Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9TDI 1z] skrzynia automat-problem, pytanie

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
m2ri2n
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9TDI 1z] skrzynia automat-problem, pytanie

Post autor: m2ri2n » 18 sty 2010, 12:22

Juz pisalem o moim problemie ale tu mam dodatkowe pytanie co do skrzyni automatycznej, moze wie ktos ile biegow ma automat w golfie 3 i czy skrzynia od niego pasowalaby do audi 80? ew moze ktos wie jak sobie poradzic z takim problemem w skrzyni: podczas jazdy gdy chce wyprzedzac wciskam ciut mocniej pedal gazu i auto redukuje bieg, koncze wyprzedzanie, popuszczam gaz a skrzynia zamiast wrzucic bieg wyzszy zrzuca na nizszy (2) i nie chce przezucac juz wyzej. Jak sie zatrzymam wylacze silnik i odpale to moge spokojnie jechac bez gwaltownych przyspieszen z redukcja i wszystko jest ok.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 18 sty 2010, 12:51

m2ri2n pisze:moze wie ktos ile biegow ma automat w golfie 3 i czy skrzynia od niego pasowalaby do audi 80?
Nie będzie pasować bo w golfie silnik jest poprzecznie a w audi masz podłużnie.

zwierzak213a2

Post autor: zwierzak213a2 » 01 mar 2010, 16:34

Radzil bym podpiac sie pod Vaga i sprawdzic bledy w skrzyni . Moze byc ze czujnik predkosci padl .

dami118
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dami118 » 12 mar 2010, 21:37

witam mam problem ze skrzynią automatyczną otóż jest problem z wrzuceniem 4 biegu gdy po puszcze lekko gaz to zmieni a jeśli czymam nogę na gazie to nie chce zmienić nawet przy 3,5 tyś obrotów :?:

[ Dodano: 2010-03-12, 21:42 ]
jeśli ktoś wie przy jakich prędkościach skrzynia automatyczna zmienia biegi to proszę o odp

GORASCH
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GORASCH » 16 mar 2010, 14:18

Cześć.
U mnie w 80 B4 1,9 TDI w automacie wszystko jest OK poza sytuacją kiedy zbliżam się do prędkości 110-115 km/h. Wtedy to skrzynia ciągle leci na tym samym biegu lub chce wrzucić kolejny i poszarpuje. Olej i filtr był wymieniany jak zalecano- nie pomogło.
Co zrobić ?
Proszę pomóżcie !!! <buu>

Grindsman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grindsman » 16 mar 2010, 15:12

GORASCH w twoim przypadku może to być sprzęgło lock-up odpowiedzialne za zasprzęglenie silnika wraz ze skrzynią biegów na stałe po osiągnięciu około 100km/h. Nie jestem jeszcze na tyle w temacie automatycznych skrzyń biegów aby powiedzieć ci co konkretnie nie działa ale może to być równie dobrze wina sterowania. Możesz podać symbol swojej skrzyni ?

Po wymianie oleju i filtra coś się zmieniło ? Jaki był poprzedni olej? Śmierdział lekką spalenizną i jaki miał kolor?

GORASCH
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GORASCH » 16 mar 2010, 16:46

Grindsman - w jaki sposób mogę się dowiedzieć jaki model skrzyni jest u mnie zainstalowany ?
Czy w roczniku III 94 Kombi były instalowane różne skrzynie automatyczne?
Pozdrawiam.

Grindsman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grindsman » 16 mar 2010, 17:17

Tego jakie skrzynie były montowane to ci nie powiem bo nie wiem, ale model skrzyni odczytasz z tabliczki na skrzyni biegów bądź nabite są najczęściej na kielichu skrzyni. Napisz jaki miałeś olej i filtr przed wymianą, chodzi mi o to czy w filtrze i oleju coś się srebrzyło albo czy śmierdział spalenizną.

Jeszcze jedno, czy jeśli jedziesz sobie ponad 100km/h czyli gdy zaczynają sie szarpania to czy po puszczeniu gazu obroty spadają czy trzymają sie sztywno do prędkości ?

GORASCH
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GORASCH » 16 mar 2010, 19:32

Grindsman - Co do oleju, to nie był ciemny, nie czułem zapachu kiedy go wymieniali, ale w filtrze chyba nic się nie srebrzyło.
Podczas jazdy około 110km/h kiedy zachce mu się poszarpywać, lub ciągnie nadal na tym samym biegu - to gdy puszczę gaz obroty zachowują się normalnie - czyli spadają.

Co z tym fantem?
Pozdrawiam.

Grindsman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grindsman » 16 mar 2010, 20:53

To nie jest normalne jeśli spadają ci przy 110km/h no chyba ze sprzęgło lock-up zapina się u Ciebie trochę później, ale wątpie. Normalnie przy tej prędkości, a nawet i wcześniej powinieneś mieć zasprzęglony silnik ze skrzynią na sztywno. Dodam, że takie późne zapinanie tego sprzęgła w automatycznej skrzyni biegów bardzo rzutuje się na średnie spalanie, a w szczególności w trasie gdzie prędkość wynosi około 100km/h. W twoim przypadku przypuszczam, że to sprzęgło w ogóle sie nie zapina lub lub zapina ale nie do końca z czego wynikają te szarpnięcia.

GORASCH
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GORASCH » 17 mar 2010, 10:35

Czy orientujesz się jaki to może być koszt naprawy? Czy to jest początek końca skrzynki? Czy mam szukać innej na zamiankę, czy podjąć się naprawy?

Pozdrawiam

Grindsman
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grindsman » 17 mar 2010, 21:26

Z tym szukaniem używanej jest różnie. Kupując manuala bym sie nie bał ale z automatami bywa tak że nie wiesz w jakim stanie kupisz. Najlepiej dać do naprawy ale nie do byle jakiego dziadka co to w komórce robi tylko do wyspecjalizowanego warsztatu który naprawia automatyczne skrzynie biegów i ma długie doświadczenie. W warsztacie wymienią ci cały ohak ( komplet uszczelnień, nowe tarczki, olej, filtr, jeśli to konieczne to regeneracja konwertera itp itd) to jest standard bez względu na to co sie zepsuło. Oddając do naprawy zapytaj czy ten warsztat właśnie tak robi, czy tylko naprawia to co zepsute :-/ po naprawie bedziesz miał praktycznie nową skrzynie i święty spokój na długi czas. Jeśli jesteś z dolnego śląska polecam nasz warsztat pod Legnicą. O kontakt napisz na PW bo nie wiem czy tutaj można. Ale decyzja czy kupić używaną czy naprawiać należy do Ciebie. Jeśli zdecydujesz sie na używaną to radze zabespieczyć się jakimś papierkiem gwarancyjnym w razie czego.
Pozdrawiam

GORASCH
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GORASCH » 18 mar 2010, 01:07

Grindsman - WIELKIE DZIĘKI.

JAK TYLKO ZDZIAŁAM COŚ POZYTYWNEGO, TO DAM CI CYNKA.
POZDRAWIAM Z POMORZA.

Proszę nie pisać WIELKIMI LITERAMI, gdyż jest to niezgodne z regulaminem.

<regulamin>
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 10:43 przez GORASCH, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl