem przedmiotem ataków tej samej osoby, co Jacek i nie ukrywam, że było mi przykro gdy, za moje zaangażowanie dostałem przepraszam za słowo ale zjeby tylko dlatego, że że odważyłem się napisać użytkownikowi, który się okazał kolegą innego moderatora, sugestię pod jego ogłoszeniem aby dodał zdjęcie sprzedawanego przedmiotu! Wtedy zaczęła się burza. Skargi, tupanie bucikiem i inne nazwijmy to naciski. Panowie! Nie tędy droga! Nikt nie jest ponad prawem. Skoro mamy regulamin, to niech każdy go przestrzega.
To jest Klub, w którym każdy z nas jest dobrowolnie, ale niektórzy chyba przywiązują zbyt dużą wagę, do pewnych rzeczy. Uważam to za śmieszne, chociaż z drugiej strony świadczy też o zaangażowaniu w sprawy Kluby. A skoro każdemu z nas dobro PKA80 leży na sercu, to uważam, że nie ma sensu się kłócić, tylko działać razem.
Zatem dajmy sobie wszyscy na luz i zapomnijmy o pierdołach.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 23 lut 2010, 10:41

Moje propozycje rozwiązania "problemów" (napisałem w cudzysłowie bo dla mnie ja tu nie zauważam żadnego problemu merytorycznego, tylko tzw. czynnik ludzki)

1. Sztywny podział kompetencji - każdy mod odpowiedzialny za 1 dział i ogarniający to co tam się dzieje, i na piśmie wypisane co kto ma pod opieką i za co odpowiada,
kwestie przerzucania tematów z działu do działu wg uznania, jeśli konflikt wyjaśnianie i wspólne zastanawianie się na PW lub w dziale sympatyków,
jeśli widzisz coś złego w dziale należącym do innego moda czy na tzw. jego poletku, zgłaszasz post lub informujesz go inaczej pw/gg a on robi z tym co uważa
Jeśli nadal jest konflikt powinien jednoznacznie rozstrzygać wyższy rangą - czyli w kolejności junior admin a na końcu admin, należy wtedy przyjąć jego rozstrzygnięcie

2. Lista ludzi którzy nie mają nic przeciwko kasowaniu swoich postów przez innych, oraz druga lista nazwijmy to roboczo "świętych krów" z którymi trzeba uzgodnić żeby sami sobie wyedytowali czy usunęli posta, lub po prostu zostawianie wszystkiego co napisali nietknięte (nawet jeśli nie ma sensu, lub jest niezgodne z regulaminem)

ps.
3. wysłanie każdemu kurierem paczki z melisaną do zaparzenia w sytuacji stresowej ;-)

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 23 lut 2010, 11:27

Wreszcie ktos opisal to wszystko tak jak to widzi z boku.
Ja wlasnie nie rozumiem tego ze miedzy nami powstaja konflikty w skutek ktorych ktos cos traci albo sam dobrowolnie rezygnuje, tak jak w naszym rzadzie :-/ .
Powinnismy swiecic innym userom przykladem i jesli juz takie sprawy maja miejsce to zalatwiac je w spossob normalny a nie "przedszkolnym" fochem i tym bardziej powinniesmy nauczyc sie radzic z problemami u nas bo to pewnie nie ostatni taki.

Co do rozwiazania pewnych spraw to bardzo podba mi sie
Skuciok pisze:1. Sztywny podział kompetencji - każdy mod odpowiedzialny za 1 dział i ogarniający to co tam się dzieje, i na piśmie wypisane co kto ma pod opieką i za co odpowiada,
kwestie przerzucania tematów z działu do działu wg uznania, jeśli konflikt wyjaśnianie i wspólne zastanawianie się na PW lub w dziale sympatyków,
jeśli widzisz coś złego w dziale należącym do innego moda czy na tzw. jego poletku, zgłaszasz post lub informujesz go inaczej pw/gg a on robi z tym co uważa
Jeśli nadal jest konflikt powinien jednoznacznie rozstrzygać wyższy rangą - czyli w kolejności junior admin a na końcu admin, należy wtedy przyjąć jego rozstrzygnięcie

2. Lista ludzi którzy nie mają nic przeciwko kasowaniu swoich postów przez innych, oraz druga lista nazwijmy to roboczo "świętych krów" z którymi trzeba uzgodnić żeby sami sobie wyedytowali czy usunęli posta, lub po prostu zostawianie wszystkiego co napisali nietknięte (nawet jeśli nie ma sensu, lub jest niezgodne z regulaminem)

ps.
3. wysłanie każdemu kurierem paczki z melisaną do zaparzenia w sytuacji stresowej
w szczególności punkt 3. :-)

Solskier slusznie zauwazyl ze to nie jest tylko kwestia problemu jednego posta tylko chodzi tam o honor, chyba niestety ma w tym duzo racji.
Kuzwa ludzie nie moze tak byc ze sie jeden na drugiego obraza, unosi honorem i nie odpusci za wszelka cene :!:
W ty miejscu przywoluje pod tablice trzech wymienionych w poprzednim temacie czyli Ofool, grze i FranoF1 i słucham Panów co ma kazdy do powiedzenia i jak widzi rozwiazanie tej kłotni ktora powstala w sposob normalny! i nawet niech mi żaden nie probuje sie zaczynac klocic bo <palma>

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 23 lut 2010, 11:32

Ja tam widzę takie rozwiązanie problemu: zapomnieć o sprawie i tyle.
I niech jeden mod nie czepia się drugiego o jakieś duperele, bo to przecież jest bez sensu. Skoro już ktoś coś zrobił, to chyba miał w tym jakiś cel. A jeśli już, to są przecież PW i nie trzeba od razu sprawy ciągnąć na SB (tu ukłon dla Franka).

Poza tym jestem przeciwny wprowadzaniu nowych zasad, bo w pewnym momencie do tego dojdzie, że pogubimy się w tej papirologii. Tak jak jest jest dobrze. Do tej pory to funkcjonowało i myślę, że nadal będzie funkcjonowało bez przeszkód.

Trzeba robić swoje i tyle.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 23 lut 2010, 16:10

Peace, Panowie <oki>

Tylko, niech mi który jeszcze raz spróbuje wejść w drogę, to.... <nunczako>

<haha>

Sorki, żarcik taki. :mrgreen: ;-)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 23 lut 2010, 19:36

Wszystko co zostało powyżej napisane to prawda z która się zgadzam w większej mierze.
Z tym jednak zupełnie się nie zgadzam. Wszyscy muszą być równo traktowani - albo wszyscy wszystkim (modzi) mogą usuwać i edytować posty albo nie - to trzeba postanowić.

Co do całej akcji to ja do dzisiaj nie rozumiem dlaczego ona miała miejsce i ciekawi mnie dla czego zostałem wymieniony jako pierwszy (to chyba ja zostałem zaatakowany..) - Adaś

Jakie jest moje stanowisko? Już pisałem i napiszę jeszcze raz.

Chamstwa nie lubię i odpowiednio reaguję ale też nie jestem zawistny i nie widzę problemu aby się pogodzić.

BTW
Z łezką w oku wspominam jak na początku istnienia tego forum panowała tu miła i w miarę zgodna atmosfera, ludzie na forum sami nawzajem się pilnowali, grzecznie zwracali sobie uwagę i starali się być uczynnymi wobec siebie.
Oj ja też wspominam te czasy...
Na samym początku codziennie można było przeczytać wszystkie nowe posty co dziennie! Ale po miesiącu czy dwóch już się nie dało :-P Ale wszyscy sobie pomagali i wszyscy dbali o porządek...

spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kris
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 1.6 JK

Post autor: spiczi » 23 lut 2010, 19:44

to chyba OT bedzie :roll:
Skuciok, propinujesz podzial dzialów na poszczególnych modetatorów, nie sadze ze jest to dobry pomysl. Ja mam np tak, ze wchodze na forum przegladam wszystkie tematu po kolei i jak cos gdzies widze, to wpisuje uwage czy cos. Jak dostene np jeden dzial i nie bedzie mnie z 3 dni to sie bałagan zrobi i tyle. Szadze ze tak jak jest teraz ze kazdy zaglada wszedzie jeest ok i nie ma sensu tego zmieniać.

Co do atmosfery, to szadze ze powinnismy przestrzegać regulaminu, ale jednak być tez troche ludzmi i nie kasowac wszystiego jak leci.
Co do pilnowania porzadku na forum, to dzis przegladajac tematy zauwazyłem ze jednak sa osoby ktore zwracaja uwage innym ze zle nazwali temat i nie zastosowali tagow (i nie sa to ani S. ani M.)
pozdrawiam <ok>

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 01 mar 2010, 11:02

Panowie...Radek podsumował zwięzle temat i sytuacje , świetnie że się z nim zgadzamy.

Nie rozwlekajmy tego co było w kolejnym temacie.

Każdy chyba wyciągnął wnioski z tych sytuacji które miały miejsce.

Czas pokaże na ile nas stać , wszystkich razem i każdego z osobna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”