Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4, 2,6] olej w zbiorniczku i woda w skrzyni biegow-automat

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Awatar użytkownika
lysy267
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4, 2,6] olej w zbiorniczku i woda w skrzyni biegow-automat

Post autor: lysy267 » 21 gru 2009, 15:49

witam dziś rano zajrzałem do zbiorniczka a tam brązowa maź pomyślałem ze to olej z silnika ale olej jest silnik chodzi równo a gdy zobaczyłem bagnet od skrzyni to okazało się ze tam tez jest ta maź co mam robić może ktoś już miał taka przygodę ??
Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 09:10 przez lysy267, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 21 gru 2009, 19:52

czyżby uszczelka pod głowicą? :-/

Awatar użytkownika
radek kocio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek kocio » 21 gru 2009, 21:55

Ta maź w skrzyni może być spowodowana tym że pokonujesz małe odległości olej się trochę rozgrzeje później jak stygnie skrzynia zasysa zimne powietrze i powstaje para to się miesza z olejem i powstaje taka maź, jak nie ma zmiany w przełączaniu biegów to na razie zostaw to w spokoju. Ja dzisiaj też zobaczyłem że w zbiorniczku jest biała i brązowa maź, ale ja podejrzewam to że podczas zmiany uszczelek pod głowicami olej się dostał do kanałów wodnych w bloku silnika i się zmieszał z płynem i przy dzisiejszych temperaturach coś takiego się zrobiło. Jutro będę mył zbiorniczek i zobaczę co z tego wyjdzie. Planuje jeszcze przełożyć zaślepki w obudowie filtra powietrza tak żeby zasysał ciepłe powietrze z komory silnikowej, a nie zimne tym króćcem co jest zamontowany za prawym reflektorem.

Awatar użytkownika
lysy267
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lysy267 » 22 gru 2009, 08:44

po wczorajszych oględzinach doszedłem do tego ze to chłodnica mogla się posypać bo olej ze skrzyni jest chłodzony w chłodnicy co o tym sadzicie ??? a temat przenoszę do układ napędowy i skrzynie biegów

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 22 gru 2009, 09:11

lysy267 pisze:po wczorajszych oględzinach doszedłem do tego ze to chłodnica mogla się posypać
O tym samym myślałem, tylko nie wiedziałem jak to jest z tym automatem. Ale podejrzewał że olej może być chłodzony płynem.

kamilg.86.86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamilg.86.86 » 22 gru 2009, 09:19

witam nie jestem mechanikiem ale z tego co wiem to skrzynia biegów jest chłodzona cieczą tak jak silnik ( b4 nie ma chłodnicy oleju ASB ) więc moim zdaniem chłodnica nie jest temu winna tylko w skrzyni jest nieszczelność

Awatar użytkownika
p371
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: p371 » 22 gru 2009, 09:31

A przypadkiem nie poszła Ci uszczelka pod głowicą? Jak jest olej w zbiorniczku wyrównawczym to pewnie uszczelka do wymiany - nie dymi Ci jak szalony z wydechu?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 22 gru 2009, 09:34

kamilg.86.86 pisze:witam nie jestem mechanikiem ale z tego co wiem to skrzynia biegów jest chłodzona cieczą tak jak silnik ( b4 nie ma chłodnicy oleju ASB ) więc moim zdaniem chłodnica nie jest temu winna tylko w skrzyni jest nieszczelność
Nie wiem jak to dokładnie jest z tym automatem ale myślę że tu chodzi o chłodnicę oleju chłodzoną nie powietrzem tylko właśnie płynem. Taką jakie są montowane normalnie przy silniku.
p371 pisze:A przypadkiem nie poszła Ci uszczelka pod głowicą? Jak jest olej w zbiorniczku wyrównawczym to pewnie uszczelka do wymiany - nie dymi Ci jak szalony z wydechu?
Ale kolega pisze że płyn ma w skrzyni a nie w silniku. Najlepiej niech się wypowie ktoś kto zna budowę skrzyni automatycznej. Bo jeśli ta skrzynia posiada chłodnicę o której pisaliśmy wyżej to w przypadku jej awarii wszystko by się zgadzało.

Awatar użytkownika
lysy267
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lysy267 » 22 gru 2009, 09:39

to nie może być uszczelka ponieważ samochód chodzi rowno nie dymi zachowuje się normalnie a do chłodnicy wchodzą węzę z olejem bo jak wymieniałem rozrząd to wyjmowałem chłodnice i z tych przewodów od skrzyni leciał sam olej

[ Dodano: 2009-12-22, 16:59 ]
może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat zależy mi na tym bo bardzo zależy mi na czasie najlepiej ktoś kto się zna na automatach

farow
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: farow » 30 gru 2009, 17:32

Na milion procent olej ze skrzyni jest chłodzony ciecza! W silniku NG z automatem w dolnej czesci chlodnicy jest zamontowana chłodniczka oleju, wchodza do niej 2 przewody idace od skrzyni biegów! U ciebie najpewniej tez tak bedzie, patrz po przewodach od skrzyni w kotre miejsce wchodza! Miałem kiedyś taki wlasnie problem i okazalo sie ze w chlodnicy olej mieszal sie z woda! :) Oddalem do magika ktory zajmowal sie spawaniem alu i klejeniem chlodnic i opanowal całą sytuacje ;) Ewentualnie kup nowa/używaną-sprawna chlodnice :/
Ostatnio zmieniony 12 lut 2013, 13:33 przez farow, łącznie zmieniany 1 raz.

markurz1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B4, 2,6] olej w zbiorniczku i woda w skrzyni biegow-aut

Post autor: markurz1 » 07 sty 2010, 17:25

lysy267 pisze:witam dziś rano zajrzałem do zbiorniczka a tam brązowa maź pomyślałem ze to olej z silnika ale olej jest silnik chodzi równo a gdy zobaczyłem bagnet od skrzyni to okazało się ze tam tez jest ta maź co mam robić może ktoś już miał taka przygodę ??

Jeżeli chodzi o problem "mazi" w skrzyni automatycznej to niestety przy uszkodzonej chłodnicy płynu chłodzącego będzie to naturalne - miałem ten sam przypadek po spotkaniu z sarną .
Radziłbym kontrolować poziom oleju w skrzyni a mianowicie : przy wyłączonym silniku ma pokazywać max a przy uruchomionym minimum-jeżeli poziom płynu się zwiększa znak tego , że przybywa ci płyn z układu chłodzenia...

Orzech74
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Orzech74 » 07 sty 2010, 18:17

Moim zdaniem ustal:
1. jaki olej masz w zbiorniczku wyrównawczym układu chłodzenia silnika.
Jeżeli olej w skrzyni automatycznej podczas kontroli na bagnecie nie jest czysty to nadaje się tylko do wymiany (skrzynia automatyczna do urządzenie wymagające), i zawsze sprawdzaj stan oleju na pracującym silniku po zagrzaniu oleju tj. przejechaniu kilkunastu kilometrów i przejściu przez wszystkie biegi (chyba, że instrukcja mówi inaczej).
Jedynym miejscem wspólnym pomiędzy układem chłodzenia silnika i układem olejowym skrzyni biegów jest chłodnica :płynu chłodzącego silnika i oleju skrzyni biegów. Obie są chłodzone powietrzem i mogą być połączone w jedną obudowę. Jeżeli jesteś pewien, że w zbiorniczku jest olej ze skrzyni biegów to wymień chłodnicę im szybciej tym lepiej i olej w skrzyni biegów - automatyczna skrzynia musi mieć sterylne warunki pracy. Uważam, że kolega piszący pierwszy o takiej możliwości miał rację gdyż jest to usterka najbardziej prawdopodobna.

Awatar użytkownika
lysy267
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lysy267 » 08 sty 2010, 13:47

poradziłem się fachowca i powiedział ja kolega wyżej dzięki za pomoc właśnie szukam chłodnicy może ma ktoś na zbyciu albo wie gdzie można tanio dostać

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 10 sty 2010, 18:31

Niestety muszę Cię zmartwić. Nowa chłodnica do automatu do wydatek około 1000 zł, a w używkę lepiej nie inwestować, bo nie wiadomo w jakim jest stanie.

Awatar użytkownika
lysy267
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lysy267 » 11 sty 2010, 16:33

ja nowa załatwiłem za 750 po znajomości już jutro jadę odebrać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl