[b4 1.9tdi 1Z] poduszki silnika
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1Z] poduszki silnika
witam.jak sprawdzić poduszki silnika i jak ma wyglądac poduszka która jest dobra ma sie uginac pod ruchami silnika czy ma być sztywna??
po to jest poduszka zeby sie delikatnie uginala,ale raczej powinna byc sztywna....najlepiej to otworz maske,posadz kogos w samochodzie i niech doda gwaltownie gazu a luzie,jak bedzie mocno rzucac silnikiem to znaczy ze do wymiany...mysle ze to najlepszy sposob sprawdzenia...generalnie jak obejrzysz poduszki to zauwazycz czy jest za bardzo splaszczona albo sparciala guma,wtedy napewno nadaje sie do wymiany
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ogladałem poduszki i wizualnie wyglądaja ok.guma jest w dobrym stanie i nic sie z nich nie wylewa.podczas dodawania gazu na luzie rusza lekko silnikiem w prawo patrzac od strony maski samochodu.ten test przeszły pozytywnie.jest jeszcze jakis inny sposób ich sprawdzenia??
[ Dodano: 2007-03-19, 18:26 ]
panowie ostatnio pojechałem do mechanika by sprawdził mi poduszki pod silnikiem.okazało się ze prawa poduszka (ta widoczna po otwarciu maski) jest walnięta.zadzwonił do sklepu gdzie kupuje cześci i okazło się ze koszt tej poduszki to ok 190zł :shock: czyzby ta cena nie było zbyt wysoka??ile wogóle kosztuja poduszki pod silnik??
[ Dodano: 2007-03-19, 18:26 ]
panowie ostatnio pojechałem do mechanika by sprawdził mi poduszki pod silnikiem.okazało się ze prawa poduszka (ta widoczna po otwarciu maski) jest walnięta.zadzwonił do sklepu gdzie kupuje cześci i okazło się ze koszt tej poduszki to ok 190zł :shock: czyzby ta cena nie było zbyt wysoka??ile wogóle kosztuja poduszki pod silnik??
- Brother_red
- Forum Audi 80
Moja lewa hydropoducha przez jakiś czas gubiła olej dziurką od spodu ,w końcu przestało z niej lecieć (bo wszystko wyleciało )róznicy wielkiej nie zauwazyłem ,być może się powoli przyzwyczaiłem,guma cała nie sparciała ale poducha bez oleju już pewnie nie amortyzuje jak trzeba .Chociaż za lekkie drgania przy ruszaniu zapewne odpowiada jakaś wada kończącej się po 256 tys tarczy sprzęgła,to jednak chodzi mi po głowie żeby ją wymienić .Ale to już cięzka decyzja bo uzywane orginały na allegro mogą być takie jak moja czyli bez oleju a tego nie da się sprawdzić a te nowe "poduszki " np.topran hans preis na pewno nie są hydropoduchami bo nie mają oleju tylko sama guma i zapewne są gorsze niż moja bez oleju...a znowu cena 200zł za poduszkę wydaje mi sie mocno przesadzona.Chociaż gdybym miał pewność że to poducha to bym pewnie kupił i za 200zł...
Witam, trochę odgrzewam, ale mam problem z poduchami. Ogólnie, jak na 4/5 biegu spuszczę go z obrotów i dodam gazu to się trzęsie jakby zaraz miał się rozlecieć. Wymieniłem od razu wszystkie (3 pod silnikiem, 2 pod skrzynią) tyle, że jakieś chińskie. Teraz jak jadę to nie trzęsie, ale za to na wolnych obrotach nie idzie wytrzymać. Pytałem się znajomego mechanika, to mi powiedział, że pod silnikiem oryginały są olejowe, a te zamienniki to zwykła guma. Tutaj mam pytanie, jakiej firmy kupić, żeby były te olejowe i w miarę potrzymały?
- M4teusz
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Panowie krótkie pytanko czy poduszka na foto to oryginał czy zamiennik? Chodzi o lewą (od strony filtra oleju) poduszkę silnika 1Z (sory za jakość zdjęcia )
http://images69.fotosik.pl/1169/0d58cd46402a2ed1.jpg
http://images69.fotosik.pl/1169/0d58cd46402a2ed1.jpg
- rodzynek87
- Forum Audi 80
Witam Panowie pozwole się dołączyć do tematu bo muze wymienić poduchę kupiłem prawą (okazja orginał za 40zł) w stanie igła potrzebuje lewą, nr są inne więc hmm wiadomo nijak to powinno pasować ale zapytam czy jest możliwość zakładania prawej na lewą ? wyglądają bardzo podobnie otwory niby też tu spaszą jakby ją na śruby skręcił :shock: ktoś co w tym temacie próbował? jak nie to się położy na polkę niech czeka hehe