Zmiany w zasadach rejestracji?
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Zmiany w zasadach rejestracji?
Witam.
Koledzy, myślę, że sprawa dojrzała do poważnego potraktowania. Może by rzeczywiście w jakiś sposób ograniczyć dostęp do działu ogłoszenia dla nowych użytkowników. Przejrzałem historię aktywności co niektórych użytkowników i sporo jest takich, którzy rejestrują się tylko po to by zamieścić ogłoszenie, a potem znikają. Jest też kilku takich, którzy traktują forum jak, za przeproszeniem, słup ogłoszeniowy oraz darmowy serwis. Niedawno jeden z użytkowników też się naciął na takiego usera. Ugadał się na obejrzenie i ewentualne kupno autka, a jak był w drodze (po przejechaniu już pół Polski) to ten ktoś zadzwonił, że oferta nie aktualna, chociaż wcześniej zapewniał, że będzie czekał. Doskonale wiedział, że klient jedzie z bardzo daleka.
Pojawiły się też głosy, moim zdaniem całkiem słuszne, by automatycznie blokować/kasować użytkowników, którzy bardzo długo są nieaktywni i na dodatek nie udzielają się na forum. Zmniejszyłoby to liczebność użytkowników do tych naprawdę zaangażowanych, czyli prawdziwych sympatyków marki i ograniczyło możliwość "żerowania" na marce klubu. Ja wiem, że forum to nie Allegro, ale można w ten sposób ograniczyć liczbę nierzetelnych użytkowników. A i porządek pewnie będzie większy, na serwerze miejsce się zwolni.
Był też głos (czarkaJ) za wprowadzeniem jakiejś drobnej opłaty wpisowej (na serwer np.), myślę że godny rozważenia, ale nie wiem jak to się ma do przepisów prawa, bo niejako wymuszałoby na nowych użytkownikach wniesienie opłaty, a to zdaje się wiąże się z koniecznością zarejestrowania stowarzyszenia. Nie wiem, nie jestem prawnikiem.
Moja propozycja na początek:
1. Uniemożliwić zamieszczenia ogłoszenia dla użytkowników mających mniej niż 50 postów.
2. Użytkowników z okresem nieaktywności powyżej 3 m-cy blokować z podaniem info na maila, a jeśli nie będzie odzewu przez kolejny miesiąc - kasować.
3. Wprowadzić opłatę wpisową 5 zł za rejestrację (z zastrzeżeniem, że nie koliduje to z przepisami prawa). Oczywiście już zarejestrowani użytkownicy opłaty nie musieliby wnosić, prawo nie może działać wstecz.
Co o tym myślicie?
Koledzy, myślę, że sprawa dojrzała do poważnego potraktowania. Może by rzeczywiście w jakiś sposób ograniczyć dostęp do działu ogłoszenia dla nowych użytkowników. Przejrzałem historię aktywności co niektórych użytkowników i sporo jest takich, którzy rejestrują się tylko po to by zamieścić ogłoszenie, a potem znikają. Jest też kilku takich, którzy traktują forum jak, za przeproszeniem, słup ogłoszeniowy oraz darmowy serwis. Niedawno jeden z użytkowników też się naciął na takiego usera. Ugadał się na obejrzenie i ewentualne kupno autka, a jak był w drodze (po przejechaniu już pół Polski) to ten ktoś zadzwonił, że oferta nie aktualna, chociaż wcześniej zapewniał, że będzie czekał. Doskonale wiedział, że klient jedzie z bardzo daleka.
Pojawiły się też głosy, moim zdaniem całkiem słuszne, by automatycznie blokować/kasować użytkowników, którzy bardzo długo są nieaktywni i na dodatek nie udzielają się na forum. Zmniejszyłoby to liczebność użytkowników do tych naprawdę zaangażowanych, czyli prawdziwych sympatyków marki i ograniczyło możliwość "żerowania" na marce klubu. Ja wiem, że forum to nie Allegro, ale można w ten sposób ograniczyć liczbę nierzetelnych użytkowników. A i porządek pewnie będzie większy, na serwerze miejsce się zwolni.
Był też głos (czarkaJ) za wprowadzeniem jakiejś drobnej opłaty wpisowej (na serwer np.), myślę że godny rozważenia, ale nie wiem jak to się ma do przepisów prawa, bo niejako wymuszałoby na nowych użytkownikach wniesienie opłaty, a to zdaje się wiąże się z koniecznością zarejestrowania stowarzyszenia. Nie wiem, nie jestem prawnikiem.
Moja propozycja na początek:
1. Uniemożliwić zamieszczenia ogłoszenia dla użytkowników mających mniej niż 50 postów.
2. Użytkowników z okresem nieaktywności powyżej 3 m-cy blokować z podaniem info na maila, a jeśli nie będzie odzewu przez kolejny miesiąc - kasować.
3. Wprowadzić opłatę wpisową 5 zł za rejestrację (z zastrzeżeniem, że nie koliduje to z przepisami prawa). Oczywiście już zarejestrowani użytkownicy opłaty nie musieliby wnosić, prawo nie może działać wstecz.
Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2007, 22:15 przez Danek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Ja jestem przeciwny z prostego powodu.Danek pisze:1. Uniemożliwić możliwość zamieszczenia ogłoszenia dla użytkowników mających mniej niż 50 postów.
Gość rejestruje się aby dać ogłoszenie. Przybywa nam 1 user na liczniku i mamy jego adres email do mailingu typu Dankowi ukrali ( odpukać ) auto, prosimy o pomoc.
Ponadto liczba userów forum świadczy o jego wielkości. Podczas dogadywania barteru czy też szukania wspołpracy to bardzo dobra karta przetargowa.
Krótko mówiąc ze wzgędów czysto marketingowych warto, aby zarejestrowanych ludzi było jak najwiecej. Oczywiście nie botów, spambotów, ale ludzi.
A co nam to da ? Tak zupełnie obiektywnie. Co nam to da poza zmniejszeniem minimalnie bazy danych w zasadzie niezauważalnie dla serwera. Wydaje mi się, ze taki rygor nic nie wniesie. Nic na siłę. Po co mamy doprowadzić do tego, że pojawiać się będą raz w tygodniu posty typu. WOW, fajnie, super masz rację - wymuszone, aby nie stracić loginu.Danek pisze:2. Użytkowników z okresem nieaktywności powyżej 3 m-cy blokować z podaniem info na maila, a jeśli nie będzie odzewu przez kolejny miesiąc - kasować.
To jest dobry pomysł wbrew wszelkim opiniom typu CO ZA CHAMY CHCĄ KASĘ.Danek pisze:3. Wprowadzić opłatę wpisową 5 zł za rejestrację (z zastrzeżeniem, że nie koliduje to z przepisami prawa). Oczywiście już zarejestrowani użytkownicy opłaty nie musieliby wnosić, prawo nie może działać wstecz.
Co o tym myślicie?
Skoro sam szukając porad prawnych na forach prawnych płaciłem 10 zł za rejestrację, uważam, że również user powinien zapłacić za tony wiedzy które tu dostaje.
Kwestie prawne można załatwić bez problemu. Problem jednak kto dopisałby odpowiedni moduł do forum.
Za zebraną kasę moglibyśmy krótko mówiąc rozbudowywać serwis. W jaki sposób i co kupować, kogo zatrudniać to kwestia dogadania.
Pozdrawiam.
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Myślalem nad składkami , przymusem.
Doszedłem do wniosku, że to za niskie nakazywać komuś płacić za dostęp do forum.
Płacić komu ? mi ? za co ? Nam, tzn komu ? jak to rozliczać, aby nie byc posądzonym o wyłudzanie kasy ?
To nie jest dobry pomysł.
Wydaje mi sie, że lepszym pomysłem byłoby budowanie zamknietej społecznosci sympatyków.
Takie zamknięte, jak ten nasz działy dla sympatyków:
Super techniczne
Sprzedam sympatykowi
Tuning z gustem
itp
Co Wy na to ?
Zauważcie koledzy, że to jest og. Polski, najwiekszy w sieci, jedyny Klub Audi 80, a nie lokalne przedsiewziecie. Nie unikniemy to wielu osob, których pewnie klubowiczami nie nazwalibyśmy.
Doszedłem do wniosku, że to za niskie nakazywać komuś płacić za dostęp do forum.
