Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TDi 1Z] nie wchodzi na obroty szarpie na 5 biegu

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
ogin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9TDi 1Z] nie wchodzi na obroty szarpie na 5 biegu

Post autor: ogin » 30 kwie 2007, 14:29

Witam wszystkich. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z moim autem. Ogóle nie wkręca się na obroty. Dodam że chodzi o Z1. Ledwo dochodzi do 2000. Jak przegazuje auto na biegu jałowym to jest trochę lepiej. Wtedy dochodzi do 3000 i to wszystko, co mogę wyciągnąć. Na dodatek jak już jadę na 5 to strasznie szarpie autem. Wcześniej też niespokojnie chodził na luzie, ale byłem u pompiarza, który coś porobił i na biegu jałowym chodzi extra i bardzo dobrze odpala, bo też miałem z tym problem. Na komputerze wykazało błąd przepływomierza lub zwarcie do masy i czujnik wysokości czy coś takiego nie wiem dokładnie gdzie to jest. Przepływomierz kupiłem nowy, ale nie ma żadnej poprawy. Wie ktoś może, które pin we wtyczce przepływomierza powinny mieć przejście do masy przy wyłączonym zapłonie. Sprawdzałem miernikiem i u mnie na dwóch jest przejście a na przewodzie czerwono białym też pokazuje niewielkie przejście coś koło 226 omów. Nie wiem czy to prawidłowo. Już nie wiem gdzie szukać. Na dodatek wczoraj znalazłem dwa plastikowe przewody, które najprawdopodobniej przepaliły się o kolektor. Wyglądają jakby od podciśnienia, ale nie wiem jak je połączyć. Jeden przewód wychodzi od takiego zaworka przy filtrze powietrza i wchodzi gdzieś pod akumulator. Drugi wychodzi najprawdopodobniej gdzieś od intercolera, ale nie jestem pewien i też biegnie pod akumulator w tym miejscu zostały przepalone i nie wiem jak te połączyć, bo drugie końce biegną jeden chyba do środka tak gdzieś koło kierowcy a drugi do takiej gruszki(nie wiem jak to się fachowo nazywa) koło pompy ABS. Jeśli ktoś wie jak powinno być to podłączone lub jak uzdrowić moje auto to proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2007, 17:15 przez ogin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radi88 » 30 kwie 2007, 14:56

Podlacz zaworek n75 od sterowania turbiny to pewnie ten problem plus sprawdz szczelnosc dolotu. Te przewody - rurki musza bys podlaczone w odpowiedni sposob. Skoro mowisz ze sa przepalone to powietrze do ich sterowania idze w atmosfere stad tak ogromna utrata mocy. Czy auto kopci jak jedziesz ??

ogin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ogin » 30 kwie 2007, 15:23

auto nie kopci prawie wcale. Odziwo na biegu jałowym pracuje też rówo

Awatar użytkownika
Vision
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Vision » 30 kwie 2007, 17:05

wydaje się że filtr paliwa ,powietrze w układzie

[ Dodano: 2007-04-30, 17:09 ]
po za tym wydaje się że filtr paliwa też

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 30 kwie 2007, 18:18

Byc może problem tkwi w czujniku położenia wału, który znajduje się u dołu bloku silnika.

ogin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ogin » 01 maja 2007, 23:50

nie wiem czy jest to mozliwe ale obawiam sie ze moze by to wina komputera do sterowania silnikiem poniewaz kupilem nowy przeplywomierz i po podlczeniu okazalo sie ze jest spalony. To juz trzeci. Czy to mozliwe aby komputer palil przeplywomierz. Jak moge go sprawdzic

[ Dodano: 2007-05-04, 10:45 ]
Witam wszystkich i dziękuje za pomoc na szczęscie udało mi sie uporać z problemem. Okazało się ze sterownik silnika był uszkodzony miał przepaloną jedną ścieżkę i podawał błędne informacje z przepływomierza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl