[b4 1z] Dziwny hałas skrzyni biegów
-
- Forum Audi 80
[b4 1z] Dziwny hałas skrzyni biegów
witam wszystkich.
mam takie pytanie: co może być powodem hałasu? a mianowicie jak wciskam sprzęgło, to hałas znika ale jak puszcze sprzęgło to znowu powraca. dodam tylko że biegi wchodzą normalnie. mam takie podejrzenie że poszło mi łożysko oporowe ale moge się mylić.
prosze o pomoc
Proszę stosować tagi zgodne z regulaminem i zwracać uwagę na ortografię
mam takie pytanie: co może być powodem hałasu? a mianowicie jak wciskam sprzęgło, to hałas znika ale jak puszcze sprzęgło to znowu powraca. dodam tylko że biegi wchodzą normalnie. mam takie podejrzenie że poszło mi łożysko oporowe ale moge się mylić.
prosze o pomoc
Proszę stosować tagi zgodne z regulaminem i zwracać uwagę na ortografię
Ostatnio zmieniony 09 lip 2009, 21:39 przez TRZMIELU240684, łącznie zmieniany 1 raz.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Na 90% się nie mylisz,nie męcz auta naprawiajTRZMIELU240684 pisze:poszło mi łożysko oporowe ale moge się mylić
TRZMIELU240684, Czy hałas występuje przy puszczonym sprzęgle na luzie?
A to ciekawostka...Xeper pisze:Halas pochodzacy od lozyska oporowego objawia sie dokladnie odwrotnie: jest wtedy gdy sprzeglo jest wcisniete.
A którego wałka?Xeper pisze:to raczej lozyskowanie walka w skrzyni biegow
??luk_OP_Q89 pisze:A to ciekawostka...
Nie wiem co Cie tak zadziwilo. Moim zdaniem, zuzyte lozysko sprzegla halasuje wtedy gdy pracuje, czyli przy wlaczonym sprzegle. Koledze Trzmielu halas pojawia sie przy wycisnietym pedale, czyli lozysko oporowe sprzegla nie pracuje a pracuje skrzynia biegow. Gdy skrzynia jest odlaczona od silnika to halasu nie ma.
Od strony kola zamachowego? :roll:luk_OP_Q89 pisze:A którego wałka?
-
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
TRZMIELU240684 pisze:jak wciskam sprzęgło, to hałas znika ale jak puszcze sprzęgło to znowu powraca.
Wniosek z tego taki że jednak jest to łożysko oporoweTRZMIELU240684, naprawiaj bo będą większe straty+laweta.TRZMIELU240684 pisze:tak hałas jest przy puszczonym sprzęgle na biegu jałowym. jak wciskam sprzęgło hałas znika
Xeper pisze:Moim zdaniem, zuzyte lozysko sprzegla halasuje wtedy gdy pracuje, czyli przy wlaczonym sprzegle. Koledze Trzmielu halas pojawia sie przy wycisnietym pedale, czyli lozysko oporowe sprzegla nie pracuje a pracuje skrzynia biegow. Gdy skrzynia jest odlaczona od silnika to halasu nie ma
Gdy skrzynia jest odłączona to hałas jest,co jasno wynika z opisu i po to zadałem dodatkowe pytanie.
TRZMIELU240684,naprawi usterkę i będzie sobie można wszysko ładnie wyjaśnić bo teraz nie chcę mieszać.Pozdro
-
- Forum Audi 80
Ja miałem niestety dużo doświadczeń ze skrzynią u siebie. Wymieniałem 2 razy. Reperacje to duże koszty, więc lepiej znaleźć na allegro coś, albo w szrocie.
Sprawdź sobie oznaczenie skrzyni na centrum.audi80.pl, żeby niczego nie pomylić (chociaż jeśli to nie quattro, to nie ma to chyba bardzo dużego znaczenia - przy podobnych przełożeniach).
Sprawdź sobie oznaczenie skrzyni na centrum.audi80.pl, żeby niczego nie pomylić (chociaż jeśli to nie quattro, to nie ma to chyba bardzo dużego znaczenia - przy podobnych przełożeniach).
-
- Forum Audi 80