[B4 Avant TDI 1Z]-automat
[B4 Avant TDI 1Z]-automat
Witam.Dzisiaj widziałem interesujące B4 Avant TDI 1Z,ale na automacie.Kiedyś miałem automat w benzynie 130KM -jeździło się pięknie.Może ktoś napisać wrażenia z jazdy B4 TDI 1Z na automacie?Czy w ogóle nie zawracać sobie głowy automatem w tym modelu?Jaka skrzynia jest w tym modelu.Jest awaryjna czy nie?Jeżeli ktoś jeździ takim Audi to proszę o napisanie paru zdań i wniosków z codziennego użytkowania.Z góry dziękuję wszystkim.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Co do działania i jazdy z automatyczna skrzynia to w audi chyba jeszcze w zadnym modelu nie spotkałem sie z jakimiś problemami czy też niewygoda... jedyny mankament automatycznej skrzyni biegów to jest brak zabawy podczas jazdy i nieco wieksze spalanie ale przy silnku 1Z to jest praktycznie nie odczówalne bo w zasadzie spalanie wzrosnie max do 1l w przeciwienstwie do skrzyni maulanej. Ale patrzac na cos jeszcze z drugiej strony to przy automatycznej skrzyni biegów napewno sama skrzynia mniej dostaje po głowie (z racji tego ze sie jej nie dotykamy- "nerwowi" kierowcy) i silnik jest mniej narazony na wybryki takich kierowców. Generalnie ja osobiscie wolałbym skrzynie maualna z racji wiekszej przyjemnosci z jazdy...chociaż niektórzy twierdza ze to własnie z automatem jest wieksza przyjmnosc z jazdy ja jednak napewno sie z tym nie zgodzie <ok>
Solskier dobrze prawi.
Jezdzi sie calkiem przyjemnie, oczywiscie jesli skrzynie massz zadbana, jesli chcesz troche poszalec to kup manuala. Chociaz automatem tez mozna ostrzej poijechac, masz mozliwosc zmiany biegu i do tego przycisk SPORT jest jeszcze dotatkowy przxycisk pod pedalem ktroy jak wcisniesz odrazu redukuje bieg :mrgreen:
Jezdzi sie calkiem przyjemnie, oczywiscie jesli skrzynie massz zadbana, jesli chcesz troche poszalec to kup manuala. Chociaz automatem tez mozna ostrzej poijechac, masz mozliwosc zmiany biegu i do tego przycisk SPORT jest jeszcze dotatkowy przxycisk pod pedalem ktroy jak wcisniesz odrazu redukuje bieg :mrgreen:
Mam takie auto w automacie i jak kupowałem to trochę się bałem ale szybko moje obawy się rozwiały bo po mieście jeździ się bardzo wygodnie a i na trasie jest ok spalanie na trasie miałem ok 7l/100 km
teraz mam jakiś kłopot bo w mieście zaczal mi alić ok12-13i to zaczelo sie po wymianie rozządu
ale automat bardzo polecam ze skrzynia nie ma problemow trzeba tylko dbac o olej
pozdro
teraz mam jakiś kłopot bo w mieście zaczal mi alić ok12-13i to zaczelo sie po wymianie rozządu
ale automat bardzo polecam ze skrzynia nie ma problemow trzeba tylko dbac o olej
pozdro
Czy w B4 Avant 1.9 TDI 1Z skrzynia automatyczna ma jakieś programy (tzn. economy, sport, zima)? Z tego co się dowiedziałem był montowany jeden rodzaj skrzyni, a różnił się bagnetem od sprawdzania poziomu oleju w skrzyni. Jeżeli się mylę to proszę poprawcie mnie. Czy skrzynie do tego modelu robi samo audi czy kupuje gotową od firm specjalizujących się w produkcji automatycznych skrzyń biegów? Skrzynia jest mechaniczna czy elektroniczna, chodzi mi o sterowanie, linka czy elektronika?
Czy spotkaliście się kiedyś z B4 Avant 1.9 TDI 1Z na automacie po modach?
Ciekawi mnie czy cena za ''mody'' w automacie jest taka sama jak przy manualu czy się różnią ?
Czy spotkaliście się kiedyś z B4 Avant 1.9 TDI 1Z na automacie po modach?
Ciekawi mnie czy cena za ''mody'' w automacie jest taka sama jak przy manualu czy się różnią ?
Miałem okazję raz jeden jedyny jechać audi 80 1.9 TDI Avant z automatyczną skrzynią biegów i jeżeli mam być szczery to nie było to nazbyt ciekawe uczucie. Poprostu wydaje mi się, że źle brzmi diesel z automatem...
Ale może jestem tradycjonalistą...
No i dźwignia biegów też raczej nie przypadła mi do gustu, ale o gustach....
Ale może jestem tradycjonalistą...
No i dźwignia biegów też raczej nie przypadła mi do gustu, ale o gustach....
automat to wygoda, ale trzeba o niego dbać. W PL niestety jest mało rzetelnych i solidnych zakładów, więc klienci z problemem jeżdżą po wielu warszatach, płacąc nie zawsze zasłużenie i tak robią się duże, niepotrzebne koszty i legenda, że automat to strasznie droga impreza.
Poza tym automat nie toleruje zmian mocy, czyli wszelkie Czipy mogą tylko zaszkodzić skrzyni idoprowadzić do uszkodzeń.
Automat jest dokładnie dopasowany do mocy i momentu silnika i wszelkie zmiany szkodzą skrzyni.
Poza tym automat nie toleruje zmian mocy, czyli wszelkie Czipy mogą tylko zaszkodzić skrzyni idoprowadzić do uszkodzeń.
Automat jest dokładnie dopasowany do mocy i momentu silnika i wszelkie zmiany szkodzą skrzyni.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
I dokladnie sie z tym zgadzam jak jest dobry autoat to nie ma zandnych przeciwskazań zeby go nie brac, pozatym po co pisać ze trzeba o niego dbac, przeież o manuala równiez trzeba zadbać wiec to jest chyba logiczne, wg mnie automaty zadbane sa mniej awaryjne od manuala, tym bardziej ze nie dostaja tak po d....ie jak zwykłe od wiejskich rajdowców. :mrgreen:ghost2255 pisze:automat to wygoda, ale trzeba o niego dbać
Jako dbanie o automat miałem na myśli kontrolowanie stanu i pozomu płynu ATF, bo jak będzie nieprawidłowy stan, lub mocno przechodzony płyn, to skrzynia nie dość, że będzie niepoprawnie chodzić, to jeszcze może ulec zniszczeniu. To właśnie płyn jest w automacie "nośnikiem" przenoszącym moc na koła, więc jest dużo ważniejszy, niż w manualu.
Nie oszukujmy się, manual jeździ tak długo jak długo coś go smaruje wenątrz i nawet, jak poziom oleju spadnie o 50-60%, to skrzynia przeważnie dalej chodzi bez zastrzeżeń. Oczywiście to też nie jest drowe, ale takie są fakty.
Poza tym większość użytkowników(nie mylić z miłośnikami) samochodów nie wymienia oleju w manualach.
Nie oszukujmy się, manual jeździ tak długo jak długo coś go smaruje wenątrz i nawet, jak poziom oleju spadnie o 50-60%, to skrzynia przeważnie dalej chodzi bez zastrzeżeń. Oczywiście to też nie jest drowe, ale takie są fakty.
Poza tym większość użytkowników(nie mylić z miłośnikami) samochodów nie wymienia oleju w manualach.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No to skoro automat wymaga wymiany oleju to poprostu trzeba go wymianieć i nie nażekac na niego ze jest zły tylko dla tego ze musimy wymienić olej (cos jak z silnkiem też trzeba wymieniać olej) wiec jak ktoś o to dba to i bedzie zadowolony. Co do mauala producent nie przewiduje wymianie oleju - ale to penie dla tego ze nie przewidział iż jego auta beda eksploatowane po 500tys km