Audi Cabrio 1.9 TDi 1Z by Loczek
Chyba chciałeś napisać, że najpierw plany związane z Kędziorem a pooootem lista Bezdasznika <ok> <tance>Loczek pisze: Plany sa spore. Zacznę od tych rzeczy tańszych i tego co można porobić samemu/ z Czarną . A biorąc pod uwagę jeszcze auto ów kobiety to PLNy są przeznaczane na dwa auta, więc czasowo to trochę potrwa... ale czego się nie robi dla OOOO <ok> .
Jeżeli chodzi o kosmetyki do polerki to polecam produkty firmy Normfest dwa rodzaje:quick pisze:Loczek, jak możesz to opowiedz jak wygląda sprawa polerki auta. Ile kosztuje takie urządzenie i czym się kierować przy zakupie? Jak często można wykonywać takie zabiegi?
- SCRATCH OFF (koszt pojemnika 1 L ok. 140 zł)- preparat ścierny;
- SPEED GLOSS (koszt pojemnika 1 L ok. 130 zł)- nabłyszczacz/wosk;
Pierwszy preparta jest nadkładany na umyty pojazd i sluży do ścierania lakieru (usuwa rysy, przebarwienia). Stosowany jest na sucho bądz po delikatnym nakropieniu na rozprowadzony preparat (rozprowadzamy po jednym elemencie, nie nanosimy na cały pojazd). Maszyna polerska nie musi być żadna pożądna (ja akurat mam możliwośc pozyczania takiej z wyższej półki ale są i tacy którzy do tego stosują np. wiertarki z przystosowaną do niej gąbką polerską). Po wykonaniu polerki maszyną powstają widoczne na słońcu zakola, więc należy powtórzyć polerowanie ręczne- po nałożeniu preparatu rozprowadzamy go szmatką, a następnie kulistymi ruchami polerujemy krok po kroczku.
Po tych zabiegach używamy Speed Gloss'a (jest to wysokiej klasy wosk, który w łatwy i długotrwaly sposób badaje autu błysk). Rozprowadzamy go na elemencie i czysta, suchą szmatką lub watą polerujemy/ wcieramy.
Jeżeli chodzi o SCRATCH'a to przy jego pomocy zabieg powtarzamy co ok. 6-8 miesięcy (należy pamiętać że każda polerka powoduje znikome ścieranie warsty lakieru) ale tylko i wyłącznie w technice ręcznej, a polerowanie Speed Glossem ja robię wtedy kiedy gdzieś wyjeżdzam w trasę i jest ładna pogoda lub zlot :mrgreen: . To są moje techniki działania, każdy może mieć inne, lecz stosuje te ponieważ mam znajomego co ma lakiernie i mi to polecił.
Podsumowując powiem tak, moim zdaniem efekt jest wart wlożenia kliku godzin i wydania większej sumy na preparaty niż te co w marketach- jak spróbujesz to się sam przekonasz i będziesz wiedzieć o czym mówię <ok> .
P.S.1. Po wykonaniu polerki ręcznej preparatem Scratch Off proponuję dokładnie umyć auto w szczelinach, a dopiero potem przystąpić do woskowania- Speed Gloss.
P.S.2. Używając maszyny polerskiej należy zwrócić szczególną OSTROŻNOŚĆ przy krawędziach, zakolach, załamaniach by nie doszlo do tzw. "przepalenia lakieru".
Hm.. czyli co do urządzenia co mógłbyś polecić w różnych przedziałach cenowych? Gąbka/materiał użyty na polerce ma znaczenie?
Czyli co do zabiegu polerki to: najpierw "zdziera" się lakier, potem ręcznie nanosi się preparat (jaki?) aby usunąć powstałe rysy a na końcu nanosi się wosk - ręcznie. Te powstałe w początkowej fazie rysy znikają? Ile czasu poświęcasz na polerowanie elementu ? Czy po takiej polerce nie uwydatniają się bardziej jakieś ubytki, np. powstałem od małych kamyczków.
Czyli co do zabiegu polerki to: najpierw "zdziera" się lakier, potem ręcznie nanosi się preparat (jaki?) aby usunąć powstałe rysy a na końcu nanosi się wosk - ręcznie. Te powstałe w początkowej fazie rysy znikają? Ile czasu poświęcasz na polerowanie elementu ? Czy po takiej polerce nie uwydatniają się bardziej jakieś ubytki, np. powstałem od małych kamyczków.
Gąbka nowa, typowa do polerowania lakieru.quick pisze:Gąbka/materiał użyty na polerce ma znaczenie?
Ceny oscylują od ok. 150 zł do 700 zł (są i droższe). Jak na użytki typowo domowe/własne to spokojnie można patrzec na te niższe półki.quick pisze:urządzenia co mógłbyś polecić w różnych przedziałach cenowych?
SCRATCH OFF.quick pisze:potem ręcznie nanosi się preparat (jaki?)
Ja bym tego nie nazwał rysami, tylko delikatnym efektem ubocznym :lol: (zakola),, które po wykonianiu ręcznym preparatem SCRATCH OFF znikają .quick pisze:Te powstałe w początkowej fazie rysy znikają?
Wszytko zależy jakie i ile jest rys- to trzeba doglądać i macać ręką :roll: . I jeszcze jedno- rysy w które "wpada" paznokieć nie zejdą z lakieru, jedynie troche je zamaskujesz.quick pisze:Ile czasu poświęcasz na polerowanie elementu ?
Nie zaobserowałem takiego zjawiska, aczkolwiek przy odpryskach od kamieni poprostu wykonałbym tylko i wyłącznie ręczną polerkę SCRATCH OFF'em w celu uniknięcia efektu zebrania lakieru z krawędzi obitych.quick pisze:Czy po takiej polerce nie uwydatniają się bardziej jakieś ubytki, np. powstałem od małych kamyczków.
Przy polerowaniu maszyną proponuję być ubranym w stare ciuchy i w przypadku aut CABRIO przykryć dach.
Czyli pierwsza faza - polerowanie urządzeniem - odbywa się bez użycia preparatu? Na suchą gąbkę?
Co do czasu, to ile zajęło Ci zrobienie połowy auta? Lub poszczególnych elementów, nie wiem jakim systemem robiłeś
Czy takie urządzenia mają jakieś prędkości obrotów, które należy odpowiednio dobierać do elementu karoserii tj. zagięć. Czy sposób polerowania elementów plastikowych tj. zderzaków różni się czymś od polerowania karoserii?
Ale Cię wypytuję
Co do czasu, to ile zajęło Ci zrobienie połowy auta? Lub poszczególnych elementów, nie wiem jakim systemem robiłeś
Czy takie urządzenia mają jakieś prędkości obrotów, które należy odpowiednio dobierać do elementu karoserii tj. zagięć. Czy sposób polerowania elementów plastikowych tj. zderzaków różni się czymś od polerowania karoserii?
Ale Cię wypytuję
TAK MAM DOSYĆ <ok> :roll: :mrgreen: .quick pisze:Ale Cię wypytuję
Nic bardziej mylnego- należy użyć Scratch Off.quick pisze:Czyli pierwsza faza - polerowanie urządzeniem - odbywa się bez użycia preparatu? Na suchą gąbkę?
Nie. Chyba że przypalisz lakier to łatwiej polakierować zderzaki <ok> .quick pisze:Czy sposób polerowania elementów plastikowych tj. zderzaków różni się czymś od polerowania karoserii?
Tak.quick pisze:Tak?
Prędkość obrotów zależy od maszyny. U mnie był to stopień II, ale ogólnie rozchodzi się o to by podczas delikatnego dociskania maszyna swobotnie się obracała i nie byly to wariackie obroty.quick pisze:A prędkości obrotów? Ile czasowo Ci to zajęło?
Czasowo na Cabrio zeszło sporo czasu. Zaczęło się rano a skończyło pod wieczór.
Moja dziewczyna- Czarna robiła tylko i wyłacznie polerkę Scratch Off ręcznie + Speed Gloss i Jej to zajęło 10 godzin <ok> - zuch dziewczyna :mrgreen: .
Scratch off myślę, że tak do 10-ciu polerek całego autaquick pisze:Aaa, jeszcze jedno: na ile polerek starczy tych specyfików, które przedstawiłeś?
Speed Gloss ok. 10-12/ lub więcej zależy od ilości nakładania preparatu woskowań całego auta.
Proszę 8-) .quick pisze:Dzięki Loczek za cierpliwość. Chyba wiem już wszystko.