Witam!
Mechanik wymienił mi kompletne sprzęgło, po wymianie przy wycisniętym sprzęgle(skrzynia pracuje) wydobywają się z niej niepokojące metaliczne dźwięki. Sugeruje mi żeby zmienić olej na gęstszy bo skrzynia już swoje przejechała (300 tys udokumentowane) i może mieć jakieś tam luzy. i Teraz powiedzcie mi, koleś mówi prawdę, czy chce zrobić ze mnie wariata bo mu się nie chce drugi raz skrzyni rozebrać? powiedziałem mu że w tydzień by mi się aż takie luzy chyba nie zrobiły skoro przed wymianą było cichutko, a odzywało się jedynie zużyte łożysko dociskowe. Czekam na wasze opinie.
Nie nadużywaj znaków interpunkcyjnych stosowanych po sobie.
[B4 TDI] Gęstszy olej do skrzyni ?
[B4 TDI] Gęstszy olej do skrzyni ?
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 18:06 przez dudek2313, łącznie zmieniany 1 raz.
- bieniek1984
- Forum Audi 80
najprawdopodobniejdudek2313 pisze:Teraz powiedzcie mi, koleś mówi prawdę, czy chce zrobić ze mnie wariata bo mu się nie chce drugi raz skrzyni rozebrać?
co za głupi tekst. do tej skrzyni nie można wlewać gęstszego oleju. tylko i wyłącznie pełen wyntetyk 75w-90 niezależnie od tego ile ma przejechane.dudek2313 pisze:Sugeruje mi żeby zmienić olej na gęstszy bo skrzynia już swoje przejechała
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Musisz pamiętać o tym że jak zalejesz skrzynie gęstym olejem to przywali mróz to możesz biegu nie włączyć lub bardzo ciężko będzie pracować lewarek od zmiany biegów.Ja w B3 zalałem bardzo rzadki olej praktycznie który używa się do skrzyń automatycznych castrol i jest ok już ze dwa lata zimą nie ma problemów żadnych nawet w największe mrozy
Dokładnie ,ja po kupnie swojej bryki zauważyłem że w mrożne dni bardzo ciężko było włożyć drugi bieg.Działo się to tylko na zimnym silniku .Po wymianie oleju na taki jak ma być problem zniknął.Po spuszczeniu starego oleju zauważyłem że w porównaniu z nowym był dużo bardziej gęsty niż nowy .Na liczniku 265 tys ,nakrętka do wlewania oleju w skrzyni wyglądała raczej na nie ruszaną ,wychodzi więc na to że olej w miarę upływu lat i kilometrów po prostu gęstnieje.maniek75 pisze:Złapie mróz i biegu nie wrzucisz