Witam
Jak w temacie problem pojawia się od czasu kiedy kupiłem samochód tzn. od 3 lat, zmieniając bieg 1 na 2 trzeba to robic bardzo powoli w sumie autko wytraca predkośc, chcąc to zrobic szybciej pojawia sie zgrzyt, kolejne biegi wchodzą bez problemu-jak masełko , szczerze mówiąc to nie wiem kiedy był wymieniany olej w skrzynii, napewno zmiana oleju teraz nic juz nie pomoże ale zmienic go muszę.Czy ten problem da sie usunąc??, czy jest to naprawialne czy wiąże sie z wymiana skrzynii??, prosze o podpowiedzi
[80 2.0 ABK] Problem ze zmiana biegu
Tylko boję sie że naprawa skrzynii jest bardzo kosztowna, nie wiem czy zakup skrzynii byłby lepszym rozwiązaniem, z drugiej zas strony kupic dobra graniczy z cudem, jedynie rozwiązanie to chyba jeździc tak dalej,Bartoszo pisze:Wydaje mi się że wymiana synchronizatora załatwi sprawę, choć nie jestem pewnien bo moja wiedza na temat mechaniki jest znikoma.
Własnie przeczytałem na forum podobny temat i tak jak mówisz, nie opłaca się grzebać w skrzyni tylko kupić całą.
https://audi80.pl/b4-20e-lpg-synchro ... t36558.htm
https://audi80.pl/b4-20e-lpg-synchro ... t36558.htm
nie ma sensu bawic sie w naprawe ,jak wiadomo jest to malo oplacalne a znalesc tez kogos kumatego nie tak latwo jezeli juz ktos to robi napewno sobie policzy
ja osobiscie mam u siebie juz druga skrzynie pierwsza byla ok jezeli chodzi o zmiane biegow ale cos w srodku ja zaciskalo i po wcisnieciu sprzegla auto szybko sie zatrzymywalo i byla konieczna wymiana bez wnikania co jej dolega teraz lerzy i moknie pod chmurką
skrzynie zakupilem od gostka z poznania w ciemno w sumie nie jest perfekcyjna poniewaz do momentu rozgrzania sie oleju w niej troszke biegi opor stawiaja 1 i drugi bieg ale po chwili jest powiedzmy ok
ja osobiscie mam u siebie juz druga skrzynie pierwsza byla ok jezeli chodzi o zmiane biegow ale cos w srodku ja zaciskalo i po wcisnieciu sprzegla auto szybko sie zatrzymywalo i byla konieczna wymiana bez wnikania co jej dolega teraz lerzy i moknie pod chmurką
skrzynie zakupilem od gostka z poznania w ciemno w sumie nie jest perfekcyjna poniewaz do momentu rozgrzania sie oleju w niej troszke biegi opor stawiaja 1 i drugi bieg ale po chwili jest powiedzmy ok
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH