Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4]Hydrauliczny siłownik sprzęgła- jak go wymienić??

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B3/B4]Hydrauliczny siłownik sprzęgła- jak go wymienić??

Post autor: jmm » 07 gru 2006, 16:49

Witam

Pytanko, jak w temaci, jak się go wymienia, bo mnie majster strasz, ze to grubsza robota i trzeba zawias odpinać i silnik opuszczać????? :shock:

szogun0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szogun0 » 07 gru 2006, 19:10

No jakby wóżek był odkręcony to nie ma problemu. Ale silnika nie trzeba ruszać. Jest przykręcony 1 śrubą, ale nie wiem jak zamocowany do łapy sprzęgła, chyba na przegubie kulistym, czyli trzeba by go wyszarpnąć.

Awatar użytkownika
sylwiasty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwiasty » 09 gru 2006, 21:25

Witam! Sama wymiana to żaden problem, odkręcasz 1 śrubkę i wyjmujesz. Siłownik nie jest sztywno połączony łapą, bolec siłownika trafia we wgłebienie w łapie i tyle. Najgorsza część roboty to włożenie go na swoje miejsce oraz odpowietrzenie, wkładając go musisz ręką wciskać siłownik a ten wciska łapę sprzęgła - ale wszystko da się zrobić. Zalecany spokój i cierpliwość. Życzę owocnego dłubania!

s-a-s-i-a-d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: s-a-s-i-a-d » 11 sie 2013, 23:17

czesc koledzy. mam problem ze sprzęgłem w moim quattro. pedał sprzęgła rano troszke wcisniety w strone podłogi jak odpale auto i chwile pojezdze to juz niby ok ale pedał nie cofa sie do końca, musze noga cofnać pedał, czuć takie tąpniecie jak go cofam. myślicie ze może to być juz zacierająca sie pompa sprzęgła ta przy pedale??

Mateosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mateosz » 20 wrz 2013, 21:07

Panowie mam problem mianowicie od jakiegoś czasu nie odbija mi do końca pedał sprzęgła ;)
Jazda idzie normalnie nie czuć żeby paliło sprzęgło czy też ciągnęło .
I pytanie moje brzmi czy w układzie tam mieści się jakaś sprężyna od pedału ? która może być rozciągnięta i nie odbija do końca? dodam że jeżeli nogą podniosę do góry to już jest normalnie ale przy każdym wciśnięciu i puszczeniu nie idzie do końca do góry.
Proszę o odpowiedź i wyrozumiałośc jak nie tu gdzie trzeba napisałem.
Dzięki Chopy :)

Pozdro :-)

audi 1.6td 1991r.

Awatar użytkownika
Kamuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamuś » 21 wrz 2013, 00:26

Mateosz pisze:Panowie mam problem mianowicie od jakiegoś czasu nie odbija mi do końca pedał sprzęgła ;)
Jazda idzie normalnie nie czuć żeby paliło sprzęgło czy też ciągnęło .
I pytanie moje brzmi czy w układzie tam mieści się jakaś sprężyna od pedału ? która może być rozciągnięta i nie odbija do końca? dodam że jeżeli nogą podniosę do góry to już jest normalnie ale przy każdym wciśnięciu i puszczeniu nie idzie do końca do góry.
Proszę o odpowiedź i wyrozumiałośc jak nie tu gdzie trzeba napisałem.
Dzięki Chopy :)

Pozdro :-)

audi 1.6td 1991r.
Odpowietrz układ!

Mateosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mateosz » 21 wrz 2013, 07:18

Skąd pewność że jest zapowietrzony? Jak Ani sprzęgło nie ciągnie ani nic?
płynu jest full.
Do tego nie wiem jak odpowietrzyć ';p

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 21 wrz 2013, 15:36

Bo trzeba zacząć od najprostszej i niewymagającej nakładu finansowego rzeczy.
Poluzuj śrubkę tu gdzie strzałka ale najpierw na końcówkę załóż wężyk i delikatnie naciśnij sprzęgłem ze trzy razy aż przestaną sie pojawiać bąbelki w przewodzie. Potem zakręć z powrotem śrubkę i po sprawie.
Powinno pomóc. Ja u siebie podczas manewrów przy wysprzęgliku, to nawet nie pompowałem pedałem sprzęgła, tylko poluzowałem odpowietrznik i po ~10 min samo się odpowietrzyło Obrazek. Oczywiście że przyczyną Twojego problemu nie musi być zapowietrzenie. Jeśli chodzi o sprężyny w układzie sprzęła, to wiem że w wysprzęgliku ( siłowniku hydraulicznym) jest jedna pracująca na ściskanie i to mocna. W pompie jeśli takowa jeszcze jest po drodze to nie wiem bo nigdy tam nie zaglądałem.

Awatar użytkownika
enzoo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Mirosław
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: enzoo » 21 wrz 2013, 22:12

z tego co pamiętam ja też miałem problem ze sprzęgłem wymieniłem pod blokiem wysprzęglik i nic nie pomogło niestety trzeba było pompkę sprzęgła wymieniać ponoć dużo rozkręcania ja nie miałem czasu się bawić dałem do mechanika kupiłem część używkę i już nigdy więcej bo pochodziła mi ze 2 tygodnie także takie rzeczy tylko nowe, i tak jak kolega wyżej spróbuj odpowietrzyć a jak nie to szukaj przyczyny w tych dwóch urządzeniach :)

Mateosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mateosz » 24 wrz 2013, 16:26

Dzięki Panowie za wasze rady i odpowiedzi, ale dzisiaj byłem u mechanika i powiedział że odpowietrzenie nic nie da pompka też nie.
To po prostu coś w sprzęgle w środku bo dodam JESZCZE RAZ ŻE SPRZĘGŁO NIE CIĄGNIE BIEGI WCHODZĄ PŁYNNIE SPRZĘGŁO DZIAŁA! tylko pedał sprzęgła ma duży luz i nie odbija mi do konca ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl