Witam
Dziwne rzeczy dzieją się w mojej b3, po kolei postaram się opisać objawy.
Jak się popsuło auto było prowadzone nie prze zemnie więc wiem tylko, że "coś tam huczało i sie popsuło, i że śmierdziało".
Tyle, auto stoi w garażu
Co zauważyłem: auto staczane na luzie podryguję, co chwila lekko przeskakuję, tak jakby luzu nie było. Po podniesieniu koła prawego i lewego nie można swobodnie kręcić nimi, skrzynia w pozycji N, kręcą się tak samo jak w pozycji D, co ok pół obrotu jest opór który trzeba mocniej przekręcić.
Olej w skrzyni jest i jego poziom jest odpowiedni, kolor też może być, żołtawo brązowy przeźroczysty.
Co do zapachu który podobno się wydobywał, trudno mi to zweryfikować. Olej w dyferencjale jest czarny jak smoła, gęsty i śmierdzi, być może o ten zapach chodziło. Czy może być to wina dyferencjału, że z autkiem dzieje się tak jak się dzieje?
Co do biegów, wsteczny jest, jedynka też, chyba 2 i 3 nie wchodzą, bałem się go bardziej rozpędzać no ale na tyle żeby 2 wskoczyła to chyba jechałem a nie zmienił.
Bardzo zastanawia mnie ten brak luzu, jak się jedzie ilosć tych przeskoków narasta z prędkością, trzęsie autem.
Auta do mechanika oddać nie chcę bo już i tak wiele w nią zainwestowałem, jak sam nie naprawię tego to może wrzuce manuala albo na złom. Jakie są wasze pierwsze myśli, co mogło się rypnąć?
ps. czy rozwalony przegub zewnętrzny może aż tak namieszać? z prawego zewnętrzego spadła guma, złapał duży luz wzdłużny, ok 1.5 cm, w lewym luzu takiego nie ma. Pozdrawiam
[B3 PM Automat KAS] Problem ze skrzynią
u mnie sie to samo stalo....
[ Dodano: 2014-09-19, 22:14 ]
tera tak, podniesłem auto, i da się kręcić kołami z tym obracają się one z dużym oporem wniosek taki że satelitki w dyfrze są całe i się obracają, po odpaleniu i wrzuceniu biegu silnik ma opór, ale koła się nie obracają, podejrzewam albo łożysko albo uszkodzone koło talerzowe.
[ Dodano: 2014-09-19, 22:14 ]
tera tak, podniesłem auto, i da się kręcić kołami z tym obracają się one z dużym oporem wniosek taki że satelitki w dyfrze są całe i się obracają, po odpaleniu i wrzuceniu biegu silnik ma opór, ale koła się nie obracają, podejrzewam albo łożysko albo uszkodzone koło talerzowe.