[B4 93 2.0 ABK]- Problem ze skrzynio biegow
[B4 93 2.0 ABK]- Problem ze skrzynio biegow
Witam no wiec wczoraj zakopałem się w śniegu bujałem się do przodu i do tylu itd... aż samochód się zagrzał i z gasł nie było żadnego smrodu.Po czym od kopałem go i zacząłem próbować dalej w pewnej chwili usłyszałem dziwny odgłos i zaczęło unosić mi prawo stronę gorą dol.Nagle przestały pracować biegi wcześniej pukał mi lewy przeglob i odkręcały się od niego same śruby następnie kiedy wsadzam jakiś bieg odpalam auto to pracuje jak na luzie gdy dzisiaj wreszcie wyciągnąłem auto traktorem podczas ściągania go do domu na lince przy 60 strasznie mnie trzęsie i jedno kolo chodziło na ósemkę.Czy wie ktoś możne od czego zacząć.I czy jak poszła by 1 pól oska to czy rozrusznik na 1 by nie szarpał do przodu.Z góry dziękuje za pomoc
jeżeli poszło sprzęgło to i tak bieg możesz wrzucić. Na zgaszonym wrzuć jedynkę,
spróbuj odpalić jak zacznie ruszać to sprzęgło jak nie to bym szukał w przegubach.
miałem podobną sytuację latem..... włączając się do ruchu (dosyć szybko) jedynka ok 2 ok a trójki już nie wbiłem.... ale polak potrafi i nie ma to jak manipulować obrotami i dojechałem do mechanika 20km... szukaliśmy na początku w uszczelniaczach od sprzęgla (to co da sie w miare szybko sprawdzić), ale niestety trzeba było rozbierać sprzęgło i okazało się ze jedna ze sprężyn wypadła i troche zamieszania w środku zrebiła.... Do wymiany- tarcze docisk łożysko i wszystko gra
spróbuj odpalić jak zacznie ruszać to sprzęgło jak nie to bym szukał w przegubach.
miałem podobną sytuację latem..... włączając się do ruchu (dosyć szybko) jedynka ok 2 ok a trójki już nie wbiłem.... ale polak potrafi i nie ma to jak manipulować obrotami i dojechałem do mechanika 20km... szukaliśmy na początku w uszczelniaczach od sprzęgla (to co da sie w miare szybko sprawdzić), ale niestety trzeba było rozbierać sprzęgło i okazało się ze jedna ze sprężyn wypadła i troche zamieszania w środku zrebiła.... Do wymiany- tarcze docisk łożysko i wszystko gra
powinien ruszyć z 1 to zaskoczę cie nie rusza luz maksymalny ze sprzęgłem i bez nawet rozrusznik gdy kręcę nie ciągnie go na biegu a spalone sprzęgło czy łożysko to raczej powinny być objawy np. gaszę auto jedynka przekręcam klucz i sunie się a tu nic
[ Dodano: 2010-02-07, 22:15 ]
ciągle myślę ze to sprzęgło ale może jutro odkręcę pól oski i zobaczę jak to się zachowuje chyba powinno być coś widać po przegubie jak zdejmę osłony.Po za tym nawet jak to sprzęgło w co wątpię to czemu przy ciągnięciu na luzie trzęsie całym autem jak by tylko na sworzniu trzymało się kolo
[ Dodano: 2010-02-07, 22:15 ]
ciągle myślę ze to sprzęgło ale może jutro odkręcę pól oski i zobaczę jak to się zachowuje chyba powinno być coś widać po przegubie jak zdejmę osłony.Po za tym nawet jak to sprzęgło w co wątpię to czemu przy ciągnięciu na luzie trzęsie całym autem jak by tylko na sworzniu trzymało się kolo
No jutro będę grzebał to się okaże w naj gorszym przypadku wyjmę skrzynie jak by komuś wpadło coś jeszcze do głowy to zapraszam
[ Dodano: 2010-02-08, 13:51 ]
wykręciłem obydwa przeguby i nic nie kręcą się w skrzyni te tarcze ani na luzie ani na biegu czy one muszą mieć luz jak się pcha i ciągnie ?? kurde mechanicy dopiero w następnym tygodniu maja czas pomocy
[ Dodano: 2010-02-08, 13:51 ]
wykręciłem obydwa przeguby i nic nie kręcą się w skrzyni te tarcze ani na luzie ani na biegu czy one muszą mieć luz jak się pcha i ciągnie ?? kurde mechanicy dopiero w następnym tygodniu maja czas pomocy
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
serek102, ustal dlaczego napęd z silnika nie trafia na koła.Podnieś auto wbij bieg odpal.Jeśli napęd trafia do skrzyni a ta pracuje (co słychać) a mimo to półosie się nie kręcą -skrzynia/mech.różnicowy.Jeśli natomiast silnik pracuje a skrzynia nie (pomimo zapiętego biegu-wypada abyś skontrolował czy mech.wybierania biegów jest sprawny i załącza bieg w skrzyni) to sprzęgło/wałek zdawczy.
Tak czy inaczej faktycze koszty,usterki na podnośniku po weryfikacji.
Tak czy inaczej faktycze koszty,usterki na podnośniku po weryfikacji.