Płacić komu ? mi ? za co ? Nam, tzn komu ? jak to rozliczać, aby nie byc posądzonym o wyłudzanie kasy ?
To nie jest dobry pomysł.
Wydaje mi sie, że lepszym pomysłem byłoby budowanie zamknietej społecznosci sympatyków.
Super techniczne
Sprzedam sympatykowi
Tuning z gustem
itp
Co Wy na to ?
Zauważcie koledzy, że to jest og. Polski, najwiekszy w sieci, jedyny Klub Audi 80, a nie lokalne przedsiewziecie. Nie unikniemy to wielu osob, których pewnie klubowiczami nie nazwalibyśmy.
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Doc, z całym szacunkiem ale nie liczyłbym na to, że taki "jednorazowy" user zawracałby sobie głowę jakimś skradzionym samochodem, nie po to się rejetrował przecież.Doc pisze:Gość rejestruje się aby dać ogłoszenie. Przybywa nam 1 user na liczniku i mamy jego adres email do mailingu typu Dankowi ukrali ( odpukać ) auto, prosimy o pomoc.
Z tego co wiem to reklamodawcy patrzą raczej na liczbę aktywnych userów, a nie ogólną no ale powiedzmy, że ten argument ma sens.Doc pisze:Ponadto liczba userów forum świadczy o jego wielkości. Podczas dogadywania barteru czy też szukania wspołpracy to bardzo dobra karta przetargowa.
Bez przesady, prawdziwy sympatyk na pewno nie będzie na siłę się logował, poza tym okres nieaktywności można wydłużyć np. do pół roku lub uzależnić od ilości postów np. dla kogoś mającego poniżej 50 postów będzie to 3 m-ce, a dla tych z większą liczbą 6 m-cy. Co to da? Może rzeczywiście dla serwera niewiele, ale np. jest sporo takich, którzy się logują piszą ze dwa posty, wklejają sporo fotek i znikają, a fotki - jak sam kiedyś zauważyłeś - sporo zajmują.Doc pisze:A co nam to da ? Tak zupełnie obiektywnie. Co nam to da poza zmniejszeniem minimalnie bazy danych w zasadzie niezauważalnie dla serwera. Wydaje mi się, ze taki rygor nic nie wniesie. Nic na siłę. Po co mamy doprowadzić do tego, że pojawiać się będą raz w tygodniu posty typu. WOW, fajnie, super masz rację - wymuszone, aby nie stracić loginu.
Pomysł z opłatą i mi nie bardzo leży, ale taka padła propozycja, więc ją poddałem pod dyskusję. Natomiast na pewno wiele rzeczy z działu download musiałoby wtedy zniknąć. Bo bardzo łatwo ktoś mógłby zarzucić nam "czyste" piractwo, np. łamanie licencji free, mówiącej, że można rozprowadzać dany produkt ale bez pobierania opłaty.
Hmmm. no nie wiem, dzielenie użytkowników na tych lepszych i gorszych? Pachnie mi to KaczyzmemDoc pisze:Wydaje mi sie, że lepszym pomysłem byłoby budowanie zamknietej społecznosci sympatyków.
Super techniczne
Sprzedam sympatykowi
Tuning z gustem
itp
Co Wy na to ?
Poza tym moim zdaniem najwięcej zamieszania i szkody robią właśnie ci którzy rejestrują się tylko po to by dać ogłoszenie. Np. przyjrzyjcie się użytkownikowi Black Spider. Przecież ten człowiek traktuje nas jak słup i darmowy serwis. W zasadzie nic nie wnosi do życia forum. Wydaje mi się, że uzależnienie możliwości zamieszczania ogłoszenia od np. ilości postów lub przynajmniej czasu uczestnictwa w forum nie przyniosłoby szkody, wręcz przeciwnie.
No koledzy Sympatycy pisać, pisać. Nie lenić się
Myślę, że z tym darmowym dostępem do naszego działu "ogłoszenia" oraz "download" to lekko przesadzamy.
Jestem z wykszatłacenia elektronikiem i często korzystam z furum "elektroda" oraz innych zajmujących się rozkodowaniem radioodbiorników, czy telefonów. Tam żeby dostać jakikolwiek schemat lub instrukcję to trzeba mieć sporo nazbieranych punktów, które zdobywa się za staż na forum lub poprzez wysyłanie płatnych smsów. Tylko u nas wszystko jest za free. Przecież poświęciliście czas by te dane odszukać w sieci, zrobiliście opracowania, czy chociażby nagraliście płyty. Przecież to jest wasz wysiłek, który i tak nie będzie doceniony przez klubowiczów - bo taka jest mentalność Polaka. Oczywiście możecie mieć własne podejście do działalności forum i zasad na nim panujących. Nie wiem, czy macie z działalności forum jakieś profity czy nie, nie wnikam w to. Większość z nas działa na forum z racji pasji jaką jest dla nich autko Audi 80 i nikt tu nie patrzy na jakieś zyski, ale głupio jest czuć się wykorzystywanym w roli słupa ogłoszeniowego czy centrum darmowych porad za które nikt nawet "dziękuję" nie powie. Mnie osobiście posty z opisem problemu w samochodzie napisane kilka minut po dołaczeniu się do naszego klubu lekko irytują, zwłaszcza, że po udzieleniu porady po klubowiczu najczęściej pozostaje tylko "kurz na dysku". Jeżeli chodzi tylko "generację ruchu" na naszej stronie to może podejście jest i słuszne, ale w takiej sytuacji z klubem ma to coraz mniej wspólnego a bardziej będzie przypominało samochodowy serwis internetowy.
Dla mnie nowi klubowicze mogą wpłacać nawet symboliczne pieniążki chociażby na dom dziecka. Jeżeli będę wiedział, że tak osoba pomogła innym - np. potrzebującym dzieciom, to sam ze swojej strony dołożę wszelkich starań by pomóc mu w jego problemie z jego Audi. O wiele więcej radości miałbym z udzielania się na forum wiedząc, że pomagam potrzebującym dzieciom niż czując sie wykorzystywanym nierzadko przez nieudolnych mechaników.
Wyobraźcie sobie taką sytuację, że w ramach wdzięczności taki dom dziecka zaprasza nas do siebie na odwiedziny - to byłby spot nie z tej ziemi i wielka satysfakcja. Myślę, że taką opcję warto przemyśleć.
Jestem z wykszatłacenia elektronikiem i często korzystam z furum "elektroda" oraz innych zajmujących się rozkodowaniem radioodbiorników, czy telefonów. Tam żeby dostać jakikolwiek schemat lub instrukcję to trzeba mieć sporo nazbieranych punktów, które zdobywa się za staż na forum lub poprzez wysyłanie płatnych smsów. Tylko u nas wszystko jest za free. Przecież poświęciliście czas by te dane odszukać w sieci, zrobiliście opracowania, czy chociażby nagraliście płyty. Przecież to jest wasz wysiłek, który i tak nie będzie doceniony przez klubowiczów - bo taka jest mentalność Polaka. Oczywiście możecie mieć własne podejście do działalności forum i zasad na nim panujących. Nie wiem, czy macie z działalności forum jakieś profity czy nie, nie wnikam w to. Większość z nas działa na forum z racji pasji jaką jest dla nich autko Audi 80 i nikt tu nie patrzy na jakieś zyski, ale głupio jest czuć się wykorzystywanym w roli słupa ogłoszeniowego czy centrum darmowych porad za które nikt nawet "dziękuję" nie powie. Mnie osobiście posty z opisem problemu w samochodzie napisane kilka minut po dołaczeniu się do naszego klubu lekko irytują, zwłaszcza, że po udzieleniu porady po klubowiczu najczęściej pozostaje tylko "kurz na dysku". Jeżeli chodzi tylko "generację ruchu" na naszej stronie to może podejście jest i słuszne, ale w takiej sytuacji z klubem ma to coraz mniej wspólnego a bardziej będzie przypominało samochodowy serwis internetowy.
Dla mnie nowi klubowicze mogą wpłacać nawet symboliczne pieniążki chociażby na dom dziecka. Jeżeli będę wiedział, że tak osoba pomogła innym - np. potrzebującym dzieciom, to sam ze swojej strony dołożę wszelkich starań by pomóc mu w jego problemie z jego Audi. O wiele więcej radości miałbym z udzielania się na forum wiedząc, że pomagam potrzebującym dzieciom niż czując sie wykorzystywanym nierzadko przez nieudolnych mechaników.
Wyobraźcie sobie taką sytuację, że w ramach wdzięczności taki dom dziecka zaprasza nas do siebie na odwiedziny - to byłby spot nie z tej ziemi i wielka satysfakcja. Myślę, że taką opcję warto przemyśleć.
Hmm... za dużo nie wniose do tematu...ale wydaje mi się, że powinno być ograniczenie napisania ogłoszenia, tak jak Doc wyżej wspomniał...czyli min 50 postów... było by też mniej poprawiania w dziale ogłoszen :lol:
co do pobierania opłat, jestem na Nie... nie podoba mi się takie rozwiązanie... jak sobie pomyśle, że przesiaduje dziennie na 8 forach i za każde miałbym płacic to bez obrazy ale mija sie to z cele... forum jest po to aby wspólnie pomagać...podyskutować itp...
pewnie zrobicie jak uważacie...ale pobieranie kasy to nie dobry pomysł...mimo tego, iż dziennie rejestruje sie kilku nowych użytkownikóa(nie potrafie ich nazwać "klubowiczami")
także, nie jestem za usuwaniem zarejstrowanych userów... po co to? pomoże to komuś :roll: niech zostanie tak jak jest
pozdrawiam
co do pobierania opłat, jestem na Nie... nie podoba mi się takie rozwiązanie... jak sobie pomyśle, że przesiaduje dziennie na 8 forach i za każde miałbym płacic to bez obrazy ale mija sie to z cele... forum jest po to aby wspólnie pomagać...podyskutować itp...
pewnie zrobicie jak uważacie...ale pobieranie kasy to nie dobry pomysł...mimo tego, iż dziennie rejestruje sie kilku nowych użytkownikóa(nie potrafie ich nazwać "klubowiczami")
także, nie jestem za usuwaniem zarejstrowanych userów... po co to? pomoże to komuś :roll: niech zostanie tak jak jest
pozdrawiam
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Hehe, to ograniczenie zamieszczania ogłoszeń zależnie od liczby postów to była moja propozycja.
.
Co do blokowania/kasowania użytkowników i opłat za "wstęp" to nie upieram się przy tym. Jednak ograniczenie dostępu do zamieszczania ogłoszeń moim zdaniem przydałoby się.
Ale to tylko moje subiektywne zdanie. Dla mnie może zostać tak jak jest.
Co do blokowania/kasowania użytkowników i opłat za "wstęp" to nie upieram się przy tym. Jednak ograniczenie dostępu do zamieszczania ogłoszeń moim zdaniem przydałoby się.
Ale to tylko moje subiektywne zdanie. Dla mnie może zostać tak jak jest.
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
OD tej chwili możliwość pisania ogłoszeń mają tylko użytkownicy posiadający 50 lub więcej postów.
Użytkownicy posiadający 50 postów automagicznie dodawani są do grupy "Ogłoszenia". Przynależność do tej grupy oznacza możliwość pisania ogłoszeń.
Proszę Was, abyście sprawdzili czy to działa i dali znać.
Pozdrawiam
Użytkownicy posiadający 50 postów automagicznie dodawani są do grupy "Ogłoszenia". Przynależność do tej grupy oznacza możliwość pisania ogłoszeń.
Proszę Was, abyście sprawdzili czy to działa i dali znać.
Pozdrawiam
- hołard
- Forum Audi 80

- Imię: Piotr
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 AAN
Ja króciutko
Opłaty przy rejestracji też mi się nie widzą, a co do min 50 postów w dziale ogłoszeń to i dobrze i źle
Dobrze, bo ograniczy możliwość nacięcia się na oszusta i będzie bepieczniej robić interesy z miarę pewnymi użytkownikami
A źle (tak mi się wydaję), bo czasami ktoś kto wchodzi tylko po to żeby dać ogłoszenie (czasem poszukiwanego elementu) ułatwia nam poszukiwania danej częsci, podsuwa nam jak na tacy :mrgreen: Ale z drugiej strony, jest allegro itd i sami jak chcemy to znajdziemy 
Opłaty przy rejestracji też mi się nie widzą, a co do min 50 postów w dziale ogłoszeń to i dobrze i źle