[B4 NG]Kristal Silber by eSPe-do zobaczenia kiedys na drodze
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
taaa a mailes wylaczyc kompa, a jak tylko ktos napisal to od razu widze ze odpisujesz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:eSPe pisze: godzina nauki, 5 minut relaksu.
niestety tak to jest, tyle dobrego, że zderzaki są z ABSu, nie z poliuretanu, bo tych drugich można pomarzyć, żeby pospawać...Kolczat pisze:i zycze wiekszego powodzenia ze sklejaniem, bo moj juz peka
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
haha, mam 39"c gorączkji, mam prawo bredzićKolczat pisze:to sa wahacze, a mowisz o polimerach... albo cos w ten desen :mrgreen: IC69 wie jak to sie zwie <:P>spaykee pisze:z poliuretanu
ja mialem mega pokiereszowanego, wyprowadzili mi go na igle, ale tak jak mnie ostrzegal lakiernik ze to i tak moze pekac...
sa z polipropylenu - EPDM <mikolaj>
mój brat u siebie ma takie ustrojstwo, niewykonalne jest spawanie, jedyne co wchodzi w gre to drutowanie <mikolaj> wiem, bo mu rozwaliłem taki zderzak <mikolaj>
Kolczat a jak troszkę popęka toie ma tragedii <ok> zawsze można w miejscu pękniecia napwać troszkę więcej plastiku od spodu i powinno być git
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ej chemicy, wszystko żeście pomieszali.
Polipropylen >PP< - w/g mnie, najwdzięczniejsze tworzywo, które wyśmienicie daje się spawać i formować na ciepło.
>EPDM< - Etylo-Propylenewe-Dienowe-Monomery (tfu...język idzie połamać), w czystej postaci występuje m.in. w oponach, ale spotkałem się z takim tworzywem, jak >PP/EPDM<.
Ale wracając do klejenia, to podstawą sukcesu jest, spawać zderzak tym samym tworzywem z którego jest zrobiony.
Ja, jeszcze nie widziałem zderzaka z czystego ABS-u, no chyba, że z jakąś domieszką. To tworzywo jest bardzo sztywne i kruche zarazem, więc się na zderzak nie bardzo nadaje. Co do poliuretanu >PU<, to zgoda - robią z niego zderzaki, ale niestety jednorazowe, ponieważ ten materiał jest całkowicie niespawalny.spaykee pisze:zderzaki są z ABSu, nie z poliuretanu, bo tych drugich można pomarzyć, żeby pospawać...
spaykee pisze:sa z polipropylenu - EPDM
Polipropylen >PP< - w/g mnie, najwdzięczniejsze tworzywo, które wyśmienicie daje się spawać i formować na ciepło.
>EPDM< - Etylo-Propylenewe-Dienowe-Monomery (tfu...język idzie połamać), w czystej postaci występuje m.in. w oponach, ale spotkałem się z takim tworzywem, jak >PP/EPDM<.
eSPe, tylne lampy robione są z poli metakrylanu metylu >PMMA< - szkło akrylowe, mówią też na to "pleksiglas".eSPe pisze:A polipropylen to jak mnie uczyli na studiach to nie jest przypadkiem materiał na tzw Plexiglass? Nasze klosze lamp itp są chyba też z polipropylenu jak się nie mylę (oczywiście te plastykowe).
Ale wracając do klejenia, to podstawą sukcesu jest, spawać zderzak tym samym tworzywem z którego jest zrobiony.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
IC69 pisze:nie widziałem zderzaka z czystego ABS-u
itd itp...IC69 pisze:Co do poliuretanu >PU<, to zgoda - robią z niego zderzaki, ale niestety jednorazowe, ponieważ ten materiał jest całkowicie niespawalny.
no, to mamy jasność, zapisać, zapamiętać <ok>
jacy chemicy :lol: :lol: :lol: ja po ogólniaku jestem, remonty robię, a nie zderzaki spawam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:IC69 pisze:Ej chemicy, wszystko żeście pomieszali.
no i z tego są zderzaki w Daewoo Espero - auto mojego brata, w rodzinie od nowości <ok> prawda, całkowicie niespawalnyIC69 pisze:Co do poliuretanu >PU<, to zgoda - robią z niego zderzaki, ale niestety jednorazowe, ponieważ ten materiał jest całkowicie niespawalny.