Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 80 ADA] Dźwięki skrzyni i sprzęgła

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
xX80Xx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 80 ADA] Dźwięki skrzyni i sprzęgła

Post autor: xX80Xx » 30 gru 2011, 16:56

Witam!
Załatwię to w jednym temacie.

Otóż pierwszy filmik:
Link

Tutaj dość nieciekawe metaliczne dźwięki podczas "wbijania" biegów na sucho oczywiście z wciśniętym sprzęgłem. Mechanik powiedział, że to coś normalnego. Sam z doświadczenia wiem, że tutaj na forum są bardziej kompetentne osoby, które chętnie mi powiedzą czy to NORMALNE...
Ja przypuszczam, że to luzy na skrzyni i nic się z tym nie da zrobić.

Drugi filmik:
Link

Tutaj znowu wciskanie sprzęgła i taki oto właśnie dźwięk. Dzieje się tak tylko na włączonym silniku... co zapewne jest oczywiste bo wtedy się sprzęgło kręci.
Dodam, że sprzęgło wymienione oczywiście kompletnie, a problem został (mechanik ucieszony).

I z tym również może być związany mój trzeci problem... otóż od pewnego czasu jakiś 8 miesięcy :mrgreen: "nie potrafię" zmieniać biegów. Co ciekawe w każdym innym samochodzie potrafie w swoim nie. Otóż mój kumpel który zmienia biegi idealnie wsiagł do mojego i nie potrafił. Mechanik usiadł to myślałęm, że mi zaraz sprzęgło rozwali.
Do rzeczy przechodząc zmiana biegu z 1 na 2 i z 2 na 3 to udręka ponieważ ZAWSZE jest szarpniecie... trzeba czekać, aż samochód zejdzie z obrotów dopiero wtedy można w miare płynnie zmienić bieg. O dziwo 3 na 4 i 4 na 5 już problemu nie ma choć i ostatnio 3 też zaczyna "tłuc". Piszę tłuc ponieważ to wydaje taki dźwięk. Przy wbiciu biegu jest takie jakby uderzenie jakby dwa "głazy" się zderzały i wtedy następuje moment w którym jest szarpnięcie (tak jakby się sprzęgło "zerwało" za szybko przy zmianie biegu).

W sumie tak to wszystko mogę określić nic więcej dodać nie mogę.
Mam jeszcze jeden filmik, ale wyszedł nieciekawie i nie "czuć" nie słychać tego efektu uderzenia przy każdym biegu. Nim trzeba by było się po prostu przejechać.

Proszę o jakaś pomoc ponieważ nie chcę znowu wydać 600zł na sprzęgło + robocizny na nic nie robienie i dalej mieć ten sam problem.

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 31 gru 2011, 19:41

a może już nie masz poduszek pod skrzynią i skrzynia opadła trzeba było by to sprawdzić

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 31 gru 2011, 20:24

Dokładnie tak jak pisze pawelk2002, ewentualnie wymiana skrzyni na inną a ta na złom. Czasami warto tak zrobić niż targać włosy z głowy ze złości że nie działa po wymianie jakiejś części.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl