Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b3 1.6 TD] kółko napędu szybkościomierza

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomek9a1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b3 1.6 TD] kółko napędu szybkościomierza

Post autor: Tomek9a1 » 13 paź 2013, 12:53

Witam. W moim audi nie działa prędkościomierz, zegary są sprawne, czujnik prędkości też, jestem prawie pewien że nie działa to kółeczko napędu prędkościomierza. Mam do was pytanie jak go wymienić coś czytałem że trzeba zdjąć przegub wewnętrzny tylko nie wiem czy przed odkręceniem tego nie trzeba spuścić oleju. Może ktoś się orientuje gdzie takie kółeczko można kupić i w jakiej cenie . Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 13 paź 2013, 22:00

Czujnik znajduje się przy skrzyni biegów. Dostęp od klapy silnika. Odpiąć kabelek i wyciągnąć (chyba trzeba jakiś plastik odchylić lub przekręcić... to widać).
Po wyciągnięciu spróbuj popstrykać w końcówkę paznokciem. To jest zwykły kontaktron w obudowie. Jak ma zwarcie zwykle pomaga energiczne, szybkie "pstryk" z paznokcia.

Awatar użytkownika
Tomek9a1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tomek9a1 » 13 paź 2013, 23:56

Ten czujnik mam sprawny chodzi mi raczej o to urządzenie które wytwarza impulsy i podaje na ten wyżej wymieniony czujnik. wiem że to jest gdzieś za przegubem wewnętrznym tylko nie wiem jak się do tego dostać

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 14 paź 2013, 12:27

Chodzi Ci kolego o pierścien magnetyczny... w skrzyni biegów jest pierscien z magnesem ktory raz na obrót koła zwiera styk w kontaktornie i to jest czytane przez licznik... znajduje się on po stronie kierowcy w skrzyni biegów widoczny po wyjęciu półosi ze skrzyni.

Awatar użytkownika
Tomek9a1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tomek9a1 » 14 paź 2013, 16:16

Tak Tak o to mi chodzi jak byś jeszcze mógł wyjaśnić jak go zdemontować. A i jeszcze czy trzeba spuszczać olej ze skrzyni aby go wymienić. Może wiesz w jakiej cenie to można zakupić

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 16 paź 2013, 13:17

Ten pierścień kosztuje coś z 50 no 70zł max... olej musisz spuścic, wyjmujesz półoś i odkręcasz pokrywę przekładni (ona ma chyba 8 czy 9 śrub) i za tą pokrywą masz ten krążek, z reguły jest on czarny. Zwróć uwagę jak jest założony żebyś sie nie pomylił przy nowym. Nowy pierścień musi mieć takie same nr jak stary... ogółem jest z tym troche roboty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl