[2.3 ng coupe b3]łapy silnika a może poducha skrzyni??
- hakanos007
- Forum Audi 80
[2.3 ng coupe b3]łapy silnika a może poducha skrzyni??
Witam.Mam pewien problem.Od jakiegoś czasu w mojej furmance dośc ciężko wbijają sie biegi.Jak juz bieg zasiądzie w odpowiednim miejscu podczas jazdy bardzo mocno drży gałka..najgorzej jest na 2 i 4 biegu.Jest to wina poduchy pod skrzynia??ktoś kiedys mówił że owa poducha ma jakiś zakres regulacji??prawda to czy fałsz??wolał bym to wymienic i nie bawić się w regulacje..bo to pewnie tylko odwlekanie awarii.Pod skrzynia jest jedna poducha??czy moga to byc równiez poduchy silnika??dzieki za pomoc
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- hakanos007
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak w NG to ci dokładnie nie powiem, ale myślę że będzie podobnie jak w innych autach VAG. Z boku skrzyni, chyba z prawej stojąc przodem do auta powinieneś mieć korek w postaci śruby (u mnie była to śruba odkręcana kluczem imbusowym dość dużych rozmiarów). Odkręcasz ją. Olej powinien być aż do samego otworu. Oczywiście auto musi stać równo.hakanos007 pisze:jak w ng sprawdzić poziom oleju??
- hakanos007
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Myślę że w tym momencie nie można niczego wykluczać, ale nie zaszkodzi jak sprawdzi najpierw stan oleju zanim zacznie cokolwiek wymieniać. Trzeba zaczynać od najprostszych rzeczy do sprawdzenia. Kumpeli w seacie też ciężko wchodziły biegi - przyczyna leżała właśnie po stronie niskiego stanu oleju.hakanos007 pisze:wykluczasz poduche skrzyni??mi się wydaje że to z nią moze byc cos nie tak...skrzynia osadziła sie jakos niżej czy cos i stad takie cyrki
- hakanos007
- Forum Audi 80
Myślę że to raczej nie wina oleju. Olej do skrzynki przekładniowej wlewa się właściwie raz (przy wymianie skrzyni itp) i wystarczy. Olej nie powinien nigdzie się wylewać, chyba że jest uszkodzona skrzynia. Więc jeżeli nie widać wycieków to nie ma sensu sprawdzania oleju, pod warunkiem że był on prawidłowo nalany tzn jak trzeba i ile trzeba. A co do drżeń to może drążek nie jest wyregulowany.. Ale to takie moje skromne zdanie
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To jest takie gdybanie. Oczywiście, oleju w skrzyni nie powinno się uzupełniać bo nie powinno go ubywać. Ale to co "powinno" jakoś być, nie zawsze oznacza że w realu tak jest. To nie są nowe samochody więc z biegiem lat różne rzeczy mogły się stać. Ja nie mówię że to wina oleju, bo pewnie nie. Ale "pewnie" to nie jest 100%. Więc co szkodzi wejść do kanału i sprawdzić to w 5 minut aby w 100% wykluczyć jedną z opcji :?: W poszukiwaniu przyczyn usterki trzeba być metodyczny. Zaczynamy od rzeczy które da się sprawdzić łatwo i najtańszym kosztem mimo iż mogą odpowiadać za usterkę czystko hipotetycznie. Ile to się na wyczytywałem o ludziach którzy pół silnika wymienili a nie sprawdzili przedtem najprostszych rzeczy.Bartek90 pisze:Myślę że to raczej nie wina oleju. Olej do skrzynki przekładniowej wlewa się właściwie raz (przy wymianie skrzyni itp) i wystarczy. Olej nie powinien nigdzie się wylewać, chyba że jest uszkodzona skrzynia. Więc jeżeli nie widać wycieków to nie ma sensu sprawdzania oleju, pod warunkiem że był on prawidłowo nalany tzn jak trzeba i ile trzeba.
- hakanos007
- Forum Audi 80
musze sobie najpierw zrobić jakąś rampe ze śniegu hehe.Juz mnie ta zima Wkur... albo troche bardziej niz zima brak garażu i kanału
A czemu nikt nie bieże pod uwage poduszki??rozmawiając z partoma mechanikami tylko to sugerowali ale wole się zapytać rozsądnych właścicieli niz szaloncyh mechaników
[ Dodano: 2010-02-01, 21:37 ]
tyle że skrzynia nie posiada luzów..
A czemu nikt nie bieże pod uwage poduszki??rozmawiając z partoma mechanikami tylko to sugerowali ale wole się zapytać rozsądnych właścicieli niz szaloncyh mechaników
[ Dodano: 2010-02-01, 21:37 ]
tyle że skrzynia nie posiada luzów..
- hakanos007
- Forum Audi 80
Łapy, poduchy silnika posprawdzałeś ? kumpel miał podobny problem w S4 i okazało się że ma ponadrywane łapy silnik troszke opadł i biegi nie chciały wchodzić, poduche skrzyni też sprawdź co do poziomu oleju tak jak koledzy wyżej napsiałi z boku masz korek na imbus dość duży do kontroli poziomu na dole masz do spuszczania prawdopodobnie na taki sam imbus więc dobrze by było sobie taki sprawić daj znać co to jest