Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 PM] Części do wysprzęglika...

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

[80 B3 PM] Części do wysprzęglika...

Post autor: Patrique » 31 sie 2012, 19:54

Panowie, przyczyną awarii mojego sprzęgła (brak możliwości wrzucenia biegu - nie całkowite wysprzęglanie się tarczy sprzęgła), jest wysprzęglik (ori BOGE). Sama ta pompka nie ma wycieków, a tłoczek wraz z uszczelniaczem wyglądają bardzo dobrze. Ale niestety ten trzpień ruchomy powinien mieć na końcu taki gumowy/plastikowy "zderzak" absorbujący drgania.
U mnie ten "odbojnik" jest pęknięty i odłamany, przez co ten trzpień (zaznaczony na żółto) jest krótszy w całkowitej jego długości przez co nawet przy pełnym skoku tłoczka wysprzęglik nie jest w stanie wysprzęglić całkowicie układu sprzęgła. Macie jakiś pomysł czy można to ustrojstwo czymś zastąpić. Przez taką pierdółkę nie chcę zmieniać wysprzęglika na jakiś zamiennik. Poradźcie coś pliss...

[ Dodano: 2012-08-31, 18:57 ]
:idea: Chyba, że ktoś z was ma jakiś niesprawny cieknący wysprzęglik i ma tą końcówkę na zbyciu.

[ Dodano: 2012-09-02, 11:20 ]
Problem rozwiązany... wymieniłem wysprzęglik na nowy zamiennik. Niestety większość zamienników jednak różni się średnicą pierścienia uszczelniającego wysprzęglik z obudową. W moim przypadku musiałem trrochę przyciąć nadwymiar gumy peshla osłony trzpienia ruchomego.
Biegi chodzą jak marzenie, ale niestety pompka sprzęgła którą wymieniłem niepotrzebnie na nową firmy LCC zaczęła cieknąć grrr...
Wysprzęglik też jest tej samej firmy. Chyba Panowie, jednak warto regenerować oryginalne pompki BOGE. Ja jutro kupuje zestaw naprawczy pompki sprzęgła tej właśnie firmy, a tamtą po demontażu oddaje. Wysprzęglik zostaje no bo tego trzpienia nie da się już raczej zregenerować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl