Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Problem z biegami - wchodzą czasami i ciężko

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
woytass86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] Problem z biegami - wchodzą czasami i ciężko

Post autor: woytass86 » 05 wrz 2009, 14:38

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy więc przepraszam z góry jeśli coś napiszę nie tak albo źle temat sformułuję.
Jednocześnie proszę was o pomoc.
U mnie jest taki problem ze wrzucaniem biegów, nie mam pojecia czy to skrzynia jest winna czy cos innego...?
Zaznaczam że sprzęgło u mnie nie jest pierwszej młodości... do tego jak właczony jest silnik so słychać takie dziwne stukanie pukanie a jeśli nacisnę sprzęgło to przestaje stukac. Odgłosy te dochodzą z miejsca gdzie sie skrzynia z silnikiem łączy.
Teraz coś na temat biegów... od jakiegoś czasu czasami mi dwójka nie chciałą wejść tz. czesto wchodziła bez zgrzytów i letko ale czasami nie dało sie jej wbic musiałem popuścic drążek i potem weszła. problem był taki tylko przy zmianie z 1-go biegu na 2-gi. Jeśli redukowałem z 3 na 2 to bez problemow. Z czasem dwójka i piątka dodatkowo sie blokowała tak ze, przy jeździe i na postoju nie chciałą wejść wogule, jak probowałem je wbicbez nacisnietego sprzegła to nic nie zgrzytało nawet. Dodatkowo jak przechylałem drążek w prawo lub lewo to czuć opór. przy zdejmowaniu biegu również był opor. ale tylko przy 1,2 i 5. 3 i 4 bieg chodziły bez problemów. Od wczoraj problem sie pogorszył. są momenty kiedy da sie wbic biegi ale cieżko i cieżko schodzą i są momenty kiedy wogule nie można ruszyć lewarkiem nawet na prawo i lewo. To wszystko sie dzieje i na postoju i przy jeździe. Dodam ze nigdy nie było zgrzytania podczas wrzucania biegów. Proszę was koledzy o pomoc. Co może być przyczyną takich wariacji?? Dziękuję z góry za każdą pomoc.

w.a.n.t.e.d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: w.a.n.t.e.d » 05 wrz 2009, 18:05

Na początek zdjął bym tunel i zobaczył czy ta kulka ( jak rozbierzesz zobaczysz o co chodzi) dobrze chodzi.

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 05 wrz 2009, 19:05

Na początek tak jak przedmówca radzi. Sprawdź dodatkowo olej w skrzyni... A sprzęgło Ci nie ślizga?? Jeżeli na postoju coś stuka to mnie to wygląda na sprzęgło... :roll:

woytass86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: woytass86 » 06 wrz 2009, 01:07

To juz jest moja druga skrzynia, jedna wymieniłem rok temu i zalałem nowym olejem wiec wątpię ze to olej. a jeśli chodzi o kulke to rozebrałem juz to i nie wyglada mi na to zeby ona sprawiała takie problemy, jak to rozebrałem to bez problemow sie slizgła, oczywiscie maiał juz luz ale nie blokowała sie. probowałem nawet wybierakiem poruszac i tez czułem opór.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl