zmieniałem wczoraj opony z Pirelli 185/65 R15
na dunlopy 195/65 R15
no i generalnie byłem pewien, że jeżeli wymiar 65 i R15 się zgadzają to opony będą identyczne pod względem wielkości (wielkości w sensie wysokości od ziemi do najwyższego punktu opony)... a różnić się będą tylko szerokością opony ( w sensie od skrajnej lewej krawędzi do skrajnej prawej krawędzi opony) ... a co za tym idzie, że jak zamienie 185 na 195 to jedyna rożnica będzie taka, że zyskam na powierzchni styku opony z asfaltem...
no i teraz mam problem bo: !!
na przodzie mam YOKOHAMY 185/65 R15 ( które już miałem )
a na tyle właśnie te DUNLOPY 195/65 R15 ( te nowe )
i teraz pojawił się problem bo myślałem, że te DUNLOPy będą się różnić tylko właśnie szerokością opony... a jednak okazało się, że różnią się również wysokością...
po prostu DUNLOPY są większe od starych PIRELLI i od tych aktualnych YOKOHAM...
chłopaki w zakładzie co mi wymieniali te opony długo starali się mnie przekonać, że opony się różnią... ja obstawałem przy swoim... że jeżeli 65 i R15 się zgadza to opony są takie same!! aż wreszcie postawili obie opony obok siebie i rzeczywiście... DUNLOPY są większe ;( no i powiedzieli jeszcze, że jeżeli opony się różnią to w quattro dyferencjał może dostawać po dupie ;(
to prawda?
generalnie czytałem trochę w necie i piszą, że dyferencjał właśnie po to jest by takie różnice niwelować no ale chciałbym jeszcze tutaj Was zapytać o zdanie!!!
DZięki i pozdrawiam!!