Witam, wiem, że było wiele podobnych tematów, ale nigdzie nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Nawet na niemieckich forach nic nie znalazłem.
Otóż, obecnie w moim audi b3 2.3 NG mam skrzynie AMK, która kończy żywot.
Mam okazję kupić skrzynie od B4 AXG ale nie mam pewności czy będzie pasować. Niby też od 2.3 NG, ale słyszałem coś, że były różne średnice "talerzyków" do przykręcania półosi.
I chciałbym się dowiedzieć która z nich jest dłuższa, oraz czy ma ktoś doświadczenie jak NG sprawuje się ze skrzynią AXG?
Pozdrawiam, Grzegorz.
[B3 2.3 NG] Skrzynia biegów AXG zamiast AMK
witam , jeśli jest od 2.3 to musi pasować , jak nie to całe półosie przerzucisz , w swojej jak zmieniałem to wrzucałem całe półosie ale tylko z tego względu ze miałem skrzynie od 2.0 , a co do długości skrzyń to musisz szukać, ale podejrzewam że się dużo nie różnią . ( wejdż w dział download masz tam typy skrzyń biegów )
"talerzyki" da się wyciągnąć ze skrzyni wychodzą one z całą półosią i przegubem wew. (nieraz są trochę uparte) chyba że ktoś woli to wszystko rozkręcać na aucie, ale nie wydaje mi się żeby była różnica między tymi skrzyniami taka aby półosie nie pasowały(ja zmieniałem półosie z tego względu że skrzynia od 2.0 jest trochę inna i moje półosie różniły się długością względem tych od 2.0), więc jak to od 2.3 - według mnie nie ma różnicy, ale jak chcesz to poczekaj aż ktoś kto te skrzynie już zamieniał się wypowie . Też właśnie szukałem i nic o AMK nie widzę.